BLOGG-juni2020

JUNI  2020

TISDAG

JUNI  2020

ONSDAG

Sommardrive att 'kläda in' förbudsmärken med grönskande björkplantor?

Svensk myndighetsutövning som bäst. Snyggt :) 

 Stoppa Covid -19!

Den mördade statsministern Olof Palme

/Googlefoto

JUNI  2020

MÅNDAG                    KESÄKUU  2020     Annandag Pingst

08.00 / +12  i Pajala, solsken

En ny månad börjar! ..och det är väl också först nu som den 'riktiga' sommaren ska börja? Isarna har gått eller bara försvunnit, grönskan har kommit igång, gräset är ny- grönt, löven börjar komma fram 'hiiren- korvalla', blomm- or som maskrosor och kabbellekor pryder försiktigt den lappländska sköra ömtåliga stapplande embryot till sommar. Fåglarna vågar blotta sina strupar och sjunga till sommarens ära.

Det blir nog en sommar igen!


Annandag Pingst.. fick ryka som röd helgdag till förmån för Nationaldagen, som tidigare var en svart dag, och upplevdes som närmast en obetydlig dag.  Från och med år 2005 firades Nationaldagen som en röd helgdag och Pingsten förlorade statusen som röd dag.

Tidigare var Sverige ganska ensam om bland världens länder att inte markera en så viktig dag som röd, så beslutet som Riksdagen tog i slutet av år 2004 var på sin plats. Tydligen hade det blivit för dyrt att behålla både Annandag Pingst och 6 juni som jobbfria dagar. Om landet var så fattigt.. så var det väl rätt då med denna ordning :/

22.30 / +17,6 i Pajala

Kokhett idag! ..i alla fall om man satt för länge ute i solen, och det gjorde jag. Katten som smög runt och letade något ätbart hade nog ännu varmare i sin tjocka päls. Satt förresten med grannen ute innan han åkte hem till byn. Hjälpte också min väggranne att montera upp hållare för blomampeller. Så lite nytta har jag ändå gjort. Sade 'lite'... :)  /Godnatt!

10.15 / +23 i Pajala. soligt

Vinden viner! ..och spelar som ett blåsinstrument i den halvöppna fönsterluckan. Orren på bilden tycks dansa i kärleksyran till tonerna från naturens egen symfoni- orkester :) Bra om det blåser så att det inte blir lika varmt som igår, lagomt är alltid bäst medan extremt är som ordet säger :I

'Bokstaavi on viisauden alku', sade en gammal lärare i en finsk gammal film. (Bokstaven är visdomens början) och säkert har fler än han samma sak. Tänker på ett tv-program i svart/vitt för längesedan som hade en karismatisk programledare som liknade Groucho Marx från 'Bröderna Marx'. Namnet kommer väl upp när den lite långsamma 'arkivarbetaren' segat sig fram till rätt hylla och rätt fack mitt i dammet :)

21.45 / +16,9 i Pajala, soligt

Nyheterna handlar i huvudsak om covid-19, och det är väl inte så konstigt heller för denna otäcka pandemi är en tidernas farosot som är på riktigt. Sveriges hantering av smittan  har varit och är ett stort frågetecken bland många, inte minst i våra grannländer och runt om i världen.

Men men.. vi får hålla tummarna för att viruset kommer att försvinna lika snabbt som det kom, enligt boken som skrevs för fyrtio sedan. Jag är beredd att tro på det, eftersom författaren visste exakt när det skulle komma, så varför inte också när det ska försvinna?

Nåja,....    /Godnatt!

08.15 / +10 i Pajala. regn och mulet

Svenskarna ska ut och resa! ..reslusten växer som en växande ballong hos folk, alla tycks vara i startgroparna att återtaga flygandet över hela jordklotet. Har alla glömt Gretas arga uppmaning att vi måste minska på det onöd- iga nöjesflygandet för att minska på klimatkonsekvens- erna. Det går inte i längden att fortsätta med det enorma resandet och flygandet. Att bara lyda miljöpartisterna och höja bränsleskatterna i all oändlighet är ju lika oklokt som att slå sig själv i skallen. Sverige stannar ju med en sådan politik. Rösterna som fantiserar om eldrivna och 'gummi- snoddsdrivna' passagerarflygplan hör snarare till Siency fictionserierna och fantasins bakgårdar, typ.

22.05 / +11,4 i Pajala

Häxjakternas tid är inte förbi! ..de som började redan på 1400 - 1500-talen i Österrike, Tyskland och kom senare också till vårt land. För inte så längesedan hade en 'jakt' under samma 'paraply' som kallades för Metoo. 

Ikväll såg jag tredje och sista avsnittet av dokumentären: Att rädda ett barn'. där en grupp kvinnor trotsade alla myndighetsbeslut och hjälpte en mamma gömma barnet vars vårdnad tilldömts pappan. Mycket vidrigheter och rena lögner de spridde ut för att pappan skulle förlora ensamvårdnaden om sin son. Det är människans flock- beteende som kan spåra ur på skrämmande sätt. /Godnatt!

Jag har putsat och smörjt in vinterkängorna och lagt undan över sommaren. Tagit fram sommarsandalerna, putsat och smörjt in, då håller dom längre och är snyggare.

En tanke for genom skallen och jag undrade hur många av oss som fortfarande putsar och sköter sina skor? Det fick min ålderklass och många andra grundligt lära oss i lumpen. 

Men i och med Sovjetunionens fall 1989 fanns tydligen inte längre behov av ett försvar; Världen hade i en handvändning över en natt blivit god... enligt våra av visdom fulla politiker :/

Är världen god idag?!

Det är inte bara Charlotte Kalla och Zlatan som står som staty medan de lever, för denna bild föreställer mig som staty vid Kengisforsens enorma vårvågs- rullning! :/

Foto: Elisabeth Pemer

Foto: Martin Soutukorva

Foto: Någon av bröderna Soutukorva

JUNI


MÅNDAG

Gun och Gunnel

2020

1

Sidan uppdaterad 

20.30 /  30 JUNI  2020

Foto: RK -20

'Om man inte

känner sin historia,

kan man inte heller känna sin nutid!'


..sagt av en finsk krigsveteran.

2

Så här mycket bränsle drar ett långdistansplan                           Se här..

Visdom eller vishet är ett ord som har en djupare innebörd än all intelligens, kunskap och förstånd'.                   /Wikipedia

3

4

08.45 / +12 i Pajala.  mulet väder

Tänker en stund.. och försöker dra några riktlinjer att förankra dagen i, ungefär som man gör med en last på en släpvagn. Man kan få böter om lasten är dåligt eller inte alls fastnaglad i 'bäraren'. Så borde det kanske också vara med våra dagar, särskilt nu i dessa covid -19 dagar.


- Och till vilken nytta, frågar den vakne kvicktänkaren? 


- Tjaa, då kanske blir dagen och dagarna mer strukturerade och mer meningsfulla, och inte bara så att man slarvigt bäddar sin säng efter en orolig natt och skär senare på dagen en korvskiva, eller två, när hungern börjar bränna i tarmarna :/ 

Eller alternativt.. tänka sig dagen som en fiktiv bergsbestigning med etapper, vilopauser med ryggsäcken på bestämda klippavsatser, men att hela tiden ändå ha fullt fokus på målet på toppen? Ahh' få pusta ut, torka av svetten och känna hur bördorna rinner av en och duschar med tillfredsställelsens lagomt ljumma renande strålar?

22.00 / 14,5 i Pajala

Fick gäster från Byn idag! ..och en granne. Vi satt i solen på min uteplats tills det började regna smått. Lättservade gäster för de hade eget kaffe med sig och bullpåsar kom från två håll. Hembakat och jättegoda, så klart.

Hoppade över den dagliga promenaden och dammsög här inne istället. Det ger ju också motion :/ Kollat på några välvalda teveprogram och slöat på soffan, och poff - Plötsligt hade dag blivit kväll :/ Godnatt!

JUNI  2020

TORSDAG

5

JUNI  2020

FREDAG

09.00 / +17,8 i Pajala, växlande molnighet

Skriver senare.. fick just levererade till dörren matkassar som jag beställde igårkväll från byns butik. Det är Samhall som kör ut varorna och det har fungerat toppen. Enligt ett mail nu på morgonen ska utkörningen börja kosta 120 kr/gång. Man har ju känt på sig att denna gratisservice inte kan fortgå hur länge som helst, trots att virushotet ligger konstant kvar så länge människor trängs och studsar mot varandra. De upphävda restriktionerna från den 13 juni gör inte saken bättre utan kan istället förvärra situationen. Först på sommaren eller hösten får vi veta hur det egentligen blev?

22.10 / +9,9 i Pajala ikväll

Det var en mulen dag.. och regndropparna har legat i luften! Grönsk- andet får bara mer fart, blommorna och löven tävlar om vilka som först når parketten och får beträda vinnarparketten'. Vattnet i älven hade stigit och fortsätter att stiga. Vi får hoppas att vårfloden liksom covid-19 får en fortsatt sansad stigning och utbredning. Den riktiga värmen lär återkomma först i slutet av nästa vecka, hörde jag på nyheterna. För- hoppningsvis blir det så!

Det är både fredagkväll och en slags afton inför morgondagen som är en röd helgdag numera. Tills dess.. /Godnatt!

Tidigare månaders bloggar hittar du under fliken ARKIVET här ovan.

6

JUNI  2020

LÖRDAG    Sveriges nationaldag

10.30 / +12 i Pajala, halvklart, mulet

Jämfört med andra länder.. har svenskarna inte varit så pigga på att fira sitt eget land med en sk. nationaldag. Sverige var kanske den enda nationalstaten i världen som saknade en 'egen dag'.

Före år 2005 hade vi visserligen 'Svenska flaggans dag' som inte firades på annat sätt än att några hissade upp en av solen blekt och kanske lite luggsliten flagga till toppen av gamla flaggstången i trä som en gång målats vit på gården. En rund säkerhetszon med lika lång radie som flaggstången fick markeras ifall stången skulle knäckas av flaggans vajande och ryckningar i vinden. Det hände några gånger på några ställen, vill jag minnas. De som inte flaggade på 'arbetarnas dag' den första maj passade på att flagga nu. Det verkade vara en viktig markering, åtminstone i byarna på landsbygden, att visa på vilken sida var och en stod.

Från och med införandet av en egen nationaldag även i Sverige år 2005 blev det som en dragkamp mellan olika intressen när de 'avskydda' sverigedemokraterna tog flaggan som sin symbol. Många 'anständiga' svenskar ville därför inte riskera att uppfattas som 'någon av dom' genom att visa sig med landets flagga. Flaggan blev istället en symbol som lämnades på hyllan i skamvrån, istället för att hissas till toppen på den fina skinande plastflaggstången.. med  guld i knoppen!

Nåja, tiden slipar hela tiden folks attityder som vattnet slipar stenbum- lingarna i våra forsar och vattendrag.  Kanske blir också svenskarna med tiden 'slipade' som vilket folk som helst runtomkring oss - eller så inte!

22.30 / +12,7 i Pajala

Hoppas ni har firat nationen ordentligt nu! ..för det har inte jag, inte annat än skålat för 'kung och fosterland' i relativt billigt rött vin i dunk som jag snabbt som attan var och köpte igår när det var få kunder i butiken. Första gången tidigare på dagen var det för många bilar utanför så jag gasade bara förbi, gjorde om det en halvtimme innan stängnigs- dags och då gick det bra.

Svenskarna kan inte fira nationaldagen  för de har ingen känsla längre för sin nation och de känner ingen stolthet för sitt land. Inte åtminstone  på samma sätt som våra grannländer. Svenskarna inbillar sig vara 'globalister', men det verkar vara en ganska döfött tanke så länge de är ensamma om drömmen i hela världen. Inget annat land vill sälja sig så billigt, tänker jag.

Såg en snutt på teven när arméns musikkår spelade 'Tapto' för kungaparet på slottsgården, talmannen och Lövén. Det var fint och taktfast som ryckte med en som en gång i ungdomen drömde om att bli militär. När det var min tur att väcka beväringarna på morgnarna (det kallades för någonting)  så väckte jag dom, enligt dom, väldigt militäriskt, så sade dom: 'Fan Larsson, du borde bli militär'. Jag skrek väl för högt och ryckte upp dörrarna i logementen om morgnarna så att det ekade. (Det var utanför Stockholm på F2 Roslagens flygkår, och U/S kompaniet)

Ordningen och redan och fasta principer

väcks väl till liv när jag hör musikkårens

taktpinnar slå 'Taptot' på slottsgården..

via teven :/

Det var den nationaldagen och sjätte juni,

Gustav Adolfsdagen!

22.55 Just nu tjuter sirenerna ute i byn,

något har tydligen hänt sista rycket av

nationaldagen! /Godnatt!  

7

JUNI  2020

SÖNDAG    

11.35 / +11 i Pajala, mulet och regnigt

Trist väder! ..för oss människor men bra för naturen och växtligheten. Sommaren håller på att 'explodera' fram, lyckligtvis inte i ordets rätta bemärkelse, utan bara bildligt talat.

Halva söndagen har redan passerat och jag har inte hunnit längre än hit. Lyssnade på finlands motsvarighet till vårt 'Ring P1', dit vanligt folk får ringa och lyfta på 'locket på en kokande gryta', typ. Klaga alltså! 

Nu ska jag 'stänga locket' några timmar för att försöka hitta på något annat, denna regniga söndag :/

22.40 / +10 i Pajala

En sommardag! ..med regn och kall blåst, tio grader plus. Vad mer kan man begära av en lappländs sommar? Jag var i alla fall en runda på eftermiddagen, och det kändes lite småkallt med bara en tunn fleece

jacka - det fick bara att öka takten i stegen och försöka hålla blåsten bakom ryggen :) 

Den stora partiledardebatten, med åtta partier representerade, dryftade vad som gjorts rätt och vad som gjorts fel i coronans spår. Ingen parti- ledare utmärkte sig på något särskilt sätt, tyckte jag, men det var int- ressant i alla fall :/ /Godnatt!

8

JUNI  2020

MÅNDAG    

08.30 / +11 i Pajala, halvklart väder

Oförståeligt! ..varför svenskar protest- erar mot något som hände i amerika. Man passar helt enkelt på att skrika och gorma och slå sönder.. för sin egen skull och att få utlopp för extrema politiska mörka krafter. Jag tycker de borde skämmas istället. Den svenska polisen håller på att förvandlas till sockervadd som istället springer iväg när det brakar loss, för så vill en stor del av politikerna ha det, i alla fall de som har lite muskler men stort gap :/

I annat fal, när de själva hamnar i fara så är det ju bra att kunna kalla på en hjälp- sam polis och sedan överösa dem och deras bilar med blommor och kärlek.

Förresten.. kan det vara samma människor som är som camelionter och snabbt kan byta skenad sinne  och miner?

21.30 / +13,7 i Pajala, solen uppe

En minst sagt 'bråkig dag' med sol och moln, sol och moln, kall blåst! /Godnatt!

9

JUNI  2020

TISDAG    

15.50 / +15  i Pajala, sol och moln emellanåt

Nu börjar det kännas.. som sommar på riktigt! Gräset är så grönt, löven ger liv i naturen, blommorna blommar.. 

Det blev sommar ändå, trots de mörka 'molnen' i våra sinnen som covid har ristat i oss. Vi människor håller på att förändras och anpassa oss till något som har varit okänt för oss, ett nytt sätt att leva, kan man säga.

Vi uppmanas hela tiden att 'hålla social-distans', vilket egentligen är helt fel, som en inringare påtalade i radion. Det borde istället heta att hålla 'fysisk distans', menade han. Helt rätt! De flesta fortsätter väl att ha sociala kontakter med andra människor, men vi försöker undvika att fysiskt komma för nära andra. Så är det!

I övrigt... väntar vi med spänning vad den sk. palmegruppen har att leverera oss imorgon. Det kan äntligen vara något intressant och avgörande som de kommit fram till, istället för 'tomma turbiner' som tidigare utredare torrkört.

Det har väl ryktats om att de skulle ha hittat något avgörande bevismaterial, typ. Vi får hoppas och se imorgon. Jag har ju läst det mesta och lyssnat på otaliga vittnesmål och förhör, så.. Tummen upp!

10

JUNI  2020

ONSDAG    

08.30 / +15  i Pajala, sol och moln emellanåt

Idag väntar vi! ..på att få höra vem som mördade på öppen gata statsminister Olof Palme den 28 februari 1986, klockan 23.21.30

Det ska bli spännande att se om det blir ett hipp eller flopp för åklagaren Christer Petersson, och för svenska folket.

14.00/ +18,1 i Pajala, soligt

Palmeåklagaren har talat! ..och gjorde det på ett mycket noggrannt detaljrikt och metodiskt sätt. På ett trovärdigt sätt, med andra ord. 

Bilden av händelserna i samband med mordet på Palme lämnade inte mycket att undra över. Mycket pekade på att den sk. Skandiamannnen fört poliserna bakom ljuset direkt efter mordet. Om

det var han så hade han en stark sinnes- närvaro och nerverna under kontroll när han nästan provocerade eller hånade polisen direkt efter mordet. Kanske just därför som han sparkades ut ur utred- ningen som en 'pellejöns' som inte platsade bland de misstänkta.

Ett vittnesmål från en taxichaufför som sett den sk. Skandiamannen komma ut från Skandiahuset efter skotten saknade jag i redogörelsen. Därför att taxichauff -ören var helt säker på sin sak och att det inte kunde vara Skandiamannen som hållit i pistolen.

Händelsen kommer med all säkerhet att malas oändliga varv till innan de tystnar. 22.30. Mycket om palmemordet idag! /Godnatt!

11

JUNI  2020

TORSDAG    

10.00 / +15  i Pajala, sol

Ja, vem var mördaren? En man satt i sin parkerade bil på andra sidan gatan och väntade när tre av hans passagerare skulle ta ut pengar från en automat. Han höll uppsikt runtomkring för att kunna upptäcka ev. parkeringsvakt för hans bil stod parkerad lite olägligt. Han ville undvika p-böter, helt enkelt. Han fick syn på en mörkklädd man stå utanför skyltfönstret till Dekorimabutiken i det avfasade hörnet. Vittnet förstod att mannen väntade på någon eller någonting. En 'klunga' glada människor passerade mannen vid skyltfönstret och efter ca femton sekunder kommer ett par gående hand i hand från motsatt håll.

När paret passerar mannen så ser vittnet hur han snabbt ansluter sig bakom paret Palme, lägger vänstra handen på Olofs vänstra axel, samtidigt lyfter han högra handen ur fickan och skjuter två snabba skott i ryggen på statsministern som kastas framstupa i gatan. Lisbeth Palme

som just innan släppt handen från sin makes och tagit ett par steg framåt vänder sig om och går på huk vid sin döende make.

Mördaren backar några steg bakåt och iakttager paret några sekunder, sam- tidigt lyfter Lisbeth Palme blicken och tittar mördaren i ansiktet. Sedan avviker mördaren med spänstiga halvspringande steg mot Tunnelgatan och trappan och försvinner.

Vittnet beskriver mördarens handlande som bestämd, iskall avrättning och med exakthet i rörelserna. 

                        ---------

En undran blir förstås om bilden av den iskalla mördaren överensstämmer med den sk . Skandiamannens personlighet och utsagorna från folk som kände honom väl?


Vi har ett vittnesmål från den sk 'Cheva- mannen' som säger sig vara bergsäker på att det inte var Skandiamannen som mördade Olof Palme. Det är helt omöjligt, enlig honom.     Lyssna här..

Som sagt, ju mer man försöker förstå händelserna kring Palmemordet och ju mer man lyssnar på vittnesutsagor, desto villrådigare blir man.

Den redogörelse och det fattade beslutet som palme- åklagaren Petersson kom med igår till svenska folket får snarare anses som en 'teoretisk' slutsats, än som en absolut sanning. 

Det framgick också tydligt av åklagarens framställning att det hade behövts göra mycket mer i början av utredningen, då ärendet istället sjabblades bort av 'amatörer' istället för att låta proffesionella mordutredare ta hand om fallet. Säkert spelade politiken in där och man ville ha en 'egen pålitlig man' som ledde utredningen. Därför blev resultatet som det blev; man offrade möjligheten att skipa rättvisa åt sin egen partiordförande och Sveriges statsminister.


21.30 / +14,8 i Pajala, fin kväll

Kollade vattennivån i Torneälven! ..en behärskad vårflod som når en bit över strandremsan. Det närmaste  buskaget ligger delvis i vattnet. 

Polisens 'Operation Rimfrost' avslutas imorgon och det sammanlagda resultatet verkar ha stannat vid att polisen har lärt sig mycket under de sex månaderna som den varat.  I och för sig ett kungligt svar för så brukar de kungliga svara på projekt som inte resulterat något annat än.. kanske lite lärdom :) /Godnatt!

1

JUNI  2020

FREDAG    

10.55 / +16,6 i Pajala, solen skiner

Skriver senare.. om jag finner något att skriva om, vill säga. Det är fredag i alla fall och ordet fredag har ju ett särskilt eko för de flesta av oss. I alla fall för dem som jobbar fem av sju.

Nåja, än så länge håller sig dagstemperaturen på en nivå som man kan handskas med, 'sietävä', men lovat är varmare mot söndagen. Vi får se!

22.30 / +15,6 i Pajala, solklar kväll

Kvällen är till ända! ..lite kul på teven när de körde gamla avsnitt av 'Falkenbergsrevyn', lite buskhumor skadar inte för en torris som jag :/ Inte så mycket annat för idag än att knyta sig och.. /Godnatt!

12

Sommarhälsning

från Sundsvall

Midsommarhelgen närmar sig och husets ingång ska prydas med björkar som man alltid gjorde förr i tiden.

Minns att så gjorde vi alltid hemma och det gav känslan av midsommar och sommar

Min första tanke av bilden var att det hade hänt något och bilen satt fast i gyttjan, men så var det tydligen inte :)

Foto: RK-20

Klicka på bilderna och lyssna..

Andrea Berg

09.30 / +21,8  i Pajala, sol

Och Sol Sol Sol fortfarande! ..men, säger du, det är ju sommar för tusan! Helt riktigt, och vi står inför midsommarveckan, vad det nu innebär. Inte så mycket för min del. Det är mycket som är annorlunda på grund av ***** Covid -19.

En motorcykel brummar på gatan och spräcker den annars tysta söndagsmorgonen. Ljud.. är som vilken miljöför- störing som helst, ständigt 'ljud' förstör människan - därför inte så konstigt att just 'ljud' används som en effektiv tortyr metod för att tvinga ut sanningar, eller snarare erkännanden som inte behöver vara sanning. 

Meen trots det..

06.30 / +16  i Pajala, sol

Hörs att det är måndagmorgon! ..när det piper och brummar och skramlar på industriområdet. Ljud som är tecken på liv.

Vaknade okristligt tidigt idag, och det kommer att slå bakut i hälen senare på dagen :/

Långhårig börjar man bli, men försöker undvika att gå och klippa mig tills jag ser ut som ett skogstroll. Inget fel i det, men.. ändå lite irriterande i sommarvärmen.

Det lovades svalare väder idag, och det håller jag tummarna för.

22.00 / +11 i Pajala

Det gick vilt till! ..när Tom Cruise slogs mot skurkarna och militärer.Det handlade mycket om Afganistan, så klart, men jag uppfattade aldrig vad filmen hette. Nå, det spelar ingen roll, vanligtvis intresserar mig inte alltför våldsamma filmer, tycker snarare att de är fjantiga. /Godnatt!

15.15 / +15.15  i Pajala, sol

Lagomt väder! ..och lagomt varmt. Nordanvinden kändes som en trygghet idag. Midsommarblommorna gjorde världen mycket vackrare där de kantade vägarna och lyste upp ängarna.

Folk verkade vara ivriga som arbetsmyrorna i stacken med brådis spring och bördor.

Fläkten på fönsterbrädan suger in svalare luft från skuggsidan genom ventilationsfönstret och trycker in den med svalkande konstgjorda 'vindar'.

22.15 / +14 i Pajala

/Godnatt!

06.00 / +12 i skuggan i Pajala, sol

Jag satt och läste.. tidningen 'Kvällsstunden' nu på morgonkvisten och chefredaktörens ord i spalten 'Inledningsvis'. Nu när vi närmar oss midsommar och känslorna inför det. Vi kanske ser lite olika på årets former med alla 'hållplatser' och eftertankens vakumbubblor. 

Jag ser året som en cirkel och också benämningen 'årscykel' syftar på något liknande som något som varken har en början eller ett slut, utan det bara rullar på i all evighet. Våren är höjdpunkten då livets mysterier låter oss få en inblick i det ogripbara och ofattbara. Livets återuppvaknande och nytt livs uppkomst. Därför känns just midsommaren som årscirkelns klimax på ett starkt sätt. 

Vardagen efter kommer därför som en kalldusch som spolar över en med melankolins strålar pepprade med depressiva nanopartiklar och annat slagg.

Så min årsvandring går alltid runt runt runt med majmånad som ventil- pluppen på ett cykelhjul som reglerar trycket runt hela hjulet.

Några ser året i kvadratisk form eller i rektangulärform som chef- redaktören. Det hade att göra med hans scoutkalender på något sätt, skrev han. Ja ja, alla har vi våra förtöjningar som håller oss på 'hjulet' på ett eller annat sätt.

09.00 / +12 i skuggan i Pajala, sol

Det är något magiskt med 18 juni! ..och det är kanske en blandning av förväntan spänning , lättnad att man äntligen nått målet efter en lång och strävsam vandring genom höstens blankisar, midvinterns mörker och kyla,  snöstormar med piruettdanser på de vita vilda vidderna. Ett uppvaknande av vårsolens ljumma smekningar mot kinden, svettningar i barken på vinterslumrande bastanta tallstammar och pärlglittrande snökristaller i solljuset.

Nåja, kanske en onödigt lång beskrivning av sommar och sol. I en annorlunda tid, en annorlunda sommar..


- Ha en god sommardag!

JUNI  2020       Glad

FREDAG              Midsommarafton

07.30 / +15 i skuggan i Pajala, sol

Redan eller äntligen! ..är det midsommarafton och midsommar, men det känns däremot inte som mitten av sommaren, utan som början :/ Vi har en lång väg att vandra genom sommaren... tror vi, tills vi en dag plötsligt slår ihop handflatorna och utbrister - Det var det! Det var den sommaren!

Tiden går så ofantligt fort.. när man har roligt. Har man tråkigt däremot så sölar tiden olidligt sakta. Eller som den till åren kommen taxichauffören Jussa i grannbyn på andra sidan hade sagt när ham missade bussens avgångstid med tio minuter, samma tid som hans taxi var sen.

- Om jag aldrig har hunnit någonstans, så har jag heller aldrig missat något! 

Kanske en klok mans visdomsord, vem vet. Unto, som beväringen hette, kom med bussen till Rovaniemi och i tid till hans regemente därför att slumpen gav handräckning åt visdomen :/


- Ha en glad och fin Midsommarafton!


22.30 / +15 i Pajala, solig midsommarafton

Nu har man rott i land.. även denna midsommarafton. Såg ett program där det norska dansbandet, Ole Ivars,spelade i en timme. Missade första kvarten, men tog igen det under programmet. De hade tydligen bytt solist till en yngre från tidigareTore halvorsen som hade slutat pga hjärtproblem, läste jag.

Senare på kvällen satt jag ute med ett par grannar och skålade för midsommaren och tillika höjdpunkten på hela året. Det var trevligt, men plötsligt kom myggen och förstörde lite av stämningen. Det blev också småkallt att sitta med för lite kläder på sig :/

JUNI  2020            Glad

LÖRDAG                       Midsommar

09.45 / +14 i Pajala, en solig dag

Och nu var man här! ..på hödsta 'puckeln' i årscykeln, midsommar, ventilproppen och utbuckningen i cykeldäcket :) Det är midsommaren!

Jag sov gott en lång midsommarnatt, drömde något som vanligt

Hoppas att flaggorna vajar på topp i varje stång och att björklöven flippar i vinden vid varje port :)    /- Ha en trevlig Midsommardag!


22.15 / +17 i Pajala

Midnattssolen färgar grantopp-

arna med guldets färg!

..och stänker även på annat som

råkar  bryta dess guldpilar!

En lugn helgdag och fint väder,

kanske den finaste midsommaren

på länge. /Godnatt!

JUNI  2020            Glad

SÖNDAG                       Midsommar

15.00 / +23 i Pajala, soligt

Mången pustar ut idag! ..så varmt är det igen, trots att det fläktar lite. Satt ute på förmiddagen och försökte lapa sol, men sedan började det ta emot och jag sökte skugga.

Tog första cykelturen för i år, var ner till mitten av södra bron. Stannade mitt på vid relingen och beundrade älvutsikten och andades in den friska luften som färdas längs älvfåran. En och annan personbil passerade, mötte en cyklist och såg ett par ligga på rastplatsen invid och njuta av sommar och sol. Jag cyklade hem igen och kände hur samvetet hade tappat flera kilo efter cykelturen, har nämligen fuskat i några dagar :/

21.45 / +25 i Pajala

Nu får man börja blåsa av helgen! Onödigt varmt är det och värmen verkar fortsätta hela kommande vecka. Sommarsolståndet lär vara idag då, men wikipedia skriver att sommarsolståndet infaller omkring den 21 juni på norra halvklotet. Tydligen dåligt med axaktheten där.

/Godnatt!

JUNI  2020              Glad

MÅNDAG                    Sommar

07.45 / +23 i Pajala, soligt

Det känns som 'kosläpp'! ..och hela sommaren har öppnat sig för oss. Om inte det mörka molnet fanns både utom och inom horisontlinjerna. Människan är anpassningsbar, om det ändå tar lite tid.

Det blir en varm dag också idag. Inga element behöver vara påslagna, annat än möjligen kylelement.. om man har sådan. 


'Det är Sommar i Sverige, hohoo,

Ja det är Sommar i Sverige, tjohoo.

Sol vind och hav..'


Många börjar sin semester idag..

- Ha en god måndag och ev. semester!


21.30 / +27,7 i Pajala

Klippt två hektar gräsmattor idag! ..och brottats med

myggen och värmen. Var nämligen en dagsvända till

stugan vid älven. Första gången som det klipptes för i

år, så det var lite att hugga i. 

Stormen kvällen innan midsommarafton hade staällt till

det ordentligt, brutit grenar och rivit ner flaggstången

modell mindre, rivit ner takplåtar och hivat dom iväg lite överallt. Det såg inte kul ut.

Var också och önskade den nyinflyttade välkommen . Kaffe på gräs- mattan. Stannade också en stund i byn med stort B.

Bilens utetempmätare visade mellan +27 - +30 längs vägen hem till Pajala. Onödigt varmt! ..och vädergudarna borde tänka på att spara på energin till vintern istället :/ /Godnatt!

JUNI  2020              Glad

TISDAG                    Sommar

07.45 / +14 i Pajala, soligt

Det kändes inte lika varmt! ..inatt och nu på morgonen, som tidigare dagar. Det är en lättnad att slippa det kvava vädret. Sov vid öppet fönstret och känner mig lite snuvig nu på morgonen. Tydligen var det för dragigt och svalt :/

Tisdag...

22.50 / +23 i Pajala

Det satt ett par och fikade.. på morgonen på min uteplats när jag kollade ut. Som tur var de ganska bekanta ansikten och hade kommit från Byn.

Gjorde också lite affärer idag, en hämtade en gammal Mac laptop, och en annan ett par retro lampskärmar. En varm och lyckad dag , med andra ord. /Godnatt!

JUNI  2020             

ONSDAG              Sommar och Sol

08.00 / +18 i Pajala, soligt

En ny solig morgon! ..bara fågelsången bryter tystnaden emellanåt. Mitt i veckan och sommaren är som bäst.

20.30 / +22 i Pajala

Dagarna går på tomgång! En cykeltur runt byn i värmen. Stannade till mitt på bron och beundrade utsikten över Torneälven. Motvind tillbaka så att hårstråna låg i vinden som fastklistrade fartränder över öronen.

Nåja, jag hade ju nollkoll på hur de låg, men så kändes det :/

Slötittade på tv och slumrade till på soffan. Ett program på en finsk kanal som visade hur den finska polisen jobbar. Måste säga, i jämförelse, att de uppför sig som myndighetsföreträdare ska göra, sakligt och beslutsamt. De gör jobbet och folket i Finland står bakom dem till nästan hundraprocent. 

I vårt land skolas polisen till 'mjukisar' och dialogpoliser vilka för- väntas utföra sitt jobb med silkesvantar och efter principen 'Bättre fly än illa fäkta'.  Därför har också den svenska polisen lågt förtroende bland en stor del av  befolkningen. De förhindras att göra ett bra jobb av en tongivande grupp drömmare som lever i en egen fantasivärld utanför verkligheten. 

Den finska polisen jobbar agerar och skapar trygghetskänsla för 96% av befolkningen, som polisen egentligen förväntas göra i andra länder.

Sverige går också i det fallet åt helt annat håll,

inte bara i covid-19. Därför tvingas den svenska

polisen agera tandlöst och likna mer 'mammor

på stan', än en myndighet som ska upprätthålla 

lag och ordning i landet. En tydlig kursändring

från kung Karl XV:s valspråk:

                         'Land skall med lag byggas.'

07.45 / +13 i Pajala, soligt

På 'polisbilden' till vänster.. är det min svåger som ska till jobbet. Då för tiden fanns det en sk. länstrafikgrupp också i lilla Gällivare, och deras arbetsfält var hela Norrbottens län. Då kunde man som bilist bli stoppad var som helst, och också där man minst anade det. Idag är det minimal risk att bli stoppad och kontrollerad varken av polis eller tull.

Ännu på 1970 1980-talen brukade det åka runt grupper av olika myndig- heter som gjorde kontroller på vägarna. Det var poliser tullare bilinspektörer arbetstidskontrollanter, osv, som ingick i dessa grupper, däremot inga från socialen :/  

Kommer ihåg episoder exempelvis när färjkarlen såg att kontroll väntade på svenska sidan så backade han färjan tillbaka och varnade en lastbilsåkare att se om sitt fordon och 'tidsböcker' och annat.

Han hade en tidigare anmärkning som han inte åtgärdat och när han väl kom över så blev han förstås 'förhörd' varför han inte gjort något åt felet. Chauffören svarade: 'Nå jag ska säga ärligt att jag inte haft tid'. Det var något 'släpdrag' som var böjt. Han fick påbackning på det förra..

Nu är det andra tider och andra bullar i ugnen, folk får färdas och göra som de vill. Förutom just nu när coronan härjar och sätter käppar i hjulen. Trots allvaret, är det inte alla som respekterar den heller.

21.50 / +24 i Pajala

En varm dag och kväll! ..men tack och lov har det blåst ganska hårt, om än ganska varma vindar. Fläktat i alla fall. /Godnatt!

08.00 / +11 i Pajala

Lite svalare idag? Sköönt, så får vi börja gnälla över det istället :/ Sköönt.. att vara sysselsatt med något åtminstone :I

Det är fredag i alla fall..

22.45 / +17 i Pajala

Vädret påverkar oss mycket!  ..en fin dag som denna kommer folk ut ur sina 'holkar' och blir mer glada sociala och 'tillgängliga'.  Vi är som småfåglarna som också börjar kvittra och flyga av glädje.

Haft besök från Byn och vi har suttit ute på behörigt avstånd på uteplatsen. Grannar har stannat till och växlat några ord i förbifarten eller suttit ner en stund. Ett återkommande samtalsämne är oundvikligen covid-19 plågan'.

I Finland är de oroliga för att smittan igen har börjat stiga på orter i finska Tornedalen, troligen på grund av att så många finländare åker över till Sverige och handlar i butiker och får med sig smittan, påstår de.  Där anser de att svenskarna inte har kontroll över smittspridning- en medan de i Finland lyckats bättre med i bekämpningen. 

Våran 'coronageneral' Tegnell läxade upp WHO för att de anses sprida felaktig och negativ information om coronans framfart i vårt land. De många dödstalen här talar nog ett tydligt språk om hur 'framgångsrik'

den svenska strategin har varit.

Men men.. snacka kan de utanför våra gränser, men vi är bäst.. vad det än gäller', tycks vara svenskarnas högdragiga uppfattning och 'storebrorsattityd' sedan stormaktstiden :/

JUNI  2020             

LÖRDAG            

10.30 / +12 i Pajala, soligt

Inte hunnit få någon uppfattning ännu.. om denna lördag. Skulle just inchecka mig på en camping i Stockholm. Ena dottern var med och några av mina syskon var redan där på campingen. Det blev lite oklart hur många dagar vi skulle stanna där, två eller tre. Vi behövde betänke -tid. 

Hela bilresan till Stockholm hade gått väldigt snabbt och smidigt, det handlade bara om några timmar, kändes det som. Så..

..det är fantastiskt att resa i sina drömmar!       ;)

23.00 / +13 i Pajala

Hoppas inte.. att det blir så många drömmar inatt! Vill hellre leva i verkligheten än åka snålskjuts i drömmarnas värld :/

Det var lagomt varmt idag, kanske vinden var lite för kall för en sommardag. Men i stort sett en fin dag! /Godnatt!

JUNI  2020             

LÖRDAG            

08.30 / +14 i Pajala, soligt

Sköönt med svalare.. som längre fram mot dagen blir varmare. Ungefär som igår, en lagomdag ;/

'Lagom lagom lagom lagom...' Var det inte Povel Ramel som hade en sångtext just om det ordet, lagomt? Och enligt Wikipedia har inte svenskarna 'ensamrätt' på det ordet, utan det ordet finns även i andra språk, eller i alla fall ett liknande ord.

Men utan tvekan är ordet lagomt ett mycket användbart ord. Lagomt betyder exempelvis;'lagomt för mig, men kanske inte för dig'.

-Tack, det är lagomt! ..säger vi till en servitris som fyller kaffekoppen. Lagomt är varken för mycket, eller för lite. Det är lagomt :)


- Ha en lagom trevlig söndag!          En hel ladugård har rasat i Granvik!

o----->

Även om taken rasar i vår By

så kan ingen ta av oss äran att en gång

ha blivit vald till 'Årets by.'

Är det ett tidstecken på att de som en gång byggde dessa är borta?

JUNI  2020             

MÅNDAG            

08.30 / +8 i Pajala halvmulet

Måndagmorgon och en ny vecka! ..serverad framför oss. Regn lovas ett par dagar och avsevärt svalare sommarväder. Men ok, vi klarar nog av det också ska ni se :/

Pajala marknad är som bekant inställd på grund av coronasmittorisken, och det var nog klokt att göra så för det skulle inte gå att undvika trängsel och närgångenhet. Bättre att hoppa över den i år. Vi kan ju leva på minnen av alla marknader som varit och farit :/

21.45 / +17 i Pajala, mulet

Det mulnar på här! ..och det skvätte lite regn på eftermiddagen. Det kanske kommer mer regn mot natten, och det behövs när gräsmatt- orna börjar bli bruna av torka. Bara inte åskan börjar mullra på natten och väcka de som sover :/ Godnatt!

JUNI  2020             

MÅNDAG            

07.35 / +16 i Pajala mulet, regnigt

Sjätte etappens ände! ..kan man tänka sig att trettionde juni är, sam- tidigt som det är slutet på årets första halva. Imorgon, den 1 juli, brukar en del nya lagar och paragrafer träda ikraft. Hoppas att man fortfarande kan gå som en fri man :)

Hör att jobbarna kommer närmare och närmare med fasadrenovering- en och hammarslagen. Hur ska man då kunna sova färdigt på morgnar- na är frågan?

Annars.. är vädret lite annat än det har varit, men bra för växligheten att det regnat. Det var redan för torrt innan när gräsmattorna brändes bruna. Inte bra! 

20.30 / +12 i Pajala

'Allsång på Skansen! ..får sjunga ut denna junimånad, fast just nu pågår ett himla rabblande med 'rap.'  

Det har regnat idag och naturens 'städpatrull' har vaskat och piffat upp naturen.

Tänker.. när jag ser Sanna Nielsen stå på scenen och sjunga, att nog hade man tur som föddes på 1940-talet och fick uppleva all denna utveckling som skett under min livstid.

Att man föddes i Norden med allt vad det inneburit och innebär.  

Men också att jag föddes till man för när jag tittar på hur farligt och obekvämt det ser ut när Sanna balanserar med sina 'stolpskor' så kan det inte vara så lätt att komma hem med värkande fötter.  Det vill säga, om hon lyckats trampa rätt varje gång och sluppit dras med vrickad fot :(

13

JUNI  2020

LÖRDAG    

10.00 / +23,3  i Pajala, sol

Sol Sol Sol.. och grön grön grön sommar

Ett sätt att lindra verkningarna av denna eländiga coronakarantän är att försöka 'sova bort' den, eller åtminstone försöka förkorta den med ovaken tid :) Gjorde mitt bästa även denna fina sommarmorg- on. Vi lär ju annars också sova bort en tredjedel av våra liv, så..

I övrigt.. går dagarna och tiden som ex- presståget på räls. Vi är om ett par dagar redan halvvägs sommarmånaden juni och står utanför dörren inför midsommar- helgen. Det är helt enkelt inte klokt, sade den dumme! ..men det är bara att klamra sig ordentligt fast och åka med med håret i vinden. Det som också börjar bli onödigt långt när man inte vågar gå till frissan ;( Men men..

Är det sant? ..att hjortronen på

våra myrar redan blommar för

fullt! Tydligen har sommaren blommat ut med full kraft och norrländsk energi :)

Foto: R.K -20

När jag sitter här idag

och är tveksam på mitt jag

tänker jag tillbaka på den tid som var.

Och av allt som jag nu ser

kan jag aldrig önska mer

än att livet åt mig en gång åter ler


Snart så kommer åter ljusa tider

då man inte går omkring och lider

och funderar över allting som är fel.

Snart så kommer åter ljusa tider

men det kanske kommer sent om sider

men det har väl kanske också sina skäl.

Men det har väl kanske också sina randiga skäl.

/Sång Gunnar Wiklund

18.50 / +25 i Pajala

Puhh, så varmt det har varit idag! Tack och lov att det har


blåst ganska friskt från syd. Saknade nordanvinden idag :/, men jag vågar inte säga det högt så att andra hör för det räknas som lika grovt som att svära i kyrkan, befarar jag. 

Min promenadrunda blev lite snävare än vanligt, och jag passade också på att sitta på Soltorget och studera 'utelivet' en lördag som denna. Det kryllade av folk framför Coop men annars var det ganska glest med vanliga flanörer.

Nu mot kvällen börjar det kännas lite svalare, tack och lov!

14

JUNI  2020

SÖNDAG    

Klicka och lyssna..

20.45 / +26 i Pajala

Skön kväll! ..att sitta ute och njuta av det behagliga vädret och stilltjen. Inga mygg eller andra konstigheter, bara bra.

Ju längre denna pandemi och karantän varar desto mindre 'företagsam' blir jag. Andra har sagt samma sak. Det är för- lamande att behöva vara 'fjättrad' med osynliga bojor. Bara egot och självbevarelse- driften gör att diciplinen upp- rätthålls :/ 

Svt bjuder på gammal skåp- mat', som vanligt. De tycks också ha lamslagits av pande- min, eller snarare är det väl så alltid.

'Engelska antikrundan' är lite intressant att se, och det pågår just nu. Så länge man inte upptäcker att man själv hänger där på en spik, så går det väl an :/ /Godnatt!

15

JUNI  2020

MÅNDAG    

16

JUNI  2020

TISDAG    

17

JUNI  2020

ONSDAG    

22.20 / +18 i Pajala

Antalet avlidna i covid-19 passerat 5000 !

Sverige har en klar ledning jämfört med grannländerna som knappt kommer upp till en tiondel. Svenskarna verkar ha kvarlevor av stormaktstiden och vill gå sin egen väg med näsan i vädret, även om det skulle leda till katastrof. Där storhet dumhet tycks gå hand i hand!

Finland har ytterligare stramat åt för svenskarna att komma in i landet, många svenskar har fått vända om vid gränsen och till och med fått ta emot kaxigheter av de halvmilitära gränsvakterna. /Godnatt!

18

JUNI  2020

TORSDAG    

Klicka på bilden >

Klicka på bilden >>

Nana Mouskouri

- Chiquitita..

22.00 / +19,6 i Pajala

Puhh'.. det blir nog varmt att sova inatt när huset har värmts upp under dagen. Hoppas att natten blir litegrann svalare. Hoppas kan man alltid, som sagt!

 /Godnatt!

19

20

Hur blev det här då?

Hur lätt är det inte att plocka ihop en rullator!

21

Dolly Parton firade

sin 50-åriga karriär 2019! Sändes ikväll på Svt.

22

23

Nyklippta gräsmattor.

24

Please Smile!

25

26

27

28

29

Foto: R Kostet -20

ÄNTLIGEN..


..har man funnit roten till det

onda uppe i Muodoslompolo!

Kan det vara roten till coronan?

30

Pajala marknad således inställd

på grund av Covid -19. Snyft!

Vi fortsätter mot julimånad

med nya friska tag och runda omtag!

JUNI  2020             

FREDAG            

Till nya sidan

Vårt samhälle

Tack, för att du besökte

min nya hemsida www.norrmix.nu

Till gamla bloggen

Rikedom är som havsvatten;

Ju mer man dricker

desto törstigare blir man.

Arhtur Schopenhauer

Meddelande

Skriv ditt namn

din e-postadress

och meddelande.

Tryck på skicka

Ditt meddelande

kommer till min

e-post och ingen

annan kan läsa det.

 
 
 
 

OBS! Tidnings- och Googlebilder.

Men med denna modernare vindruta med vinkel vid dörren.

Baktill var den snygg med panorama bakrutan.

Min allra första bil som jag köpte för pengar som jag tjänat i flottningen samma vår. En Audi AU 1000 -62 (DKW:en på bilden är lite äldre,för min hade en vinklad framruta). Jag har för mig att jag betalade 600 kr för bilen som stod i vårt garage när jag kom hem efter flottningen. Mina bröder hade 'levererat' bilen.

Det var en mycket bra och pålitlig bil och mycket kul hann jag och mina polare ha med den när vi raggade på finska sidan om älven. Men plötsligt blev det slut med raggningen och jag muckade samtidigt.

Bilden föreställer någon annan ägare på en veteranbilsut- ställning någonstans, tidnings-bild.

DKW AU 1000

med 3-cylindrig tvåtakts motor, egen tändspole för varje cylinder, kylfläkten fungerade också som kupévärmefläkt (blåste svagare vid tomgång)