BLOGG.OKT.2021

MIN BLOGG

OKTOBER  2021

Sidan uppdaterad

22.00

31 oktober 2021

Våran hund 'Sorry' från Pilkkasaivo som liten valp.

1

OKTOBER 2021                     VECKA 39

FREDAG                                   LOKAKUU  2021      

Tidigare månaders bloggar hittar du under fliken ARKIVET här ovan.

11

08.15 / +8 i Pajala

Måndagsmorgon! ..och vädret verkar vara regnigt och vått. Vattennivån i älven är hög efter allt regnandet och när isen lägger sig på flod och sedan sjunker blir det farliga iskanter för exempelvis snöskoteråkarna. Men där är vi inte riktigt än..

22.30 / +5 i Pajala

Suck! ..jag vet inte vad jag ska skriva nu. Rolle tyckte att jag bara skriver om vädret nuförtiden, och där hade han ju rätt, för det finns inte så mycket att skriva om när man sitter i en bubbla.

Såg i alla fall ytterligare ett avsnitt om Kalle Päätalos liv, en känd finsk författare som skrev om vanliga människors liv och leverne på 1900-talet. Ett författarskap som sålde 6,3 miljoner böcker, och de var minsann inga tunna böcker. En beundransvärd gärning!

/Godnatt!

OKTOBER 2021 

MÅNDAG             VECKA 41

13

09.15 / -4 i Pajala

Minus fyra!  ..nu på morgonen, usch, men solen är ändå uppe. Lite frost på gräset. Nu börjas det, kan man säga, och vinterdäcken står fortfarande i garaget. (Det tar ca en halvtimme att byta till dom):

Men som jag brukar säga; vintern kommer kring den 10e oktober, eller börjar visa sina isiga tänder. Nu är den tiden inne, som sagt!

22.15 / -1 i Pajala

Hade besök från byn med stort B! I övrigt.. har jag hållit på att skanna och klistra text.  /Godnatt!

OKTOBER 2021 

ONSDAG           

Snögubben från Muodos...'

OBS! Dagens datum hittar du alltid längst ner.

Det är inte bara Charlotte Kalla och Zlatan som står som staty medan de lever, för denna bild föreställer mig som levande staty vid Kengisforsens enorma vår- vågor! :/

Foto: Elisabeth Pemer

Foto: Martin Soutukorva

Foto: Någon av bröderna Soutukorva

20 år och livet tycktes vara på topp, men i själva verket hade det bara börjat,

Foto/färg; selfie på den tiden ;)

 Välkommen

    OKTOBER

 månad!

2

OKTOBER 2021 

LÖRDAG

09.10 / +8 i Pajala

Regnat i natt! ..och hotfullt molnigt även nu på morgonen.

Väntar på att kaffevattnet ska koka upp så att livet åter kan återvända ;) 

Kollade på 'plattan' en stund igårkväll innan jag somnade. Vill inte säga det så här offentligt vad klockan var, men jag missade i alla fall veckans bästa TV- program! 'Skavlan', så klart!

14.30 / +9 i Pajala

Efter dagliga promenaden! ..i det lite fuktiga och blåsiga vädret, runt centrum (1,3 km) för att sedan med lugnat samvete kunna slänga mig på soffan och se 'Skavlan' i repris från fredagskvällen.

Jag kunde direkt spola över första tredjedelen av programmet för jag orkar inte med Fredrik Hammar, för jobbig att lyssna på och han tillför absolut ingenting för mig. Däremot behövde det inte alls vara något fel på hans tjej, Agnes, vad jag förstod. 

Lite intressant var Fredrik Skavlans tredje gäst som var son till Norges nya statsminister. Sonen förespråkade en helt annan livsform.. än sin pappa.

I övrigt.. fortsätter lördagen i dess sur- mulna form.

21.20 /Godnatt!

3

OKTOBER 2021 

SÖNDAG 

08.10 / +7 i Pajala

Inte alls inbjudande.. (utbjudande): att sätta sig ute och dricka sitt morgon- kaffe. Det kunde man göra för en tid sedan, faktiskt. Snart kan vi istället hoppa på ett par skidor och 'riva av' en skidtur så att snön yr :)

Annars.. brukar söndagsmorgnarna vara lugna, som nu, och på måndag börjar hjulen rulla igen när 'livet' kommer igång. 

Själv måste jag nog få i mig ett par koppar ångande kaffe innan åbäket kommer igång :/

22.30 / +10 i Pajala

Hittade i en finsk kanal.. en riktig Vilda västern-film med självaste Clint Eastwood i huvudrollen och krutlukten låg lågt i luften :)  "De obarmhärtiga".  /Godnatt!

4

OKTOBER 2021 

MÅNDAG     VECKA 40

09.50 / +10 i Pajala

Regnar idag! ..men "efter regn kommer sol", brukar man ju säga. Vi hoppas det! 

Nu på morgonen får vi veta via media att konstnären Lars Wilks och hans två livvakter har omkommit i en trafik- olycka. Konstnären blev ju känd via den sk. 'rondellhunden' som retade upp vissa grupper i samhället och hot- bilden ökade. En kvinna ringde radion och tyckte att det var självförvållat av konstnären och 'han fick stå sitt kast, ungefär'.  De sk. 'dreven' drivs av känslor och inte av landets lagar eller rättigheter/skyldigheter.

Kulturminister Amanda Lind försvarar konstens frihet.

22.10 / +10 i Pajala

/Godnatt!

OKTOBER 2021 

TISDAG

5

09.45 / +9 i Pajala

Det är uppfriskande.. att lyssna på 'Ring P1' vid morgonkaffet. Dit ringer folk med sina skiftande problem, samtidigt som de fläktar sina upprörda känslor. Åsikterna studsar runt som varandras motpoler eller medspelare.

Någonstans mitt i det seglar sanningen som Jokern i ett spel.

Nä nu svalnar kaffet..

22.20 / +10 i Pajala

/Godnatt!

OKTOBER 2021 

ONSDAG

6

09.15 / +9 i Pajala

Godmorgon!

Löven har gulnat.. och vindarna har blåst dem iväg, nu ligger de som mattor på de ännu gröna gräsmattorna och på den svarta asfalten. Snart täcks allt med ett vitt täcke som kallas för snö. Vintern tar över 'stafettpinnen'...

22.30 / +8 i Pajala

Regnat kraftigt.. på eftermiddagen och kvällen. Var tvungen att vara till affären på kvällen när kylskåpet gapade tomt. Det var lite folk där innan stängningsdax, och jag försökte vara försiktig med tanke på den explosionsartade covid-spridningen här i Pajala. Inte läge att vara oförsiktig! /Godnatt!

OKTOBER 2021 

TORSDAG

7

09.30 / +8 i Pajala, regnigt

Så sjöng Siw Malmqvist en gång i tiden.

Burt Bacharach / Hal David hade mixtrat ihop låten.

22.30 / +1 i Pajala

Kallare! ..och snöhotet börjar kännas mer närvarande. Vi får ju se imorgon bitti om det fortfarande är barmark, eller vitt :(

/Godnatt!

OKTOBER 2021 

FREDAG

8

08.50 / +1 i Pajala

Godmorgon fredag! ..kul att ses igen, fast det inte var så längesedan sist! Undrar vad du har att bjuda oss idag, annat än kyla moln och kanske regn eller snö? Men men, det får vi se under dagen.

22.15 / +2 i Pajala

Ja, det kändes kallt idag! ..och dessutom var det regnigt. Hjälpte en bybo att förankra lasten på hans släpvagn. 

Annars.. har jag hållit mig inne i värmen, och insett att det är farligt att börja slarva med de dagliga promenaderna. Man sänker ribban eller kryper under den :/                                                                     /Godnatt!

'Regnet det bara öser ner

och jag är så blöt om både skor och strumpor.

Du kanske inte trodde

att det var allvar när jag sa att jag kommer..'

trallalaa.

OKTOBER 2021 

LÖRDAG

9

09.15 / +1 i Pajala

God lördagsmorgon! ..och jag startar dagen i anlig ordning vid datorn med en ångande kaffekopp bredvid. Har ingen aning om goda eller dåliga nyheter från fredagskvällen exempelvis för jag vill inte veta heller och jag vill ha alldeles tyst 'i huset'. Ute är det också tyst eftersom det är lördag och kanske andra också tänker som jag, i viss mån, eller så håller dom sig hemma och tar det lugnt, vem vet  :/ 

13.20 / +7 i Pajala

Rundade 'Mikkos ängar' och kunde hemkommen skaka hand med mitt samvete. Har ju fuskat några dagar pga. regn och inbillat regn. Det var faktiskt riktigt skönt promenadväder när det varken blåste eller var så där bitande kallt. 

Hemma på soffan igen kollade jag första delen av fredagskvällens 'Skavlan' med bl.a. Peter Stormare, eftersom jag bara såg andra delen igårkväll på grund av en bra film, 'The Death of Salin', en amerikansk humor/satir-film från 2017.

21.00  /Natti!

OKTOBER 2021 

SÖNDAG

10

09.15 / +7 i Pajala

Drömde om färjan! ..med vilken jag åkt en massa gånger. Den hade fått nytt golv av impregnerade plankor, bland annat, och det var ju ovanligt, för annars var de av metall. Kanske en besparing. En våghalsig kille låtsades hoppa över till den nedfällda rampen, men bromsade i sista stund.

Nåja, sådant kan hända, men det var i alla fall trevligt att få åka på en riktig färja nu när det knappast finns några färjor kvar här uppe :/

23.00 / +7 i Pajala

Partledardebatt ikväll på TV:n! Intressant i två timmar. Camilla och Anders ledde programmet. Brottsligheten var ett hett ämne och som vanligt skyllde Stefan Löfve'n misslyckandet på alla andra, trots sina 7 år i makten. Skolan diskuterades och friskolornas vara eller inte vara. Jag tycker att friskolor får drivas, men utan att skattepengar läggs till dessa. All samhällelig verksamhet som har med människors väl och ve att göra bör också drivas enbart i samhällets regi, tycker jag fortfarande. 

/Godnatt!

OKTOBER 2021 

TISDAG           

12

09.30 / +4 i Pajala

Apropå! ..partiledardebatten i söndags: Jag brukar ju slå dövörat till när centerns Annie Lööf tar till orda, men nu lyssnade jag av ren nyfikenhet när hon i varje påbörjad mening nämnde 'landsbygden' landsbygden landsbygden..!  Nu passar det att försöka lura de 'dumma' landsbygds- borna att rösta på henne. Tidigare har hon inte brytt sig ett skvatt om landsbygden, utan centerpartiet har ju de senaste åren varit 'ett konstigt' parti, ett stockholmsparti, ett 'Stureplansparti'! 

Så nu passar det att lisma för landsbygden och landsbygdsborna!

22.30 / +2 i Pajala    /Godnatt!

OKTOBER 2021 

TORSDAG           

14

10.15 / -10 i Pajala

Brrr.. det blir visst vinter! ..men nu är det som på den gamla goda tiden då det brukade bli -10 efter den 10:e oktober och min far gick på isen över älven till Finland - han ville vara den förste och modigaste, eller så berodde det på att han inte kunnat vara till sina vänner på ett tag ;)

Nåja, när snön faller så känns det inte lika kallt, trots minusgraderna.

14.30 / +-0 i Pajala

Superbra tajmat! ..jag! Av en osynlig piska fick jag för mig att jag skulle byta till vinterdäck på bilen. Visst, det hade lovats snö på fredag, men..

Bytte däcken utanför garaget, eller i 'världens största bilverkstad' och just när jag lyfte sista eller fjärde hjulet på plats och drog igen bultarna så började små snöflingor falla ner. Efter bara en stund var flingorna stora som små 'Lovikka vantar'.

21.30 / +1 i Pajala

/Godnatt!

OKTOBER 2021 

FREDAG

15

08.30 / +-0 i Pajala

Just att det är vitt på marken! ..men inga våldsamma mängder som man befarade att natten skulle föra med sig. Kanske dåligt skidföre ännu, men det kommer nog mer får vi hoppas :/

22.10 / +-0 i Pajala

Snöar för fullt! .. och 'Skavlan' var bra som vanligt. Norske skiddrottnongen Björgen var med, Dorsin, Miriam och en engelsk svampforskare. Intressant!   /Godnatt!

OKTOBER 2021 

LÖRDAG

16

10.45 / +-0 i Pajala, snö snö snö

Det blev vinter bums! ..och jag som ite tog på allvar när en granne pratade igår att de hade lovat 30 cm snö hit !!! Nu börjar jag tro på hans ord!

Några grannar på andra sidan gatan har redan varit ute med spadar och borstar för att kunna hitta sina bilar !!!

Det snöar fortfarande och jultomten får bra före för sitt ekipage om ett par månader ;)

22.15 / +1 i Pajala

Trots denna.. snöslaskiga dag så var folk ute, eller tack vare denna.. kanske man ska säga istället. Snöspadarna kom fram och snö förflyttades åt sidan. Traktorn gjorde mesta jobbet så klart.                         /Godnatt!

OKTOBER 2021 

SÖNDAG

17

09.00 / +-2 i Pajala

Men hör jag rätt! ..att det rent av forsar ner vatten från taket genom stuprören?  Ja, jag hör rätt och då är det blött ute på gator och torg. Endast gummistövlar som gäller om man ska gå ut ;/

Två plusgrader gör kanske att snön som kommit (ca 25 cm) försvinner på ett par dagar, eller så blir det kallare och vintern består. Svårt att veta. :/

Men trots det...

16.20 / +2 i Pajala

Slaskväder! ..och snön smälter. Det hindrade dock inte mig att ta en promenad runt centrum där snöblaket var mindre pga trafiken. Tog bilen till affären lite senare. Eftermiddagskaffet och en superrolig fins film i finsk kanal: 'Onnellinen mies' 1979 efter en bok av Arto Paasilinna. Finnarna är mästerliga på att göra hejdlöst roliga filmer och teater.

Efter det visade det en amerikans komedifilm 'Mannen och det nakna vapnet'. med bl.a. Priscilla Presley.

I de svenska kanalerna lagar 'kändisarna' mat för hela slanten så att hela teven osar. Fantastiskt och urtråkigt och 'Hela Sverige bakar och lagar mat! Tidigare åren köpte svenskarna kokböcker  mest i världen, samtidigt som de lagade minst mat hemma. Hmm..

OKTOBER 2021 

MÅNDAG             VECKA 42

08.00 / +-0 i Pajala

Morgon, godmorgon måndag! Så är vi på den 42:a veckan redan och det innebär att det är tio veckor kvar av detta år. Tiden stoppar ingen!

Idag rasslar det under skorna, tror jag, för det är hårstrået på minussidan. Solen håller på att kravla sig upp med fingararna fast i horisontkanten. Vi får se om den har krafter kvar efter sommaren att häva sig upp en bit på himlen!

18

OKTOBER 2021 

TISDAG 

09.30 / +-9 i Pajala

Brrr.. kallt!  ..visar mätaren och kallt ser det ut, trots att solen är på uppåtgående. 

Ska hämta min kopp med rykande... så att jag ska börja fungera igen, förhoppningsvis :/

22.10 / -10 i Pajala

Fin dag!  ..och fint promenadväder.                                        Godnatt!!

19

OKTOBER 2021 

ONSDAG 

20

09.10 / +-4 i Pajala, snöar

Som sagt, det snöar igen! Vintern kom på en gång - pang bom, och nu lovas det ytterligare 20-30 cm ;/

- Är Sverige i krig!! ..undrar nog många med mig om man lyssnar på morgonnyheter eller läser löpsedlar - därför gör jag det ytterst sällan. Jag vill inte ha eländet in i mitt hem, utan jag vill njuta av morgontimmar- na och avnjuta morgonkaffet som om det vore 'fred' i vårt land, som det var för ett antal år sedan. Nyheterna hinner ändå ikapp mig på ett eller annat sätt, kanske inte alltid samma dag men kanske imorgon eller över- morgon. Eller kanske nästa vecka, och då har jag fått leva i lungn och härlig ovetskap den tiden i alla fall. 

Svenskarna skiljer sig från andra folk och lurades ofta av andra länders makthavare redan för hundratals år sedan, enligt historikern Herman Lindqvist. Svenskar är naiva och *****, enligt Jörn Donner, medan marxisten Göran Greider i Dalademokraten, som jag faktiskt diggat lite som en klok och respektabel man, trots hans snedvridna ideologi, inte höll med i allt.

Dessa tre herrar diskuterade svenskarna i Malous tv-program som jag efterkollade på Youtube. Intressant!

21.40 / -3 i Pajala                                                     /Godnatt!

OKTOBER 2021 

TORSDAG 

21

11.20 / -2 i Pajala

Godmorgon världen! Ytterligare ett bevis på det enorma slöseriet med våra skattemedel bekräftas idag av RRV (Riksrevisionsverket) som anmärker på advokatkostnaderna i vårt land som upptar nästan hälften av hela kostnaden för domstolarna. Det är ingen överraskning för den 'vakne' skattebetalaren, man har ju förstått att advokaterna med sina enorma debiteringar och råden att överklaga och överklaga resulterar i många fall till orimliga kostnader för samhället och skattebetalarna.

Det skulle behövas en folklig genomgripande oberoende granskning av vart våra skattepengar tar vägen - istället för till viktiga basutgifter och välståndet i samhällsmaskineriet. Lilla Sverige behöver inte vara världens generösaste 'välgörare' och givare till många tveksamma mottagare som i värsta fall gräver en grop för oss själva.

22.30 / -3 i Pajala                                                                                            /Godnatt!

OKTOBER 2021 

FREDAG

22

09.15 / -1 i Pajala, snöar                                                                      Redigerats: 12.20

Och se det snöar! Kom att tänka på 'tiden' för 22 låter så bekant och sammankopplat.. med tiden? Så jag slog upp almanackan och kunde konstatera att dagens  '22' inte betyder annat än en vanlig snöig fredag! Det är först om en vecka som vi igen ändrar 'tiden' från sommartid till normaltid. vilket fåneri alltså. Finländarna tog ju initiativet till att ändra tillbaka till det gamla systemet med en tid året runt, men sedan har det tystnat och jag vet inte vilken hållning Sverige har i frågan, säkert någon konstig och avvikande från andra, som vanligt. Vi lider ju av 'nationellt mindervärdeskomplex' och måste hävda oss alltid genom att göra tvärt- emot vad andra länder ser som rätt och sunt! Det kan gälla 'Tiden', eller 'terrorister'.. och mycket annat. Många idag efterlyser en 'ryggrad' för vårt land, och inte att en 3-procentare ska styra och ställa landet :(

I Sverige gömmer man sig bara bakom tomma fraser som 'värdegrunder' och 'allas lika värde' (som just nu i 'Ring P1'), En ny variant av 'religion'.

Jag har svårt att se att en viss Adolf eller Stalin, etc, skulle haft ett lika värde som någon annan som skött sig hyfsat. 

Jag hoppas.. att vi fortfarande får tänka och ponera någotsånär fritt;

Min syn på saken är.. att vi alla föds likvärdiga, men sedan får varje människa ett liv att förvalta på bästa sätt. Vi får en 'bankbok' i handen, helt enkelt, och en fri vilja att använda den på bästa sätt. Hur vi sedan är och beter oss mot andra människor, vår omgivning, vår natur..  bygger vi upp saldot och värdet i 'bankboken'. 'Värdet' på våra liv bygger vi upp successivt -- eller slösar bort det liv vi blivit serverade på silverbricka när vi föddes. Låter det rimligt eller orimligt?  

21.25 / -3 i Pajala                                                                                            /Godnatt!

JUST NU på nyheterna:

Den unga killen, rapparen Einar,  som utsattes för utpressning och hot i Sthlm och skulle vittna i kommande rättegång har skjutits igårkväll.

'Stenhårde Stefan' lovar som vanligt 'hårda tag' mot brottslig- heten och så har han ju lovat de senaste sju åren - och det har ju bara blivit värre och värre!

Vem.. kan ställa vårt land på rätt spår igen?

OKTOBER 2021 

LÖRDAG

23

09.30 / -10 i Pajala                                                                                 Redigerad:  16.15

Lördag, som sagt var! ..och det är kallt. Bilarna står parkerade i var sin ruta,  bundna i i var sin stolpe, och fryser. Rutorna och lampglasen är täckta av något grått och ogenomskinligt, som om samtliga hade fått gråstarr under natten. Livet för dem ser inte muntert ut! 

Lördagen är som en 'språngbräda' till nästa vecka. Söndagen som själva hoppet  inför landningen till något nytt. Måndagen står igen där och fångar upp oss med allvaret på anletet! :/ 


Hmm.. valde jag möjligen fel bana i min ungdom och borde istället ha satsat på poetens ångestfulla och ängsliga bana?


14.35 / -6 i Pajala, sol

Lyssnar på moderaternas partistämma! ..och det gjorde jag delvis igår också. Sverige behöver en helt ny regering för att få ordning på landet som körts ner i bottenslammet under de senaste åren. Folk måste få tillbaka tryggheten, säkra gator, tjej- och kvinnofrid, minskad invandring och ordning i migrationsfrågor, att barnbarnen ska få växa upp i ett land som inte liknar ett land i krig, och mycket mycket mer måste ändras. 

Våra skattepengar ska inte frikostigt delas ut till verksamheter som inte ger något tillbaka till samhället, och framför allt inte till sådana som motverkar eller rent av är skadliga för vårt samhälle.

Denna regering har misslyckats totalt och sänkt landet i bottenslammet! Hur kan någon acceptera läget i landet idag. Det mördas folk dagligen, känns det som, rånas, misshandlas och våldtagas. 

Det räcker nu med ord och ramsor: 'Vi ska vara stenhårda', busarna ska sitta bakom lås och bom', medan våldet och brottsligheten bara växer hela tiden. De tomma ordens tid är förbi!

Den politiska administrationen växer med fart som ingen kan kontrollera. Tåget skenar och skattepengarna rullar iväg! Politiken infekterar våra myndigheter och orsakar oönskade 'urspårningar', ungefär som när virus angriper våra datorer.


Det känns bara.. att något måste hända för att stoppa landets negativa skenande. Normalt förhåller det sig så, att när någon handhar något så att det går sönder, så är inte samma bäst lämpad att reparera eller återställa skadan! 

Tyvärr lever de ansvariga politikerna fortfarande i förnekelsestadiet, eller låtsas det för att vara till lags sina regeringskompanjoner som knappt når upp till riksdagsspärrens 4%.


- Vem/vilken regering/ är egentligen kapabel att återupprätta vårt land?

Glöm höger eller vänster, tänk realistiskt, och framför allt; tänk själv! Överlåt inte ditt tänkande till något parti och några partibossar. Jag 'horar¨inte med mina tankar!   

Jag skulle inte vara stolt över att ha en stämpel i pannan med varken;

M, S, KD, SD, C, L, V och allra minst ett Mp! 

(Glömde jag någon bokstav?)    (Ord och inga visor :)


Men trots det...

- Ha en avslappnad och harmonisk fortsättning på lördagen!  ;)

22.10 / -18  i Pajala                                                                                       /Godnatt!

I morse skjutning i Luleå:

Man i 30-års ålder skjuten i Luleå.

Två män frihetsberövade.

OKTOBER 2021 

SÖNDAG

24

09.45 / -22 i Pajala                                                                             Redigerats: 12.10

Minus 22 grader!? ..enligt mobiltelefonen och mätstationen lär väl ligga nära södra bron där det alltid är kallare. Min skrangliga utemätare visar just nu på -16 och det lär väl vara ganska nära verkligheten.

Kaffet ångar i koppen bredvid och förhoppningarna är stora att koffeinet ger en ordentlig spark i baken på 'åbäket'!   Fast å andra sidan är det ju söndag och vilodag, men det är lite oklart för mig vad som gäller för sådana som redan vilat hela den gångna veckan!!

Tja, det är väl inte direkt något större problem iofs, de e' bara att lunka på, som den gamle Pållen tänkte :/

Moderaterna avslutar deras partistämma idag och det är väl bra. TV-kommentatorerna tyckte att de varit så väldigt eniga i det mesta och att det beror på att de vill ge utåt en 'förfinad' bild av sig själva. Så klart är det så, för vad skulle väljarna tänka om det flög knytnävar i luften!!

Förr var det ju så att högern och de mer eller mindre religiösa och de bättre bemedlade likaså höll sig till höger, medan vanligt folk och vanliga arbetare röstade på vänsterskalan, vilket var naturligt. 

Socialdemokratiska partiet var det dominerande och hade 'slitit' sig loss från kommunismen, därför var det otänkbart för de mer 'andliga' att rösta på dem. 

När Alf Svensson hade fått fart på Kristdemokraterna så öppnades en ny väg för högerpartisterna som i sin tur ville slita sig loss från den 'egoistiska' högern som knappast gynnade vanligt folk. 

Min far, som jag kanske skrivit om tidigare, hade nog tidigare röstat höger, men så efter ett val kom han hem och sade glatt;

- 'Nu har jag röstat på ett parti som med all säkerhet aldrig kommer att vinna!' , och det var med stor sannolikhet Alf Svenssons parti.

Många som levde under laestadianismens påverkan tyckte nog att det skulle ha varit fult att rösta på S som avlats ur kommunismen. Att rösta på kommunisterna var således helt otänkbart.

Våra finska vänner, våra grannar,  hade kämpat mot 'ondskan' som anfallit deras land och hatet och föraktet lyste fortfarande efter ett antal år i deras ögon. Ett sätt att bearbeta krigets fasor var för dem att berätta, och vi små killar låg i sängen och lyssnade till långt in på nätterna. Jag tänkte då;

- 'Vilka är dom där ryssarna som så rått anfallit vårt grannland, våra grannar?'  Svaret har jag förstått först efter flera decennier efter att ha legat under täcket som liten kille och lyssnat på alla personligt upplevda hemska berättelser från dem som var med där. 

Far drev en liten gränshandel och vi hade hela tiden kunder och gäster från finska sidan hos oss till långt inpå nätterna.

Idag är gränser och gränsdragningar kanske inte lika skarpa, både på gott och ont!

21.20 / -8 i Pajala                                                                      /Godnatt!                   

09.30 / -4 i Pajala

Det är som att lyssna på.. den som haft fingrarna i syltburken' när ministrarna pratar om 'hårda tag' och att 'de ska sitta bakom lås och bom'! ..när lyssnaren vet att det bara är hablahaa som pågått i sju år. Justitieministern Morgan är 'duktig' på att manipulera sina lyssnare.

Nu var det Damberg som intervjuades just i radion och han lovade 'hårda tag' igen. Vem tror på spektablet!! Nu ringer en kvinna till radion och är mycket upprörd över sk. 'rapparnas' texter som glorifierar våldet - och folket hyllar dom.

Man är så less..

!22.30 / -1 i Pajala                                                                       /Godnatt!

26

08.30 / -2 i Pajala

Nu är det blidare väder igen! ..när vi närmar oss All helgona då det liksom ska vara varmare med plusgrader, alltid varit så, förutom att det alltid inte prickat helt rätt utan haft några dagars förskjutning eller tidigareläggning. Vi får se hur det blir i år.

22.30 / -4 i Pajala                                                                      /Godnatt!

OKTOBER 2021 

TISDAG

19.30 / -3 i Pajala

Hur kan detta fina konstverk.. föreställan- de en flicka och en pojke vara ''stötande' för kvinnojouren i Luleå! Konstverket pryder en skola i stan och kvinnojouren kräver att den ska monteras ner, för att den enligt dem är  'sexistisk'!?

Så kan den ses, men bara i deras egna livliga och inskränkta fantasier. 

Ur SVT.s publ.

30

10.00 / -5 i Pajala

Jag önskar.. att jag kunde videofilma mina drömmar. Jag missade tåget till Stockholm, för jag hade ingen biljett och kunde inte checka mig in. De andra åkte.. ;(

Nåja, det kändes bra i alla fall att vakna och då rättades hela saken upp. Så kan det gå.

22.00 / +-0 i Pajala

Det regnar för fullt just nu! ..och jag kände stark rökluft ute och blev orolig, tills jag lite senare kunde konstatera att grannen över gatan eldade för fullt med ved och lågtrycket gjorde sitt.

Annars.. har dagen varit av teknisk art, att veta var alla kablar och proppar ska sitta.                                                      /Godnatt!

OKTOBER 2021 

LÖRDAG

31

08.00 / +-0 i Pajala

Väntar på kaffet! ..och det är tomt i 'bollen' innan det. 

Månadens sista dag och snart har vi novembermånad i handen.  'Tiden' har tydligen gått över till 'höghastighetsbanor' mycket tidigare än diverse kommunikationsministrar ens börjat prata om sådant! Men så är det :/ 

22.00 / +1 i Pajala                                                            /Godnatt!

OKTOBER 2021 

SÖNDAG

25

OKTOBER 2021 

MÅNDAG             VECKA 43

OKTOBER 2021 

ONSDAG 

27

08.50 / -3 i Pajala

Det ser grått ut! ..när jag kikar mellan persiennerna med nyvakna ögon som ibland kan ljuga, innan de fått glansen. Småkallt och visaren just vänster om nollstrecket.

Koffeinet består av ena rackare som direkt 'väcker' de slumrande cellerna i en morgonseg gubbe. Fantastiskt! ;)

Idag.. vet jag faktiskt inte vad jag ska hitta på att göra! Antagligen blir det detsamma som de senaste dagarna, det vill säga; inget nämnvärt.

OKTOBER 2021 

TORSDAG

28

10.00 / -2 i Pajala

Det snöar! 

Godmorgon!

Vad ska man annat säga innan man fått morgonkaffet, eller fått och fått, menar givetvis innan man kokat och tagit sig kaffe :)

Det snöar igen, som sagt, och vintern byggs på snabbare än snabbt. Älvarna är isbelagda men råder ingen att testa, för det är alltid lite lömskt med isbildningen när snön kommer i samma takt. Dock hade två rådjur troligen sprungit över isen från Ylimuonio och var nu i Ruosteranta på svenska sidan, trodde Martin. Det är mycket möjligt, för de djuren väger inte mer än några kilogram. Kanske 20 kg, eller ? 

(Google hade svaret; vuxen 10 - 35 kg)

OKTOBER 2021 

FREDAG

29

09.00 / +-0 i Pajala

Kollar i almanackan! ..att Viola har namnsdag och att sk. sommartid upphör natten mellan lördag och söndag. 

I övrigt.. ser denna morgon väldigt grå och tråkig ut, men vem vet, skenet kan bedraga och förvandling komma i nästa stund. Det kan vara slaskigt på vägarna med nollgrader i backen.

Nu ska jag.. servera mig det ångande morgonkaffet och avnjuta det i andaktlig tystnad som brukligt är. Inga ljud tack!

16.40 / +2 i Pajala

En 'wonderbar dag'! Det kändes och solen värmde precis som på en vårdag. Lagomt varmt så att det inte började blaska. 

Jag rundade 'Mikkos ängar' och njöt faktiskt dagens härlighet. Mötte också en bekant och pratade en stund, vilket ju gjorde promenaden ännu trevligare.

I övrigt.. har jag mixtrat och installerat ett program i datorn som jag köpt för längesedan och använt också. Nu är det nya tag att få ljud och bild bli 'vänner' igen :)

Såg Skavlan' ikväll, och det var bra som vanligt. Annat sevärt visades inte, annat än det vanliga 'kändisflabbet'!

09.00 / +6 i Pajala

'Det är fredag igen! ..och dessutom är vi i en ny månad, en månad då vi   vanligtvis står på tröskeln till den             långa vintern. Hur det blir i år kan vi        än så länge bara spekulera i, om det      blir en kall vinter, eller en vinter           som    liknar mer de vintrar som vi

  haft de senaste åren, dvs. en mild vinter med kanske bara en kortvarig köldknäpp någonstans på 'färden.' 

Men.. vi håller tummarna att det blir en normal behaglig gammaldags super vinter :)

21/45 / +7 i Pajala

Fredagsmys'.. med två vinklunkar och frasiga chips. Bara gammalt skåpmat' på teven så jag har lyssnat på finsk musik istället för omväxlings skull.

Skavlan' är framflyttad till 22.00 så jag skippar den och kollar på plattan efter att ha lagt mig. Palmes mord är ju inte uppklarat ännu... ;/               /Godnatt!

Reino Larsson

Inlägg i den svensk-tornedalska 'meänkieli-debatten'.

-

I min ungdom pratade vi samma finska dialekt på bägge sidor om gränsen, vi umgicks dagligen med våra finska grannar och använde oss av samma tankar och samma ord för att förstå varandra. Idag försöker vi 'konstruera' egna ord för att istället fjärma oss från finskan och på så sätt legitimera den sk. 'meänkieli'. Klokare vore att vi istället ansträngde oss lite mer för att närma oss det fullfärdiga finska språket och öppna dörrarna till ett mycket större och komplettare språk- och språkområde.

Juhani Markola

Spelas bl.a. i filmen 'Lapland Odyssey 2'

 Beställ enkel läsning, enkelt!

'TULLHUNDENS ÅR' Voff voff

 'Blåtiran'


                         KLICKA HÄR!

Ny upplaga av min favoritbok inkommit idag!

Nytryck i fräschare stil och en mycket fin bok i ny utformning.

Begränsat antal. Lågt pris 120 kr plus ev. frakt 57 kr. Kan enkelt beställas via  e-post:  mixarense@gmail.com

7 aug 2021 Jockfall

Foto: Madeleine Larsson

Övre hö: Googlebild, polisamazon.

Bilden nedan: Sven-Olof på väg till jobbet med arbetsfält hela Norr- botten. Han jobbade i sk. Läns- trafikgruppen med bas i Gällivare. Tyvärr har också de avvecklats och idag möter man oftare jultomten än polisen ute på vägarna och bygderna.

Konstnären flyttade 'hem' 

till sina hemtrakter!

Klicka här! ..för att se på hennes tavlor.

Sirkka Riekkola

Nya

- KÖP BILLIGT BRA GREJER

Om du är intresserad av..Sidan uppdaterad

24-08-2021

Titta där...

   SLÖSA PENGAR!

   SPARA PENGAR!

Till salu!   >>>

Hemgården till salu. Vackert belägen vid Muonioälv och med Visantoforsen ständigt brusande utanför bildens vänstra kant. Finska Pallastunturi i bakgrunden. Tomten är på 1,6 ha, strandtomt.  Huvudbyggnaderna i dåligt skick. Två stugor och bastu i bra skick finns. Finska Ylimuonio på andra sidan och tre km till Karesuandovägen. Utgångspris: 500 000 SEK.   Fri prövningsrätt förbehålles.

Till nya sidan

Vårt samhälle

Tack, för att du besökte

min hemsida www.norrmix.nu

Min första bil, liknande denna.   Googlebild.