BLOGG.APRIL.2022

MIN BLOGG

APRIL  2022

Sidan uppdaterad

21.50

30 april 2022

Våran hund 'Sorry' från Pilkkasaivo som liten valp.

1

APRIL 2022                 VECKA 13 

FREDAG                            HUHTIKUU 2022

Tidigare månaders bloggar hittar du under fliken ARKIVET här ovan.

Välkommen

        APRIL

OBS! Dagens datum hittar du alltid genom att scrolla neråt.

Det är inte bara Charlotte Kalla och Zlatan som står som staty medan de lever, för denna bild föreställer mig som levande staty vid Kengisforsens enorma vår- vågor! :/

Foto: Elisabeth Pemer

Foto: Martin Soutukorva

Foto: Någon av bröderna Soutukorva

20 år och livet tycktes vara på topp, men i själva verket hade det bara börjat,

Foto/färg; selfie på den tiden ;)

09.30 / -5 i Pajala                           37:e dagen 

Godmorgon vårmånaden april!

'April april din dumma sill, jag lura kan dig vart jag vill' :)

Äntligen är vi där - där vi kan pusta ut på riktigt och axla av vinterns tjocka 'päls' och istället låta Solen ta över med ljus och värme, hoppas vi.

Och det där med att försöka lura andra första april håller väl på att försvinna eftersom det inte längre känns så roligt. Förr brukade tidningar och även teven ha något inslag som 'luktade' aprilskämt på ett roligt plan.

Hoppas bara att vi inte blir för allvarliga och förlorar 'glimten i ögat' och de roliga skämten!


20.40 fredagskväll


Fb undrar.. vad jag gör just nu!! Trevligt att dom bryr sig om vad just jag gör en fredagskväll som denna.  Det ska jag tala om nu; Jo, slog på teven för en stund sedan och hamnade i programmet 'Vill du bli miljonär?'  Ok, jag blir ju inte det för jag brukar inte spela, men det var några som vann 100 000 kr var, och det var säkert trevligt för dem - dom såg glada ut iaf

Nej, jag såg att de skulle köra en gammal Vilda västernfilm med början 21, om jag håller mig vaken. Annars är det väl inget att se på när klockan är slagen tjugo en fredagskväll för då börjar alla kändisar samlas för att leka och skräna - Svt= kändisarnas alldeles eget lekland! Värsta programmet är 'Bäst i test' med Babben och den mustaschprydde mannen ;(

Så klart; det är istället finska temakanalen som kör filmen 'Landet bortom prärien', dom brukar ju ibland köra gamla restaurerade Vildavästern-filmer. Tummen upp för finnarna!              Bra film. /Godnatt!

2

10.40 / -2 i Pajala

Också Sol i Pajala! 

Klockan hade stannat och jag sov längre än normalt. Bytte batteri och gav den fart igen.

Den nya månaden börjar komma igång och vi får återgå till sanningen från gårdagens 'lurendrejerier'. Såg att programledaren i 'Vill du bli miljonär', vad han nu heter den långe mannen, skojade med den spelande, men han rättade direkt :) Hon fick leva i tron att hon svarat fel, men bara i två sekunder

Direkt efter Vildavästernfilmen började en annan gammal Vildävästern, men jag orkade inte sitta och glo :/


21.45 i Pajala  /Godnatt!


En filmkväll också idag! Såg tidigare på kvällen den svenska filmen 'Ondskan' efter Jan Guillos bok med samma namn. Har ju sett den för flera år sedan, så den kändes som ny igen.

Nu kör finska teven en berömd gammal västernklassiker 'Once a Time in the West/USA 1968' med de 'tunga' skådespelarna Henry Fonda, Charles Bronson, Jack Elam, Jason Robards, Woody Strode, samt givetvis filmens skönhet Claudia Cardinale.

Sergio Leone har ressigerat filmen.

- Tack Finland!

APRIL 2022

LÖRDAG                     

3

09.55 / -5 i Pajala

Godmorgon Söndag!

22.00 / -6 i Pajala

Man blir så arg.. för vad som händer i Ukraina. Idag har nyheterna visat krigets grymma ansikte och de ryska soldaternas råa brutalitet. Råttorna har tusen gånger större värde än de som beordrat och begår dessa dåd. Så kom inte mer och proklamera om 'alla människors lika värde'! Man blir bara så arg så..!  Men trots det...              /Godnatt!

APRIL 2022

SÖNDAG                     

4

07.30 / -11 i Pajala

Godmorgon!

21.30/ -9 i Pajala

Det var en solig dag! ..en lugn dag, som de flesta. Fördrev kvällen med att se alla fem avsnitten om ett tänkt scenario av Palme-mordet efter Thomas Petterssons bok 'Den osann- olika mördaren' där den sk. 'Skandia- mannen' tros vara huvudfiguren.

'Det går inte att komma runt honom', som åklagaren formulerade i sitt avslut av Palmeutredningen.

Sant är att det är ett mordfall med alltför många trådar att spinna i.

/Godnatt!

APRIL 2022

MÅNDAG         VECKA 14

                                                                       40:e dagen 

5

09.00 / -8 i Pajala

Godmorgon. 

Idag snöar det.

APRIL 2022

TISDAG               41:e dagen 

22.00 / -2 i Pajala

Snöat idag, som sagt.

Slutade kvällen med spökjakt i Glimmingehus med spökjägarna LaxTon Ghost. Och det spökade att apparaterna nästan inte hann med att registrera alla.

Nu är frågan.. om jag törs släcka lampan ikväll :/                    /Godnatt!

6

08.15 / -2 i Pajala

Godmorgon.

 21.00 / -1 i Pajala

/Godnatt!

APRIL 2022

ONSDAG                                                42:e dagen 

7

15.20 / +2 i Pajala

Det blev ordning också på denna onsdag! ..för Solen kom fram och dagen förvandlades till en vårpärla. De större vägarna blaskade lite.

Jag var just till Hälsocentralen och fick Dos 4, som den fjärde Coviddosan kallas för. Det var lite folk där och jag drogs in direkt fast jag var i förtid. Det var som ett löpandeband, som en av personalen uttryckte snabbheten. Fick förstås sitta och vänta femtonminuter efter sprutan. Träffade en 'halvbekant' och det blev 'övertid' för mig för vi hade så många 'kontaktytor' från tiderna som varit.

19.45 / -1 i Pajala

Finland är på god väg mot Nato! ..kanske ansökan inges redan i majmånad i år, medan den svenska regeringen velar och tvekar. Det vore ytterst farligt för oss om vi ensamma hamnar utanför. Vi borde ha gått med för tjugo år sedan.

Samma med utvisningen av spioner i den ryska diplomatkåren i vårt land, tre stycken medan andra länder utvisar många gånger fler. Varför tillåter man överhuvudtaget några av säkerhetspolisen kända spioner i landet? Regeringen vill stryka medhårs, som vanligt.

21.30 / Godnatt!

APRIL 2022

TORSDAG                                                43:e dagen 

8

09.10 / -3 i Pajala

Godmorgon världen!

21.30 / -2 i Pajala

Sol på dagen! ..innan snöovädret nådde hit! I söder ännu värre snöoväder.

Idag avgick bums Liberalernas partiordförande, Nyamko Sabuni, och vice ordföranden Johan Pehrson tog över tillfälligt. Orsakerna till hennes avgång var troligen flera och inte minst de låga opinions siffr- orna kring 2%.

Kriget i Ukraina har pågått som vanligt och ryssarna bombade bland annat en järnvägsstation där mycket folk väntade på att kunna fly västerut till lugnare ställen.                                                    /Godnatt!

APRIL 2022

FREDAG                                                44:e dagen 

9

09.00 / +2 i Pajala

Jag vaknade vid sju! ..kunde inte somna om. Slog på radion för ovanlighetens skull och kom in i programmet just när vinnaren i SR:s romantävling kungjordes och delgavs per telefon författaren.  Sedan fick han svara på frågor från dem som suttit i juryn. Delar av romanen lästes upp och analyserades med författaren. Jag beställde boken; 'Den dagen, den sorgen' av Jesper Larsson. Ska bli intressant att läsa den.

22.00 / +-0 i Pajala

Det var den lördagskvällen! ..och teveprogrammen var värdelösa, som vanligt. Istället har jag njutit av den svenska filmen 'Såsom i himmelen' med superskådisarna Mikael Nyqvist, Frida Hallgren, Helen Sjöholm, Lennart Jäkel, Per Morberg, Ingela Olsson, m.flera. Bara att lyssna på Helen Sjöholm när hon sjunger 'Gabriellas sång' i filmen är ju magiskt vackert.                                                              /Godnatt!

APRIL 2022

LÖRDAG                                                45:e dagen 

10

09.00 / +1 i Pajala

Kriget i Ukraina är på den 46:e dagen! ..och tretton km långa ryska konvojer rullar i sydöstra delen av det angripna landet.

Jag vill inte tillhöra dem, för det är många som anser att angriparna inte har något människovärde. Det är svårt att se något värde i Putin och hans gäng. Jag lyssnade igårkväll när en amerikansk journalist intervjuade den ryska talesmannen Peskow och han försökte svara och ljuga så gott han kunde, han var alldeles röd i ansiktet.

Annars.. är det söndag idag och vapnen borde tystna..

13.40 / +1 i Pajala

Blött och slaskigt så in i bomben! Tog en promenad på byn som vanligt och pölarna gick inte alltid att undvika - skorna tog stryk!

Det var lugnt på byn, precis som det brukar vara på söndagar. Alla är nog inte i kyrkan, men håller sig hemma eller är i andra aktiviteter, troligen.

Hemkommen kunde jag igen 'schlänga' mig på soffan och se om det fanns några nyheter från krigets Ukraina. Det väntas större anfall i östra delen av landet med den nye ryske befälhavaren. Ryssarna utför en omänsklig brutal människoslakt i sitt grannland. Hoppas att domen över förövarna blir lika hård! Det får dock tiden utvisa..

Natoanslutning, eller ej, sossarna kan aldrig bestämma sig. Finland kommer att lämna in sin ansökan troligen snart nu på våren, och Nato lovar beskydd för dem redan från inlämnandet av ansökan., medan svenskarna står kvar med tummen i munnen och ser ännu mer vilsna ut.

Verkligheten har återigen visat sig vara grymmare än svenskarnas rosenröda syn på realiteterna. Det saknas något viktigt i svenskarnas tankebanor, åtminstone i den ena halvan av folket; klarsynthet om verkligheten!

Tänker på finska infanterigeneralen Adolf Ehrnrooths ord till finnarna; 'Vänd aldrig ryggen mot ryssarna!'


Med fredliga och demokratiska grannländer skulle anslutning till för- svarsallianser typ Nato inte behövas!

21.15 / +-0 i Pajala                                                                               /Godnatt!

APRIL 2022

SÖNDAG                                         46:e dagen 

11

09.45 / +3 i Pajala

Godmorgon!

Snöar tjockt och de första påskresenärerna är på väg norrut via Luleå - Gällivare och senare hit och till Muodos..

21.15 / +1 i Pajala

Snön smälter och stuprännorna dånar! 

De västliga ledarna har svårt att hålla sig från 'krigsherren i öst'. Idag har Österrikes förbundskansler varit på visit vid det långa bordet.  Vad kan syftet egentligen vara för dem när de vill svansa runt och bryta den tänkta isoleringen av ondskans man, egna syften?           /Godnatt!

APRIL 2022                             VECKA 15

MÅNDAG                                            47:e dagen 

12

08.40 / +3 i Pajala

Svampar pratar! ..säger radion just nu. Dom avger impulser, men vad dom säger har man inte luskat ut ännu. Hmm..! Jag tror ju att träden, tallarna, pratar med varandra, det har jag faktiskt skrivit om i någon av mina böcker :/ 

Det är bara vi människor som tror så mycket om oss själva, vi är ju sådana navelskådare och självcentrerade varelser, ändå är vi bara en liten del av mycket störra. Dessutom skadliga för vår planet.              Men trots det...

21.40 / -1 i Pajala

Påskresenärerna strålade samman.. här i Pajala och fortsatte sedan vidare mot Byn! 

Det var blött även idag och egentligen borde jag haft gummistövlarna på mig på byn. Nåja, dom torkar förstås..                          /Godnatt!

APRIL 2022                             

TISDAG                                            48:e dagen 

13

09.30 / +2 i Pajala

Godmorgon!

17.20 / +6 i Pajala

Ytterligare en fantastisk vårdag! ..när vattnet störtar ner från taken och gatubrunnarna inte hinner svälja allt smältvatten. Fick sicksacka mellan pölarna under promenaden.

Mycket om Nato när Finlands statsminister, Sanna Marin, besökte vår statsminister Andersson idag. Finland kommer att ge besked om vad de har beslutat om några veckor, medan svenska regeringen velar och överväger. Faktum är att Putin är farlig för sina grannländer och även för andra länder, som vi har sett.

21.30 / +2 i Pajala                                                                                  /Godnatt!

APRIL 2022                             

ONSDAG                                            49:e dagen 

14

09.50 / +4 i Muodoslompolo, dagen efter.

 Godmorgon världen! Vad har du att erbjuda oss idag?

Packade och packade för att inte glömma något, och jag glömde det viktigaste, visade det sig. Färden norrut var fin och solig, vårväglaget bra och så gott som torr.

APRIL 2022                             

TORSDAG                                          50:e dagen 

15

09.55 / +1 i Muodoslompolo

God solig långfredag!

Folket börjat vakna, även de minsta är uppe nu och det fikas och packas för utelivet på sjön.

13.45 / +7 i Pajala

Fick snabbköra till Pajala!  ..pga. minnesfel igår! Inga större problem med det när andra åkte till Naanki :/ Så det var full rulle där när alla var på väg någonstans. Man fick nästan boka tid i förväg till toaletten, skojade vi. Det gick bra ändå.

Inte mycket trafik på vägen hit, förutom några malmbilar som jag mötte.

22.10 / -3 i Muodoslompolo                                                                   /Godnatt!

APRIL 2022                             

FREDAG     LÅNGFREDAG                          51:e dagen 

16

17

APRIL 2022                             

LÖRDAG        PÅSKAFTON                       52:a dagen 

APRIL

2022      SÖNDAG PÅSKDAGEN  

11.30 / +9 i Muodoslompolo

Det börjar töa! ..halvklar

påskdag och det börjar röra på sig här, några har redan åkt till Pallas. Andra är på väg att åka skidor.

Domherrar söker ätbart på gården. 

22.30 / +2 i Muodoslompolo

Tårta och paket! Det var

tre från den yngre gene-

rationen som firades

 idag. Spannet var från 10 - 33 år. Grattis! ..och Godnatt!

18

APRIL

2022      MÅNDAG ANNANDAG PÅSK  

11.00 / +8 i Muodoslompolo

Ninas familj på väg mot

Uppsala! ..och andra mot

Naanki på skidor och skoter. Bra väder med sol och plusgrader. Föret kanske börjat 'mjukna' något.

21.30 / +5 i Muodoslompolo

Sista timmarna av denna påskhelg.. håller på att glida oss ur händerna! Vädret har varit med oss och särskilt med alla påskgäster som fått njuta av solsidans april- månad med skare och glittrande vita vidder.

Imorgon börjar vardagen

och plikterna för många.

                            /Godnatt!

19

09.15 / +3 i Muodoslompolo

En superfin dag! ..och några åkt redan till Ylläs för att åka slalom, andra åker skidor här.

Bra avslut för påsklediga från söder.

Frost på bilrutorna på morgonen bådar bra skidföre på dagen.

21.55 / +3 i Muodoslompolo

Godnatt!

APRIL   2022     

ONSDAG                  56:e dagen

20

11.45 / +12 i Pajala

Muodoslompolo - Pajala! ..följdes åt med de sista påskgästerna som sedan fortsatte mot Luleå och uppsala. Riktigt fint väder och torra bara vägar, så det var bara att susa på. Känns lite tomt efter att alla farit iväg ://   Men trots det..

17.45 / varmt i Pajala

Oroligt igen i svenska städer! ..rapporter om stenkastning och bilbränd- er tävlar med rapporteringen från kriget i Ukraina, med skillnaden att ukrainarna kämpar emot medan den svenska polisen backar och låter förövarna vinna, när det egentligen borde vara tvärtom. Det är en överlevnadsfråga för oss att samhället och den svenska polisen återtar auktoriteten och initiativet mot rötan. Polisen bör använda det våldsmonopolet mot våldsverkarna som de har och får använda sig av, polisen måste 'vinna' slaget mot 'ondskan' i vårt samhälle, liksom ukrainarna måste vinna mot ondskan! Morgan måste ersättas med någon annan som inte har en 'egen ko i diket'.

21.30 / +6 i Pajala                                                                                            /Godnatt!

APRIL

2022      TISDAG

21

07.30 / +3 i Pajala

Godmorgon!

21.30 / +5 i Pajala

En varm dag! ..solen sken och jag tog ut stolarna till uteplatsen, fick dock skotta bort en del snö från 'trägolvet' så att det skulle torka. Satt en stund ute och tog sol, och det kändes att jag hade suttit i solen tidigare när jag var i Byn. Hoppas det blir lika fint också imorgon! /Godnatt!

APRIL   2022     

TORSDAG                        57:e dagen

22

08.30 / +8 i Pajala

En man ringde in till 'Ring P1' ..och menade att svenskarna har blivit så kallade 'godhetsknarkare'. Jag sken upp av ordet; det är just det som jag sökt efter, svenskar har blivit 'godhetsknarkare'. Särskilt märker man det i kändisvärlden och mediavärlden. Särskilt irriterande är det när detta förekommer i rena fakta/nyhetssändningar och ger en lismande signal/prägel på helheten.

De senaste 'dreven' och häxjakterna hör till fenomenets ytterligheter.

Mannen i telefonen hade helt rätt att överdriven 'godhet' är som en skör ytlig finish eller ytbehandling. Förresten leddes programmet den här veckan av Belinda Olsson.

21.30 / +5 i Pajala                                                                                            /Godnatt!

APRIL   2022     

FREDAG                        58:e dagen

23

14.30 / +3 i Pajala

God eftermiddag! Solen är på hugget igen och försöker ge värme åt oss, trots nordanvindens kylighet. Det finns mycket snö kvar för den att smälta bort så att vi får en sommar så småningom. Vi hoppas att ukrain- arna får både fred och en varm sommar och att en viss herre får det han rikligen förtjänat.

Jag är mycket bekymrad över det alltmer politiserade landet Sverige som håller på att glida ur demokratins grundpelare som exempelvis yttrande- friheten. Man kan inte börja ta bort bitar från fundamentet för då kommer hela bygget att raseras ganska snabbt. 

Men det skulle bli ett för långt resonemang att föredragas här på bloggen, så var och en får väl tänka själva vart vi är på väg mot.

Så mycket kan dock ändå sägas att det har gått för långt när poliser börjar förespråka 'sharialagar' på yttrandefrihetens bekostnad. Utan den nämnda friheten - ingen demokrati heller. Så enkelt är det!

20.30 / +5 i Pajala

Vad innebär benämningen; 'godhetsknarkare' är frågan? De som 'jobbar' för att av omgivningen ses som lite 'godare' människor än andra normalt goda gör det givetvis för att andra 'där nere' ska se upp till dom. Jag tror att i kombination med sk. 'värdegrunder' och alla människors lika värde'.  Dessa människor och grupper strävar uppåt på piedestaler som för att nå över andra, som då kan räknas som 'andra klassens'människor. Helt enkelt, man stövlar över andra för att höja sig själva och få känna sig bättre än de andra. En gammal och beprövad företeelse och metod.

Den som verkligen tror på alla människors lika värde, är det ju menings- löst att plåga andra med tjatramsan om detta?

'Vi är dom goda människorna', medan grannen och de andra hamnar under oss för att vi ska kunna höja vår egen självkänsla'.

Jag tror att den 'svaga' människan fungerar så i mångt och mycket, och det finns ju många exempel på sådana i vår vackra värld.

- Men trots det..                                                   /'Godnatt och sov gott! :)


PS! Min lördagsunderhållning blev 'vildavästern filmen 'The professionals 1966' med skådisarna; Burt Lancaster, Lee Marvin, Robert Ryan, Woody Strode, och skönheten Claudia Cardinale, m.fl. DS!

APRIL   2022     

LÖRDAG                        59:e dagen

24

10.30 / +10 i Pajala

God söndagsmorgon!

Snart börjar det dra ihop sig.. med min budgivning på Tradera. Det blir spännande om budet håller, eller om jag ska köra med sekunder och fingret på knappen, så att säga. Beror förstås på hur gärna jag vill ha objektet  :)

21.30 / +grader i Pajala

Som sagt, det gick åt skogen! ..med budgivningen på Tradera. Men jag var nog inte tillräckligt intresserad av 'militärknapparna' för i annat fall  brukar jag fixa hem det med 'sekundspelet' och ett snabbt 'fingerspel'. Nu blev det inte så, och som tröst sparade jag ett par hundringar :/ Det kommer nya tillfällen och då skärper jag sinnet till hundratio - vill säga, om intresset pockar på :I

Nu ävergår jag till att njuta av en gammal suverän Vilda Västernfilm på Netflix! Teven kör som vanligt 'kändisleklandet = Svt.'

22.30  / +5 i Pajala

Hjältarna överlevde! ..och skurkarna fick det de förtjänade i den lite nyare Vilda Västernfilmen; 'Snabbare än döden' från 1995. Hjältarna var Rusell Crowe och Sharon Stone. Skurkarna  Gene Hackman, Leonardo DiCaprio, m.fl. 

Att se dessa gamla Västernfilmer känns som en pånyttfödelse på något sätt. Bara det inte börjar smälla i sömnen när jag ska sova :)      /Godnatt!

APRIL   2022     

SÖNDAG                        60:e dagen

ODESSA SONGTEXT


Kun päivä laskee hämärä jo kohta maille
Ja Mustanmeren rantaan kuohut hohtaa hopeaa
Näin jälkeen päivän sinen, on iltas ihmeellinen
Odessa jälleen lumoisihi jään

Oi, Odessa sä helmi Mustanmeren
Oi, Odessa kun rantaas käyskentelen
Oi, Odessa sä hurmasit mun niin
Niin Odessa, jään unelmiin


Yön varjot tummu hiljaisuus käy yli Odessan
Vain majakka se näyttää tietä rantaan saapuvan
Sen kylki valos hohtaa
Kun laiturin se kohtaa
Odessa kuvas unhoitu ei pois

Oi, Odessa sä helmi Mustanmeren
Oi, Odessa pois luotasi kun menen
Oi, Odessa jään lumoihisi niin
Niin Odessa, nyt näkemiin

Oi, Odessa sä helmi Mustanmeren
Oi, Odessa kun rantaas käyskentelen
Oi, Odessa sä hurmasit mun niin
Niin Odessa jään unelmiin

Oi, Odessa sä helmi Mustanmeren
Oi, Odessa pois luotasi kun menen
Oi, Odessa jään lumoihisi niin
Niin Odessa, nyt näkemiin


Writer(s): Martti Jäppilä, Traditional Lyrics powered by www.musixmatch.com

Jessicas dikter..


jag ser hur ondskan greppar tag,

hur ont vill kuva gott

jag hör mitt hjärtas orosslag

när stort vill skada smått


när händer tvingas släppa tag

och hjärtan slits isär

när ingen vet hans nästa drag

och vad det innebär


när tårar fälls och pojken får

ett vapen i sin hand

när mor och barn i natten går

på flykt mot okänt land


det är så lätt att hata då

bli kall av upprördhet

det är så lätt att förebrå

bli fast i bitterhet


så hjälp mig få mitt hopp att gro

om världens ädelmod

och hjälp mig finna tröst och tro

att segraren är god


JessicaMarieOlsson2022

Bild: Pixabay.com

Jessicas dikter.. · 


allt är inte sockersött,

fjäderlätt, rosenrött

allt går inte som en dans

idyllen brister någonstans

allt är inte mys och pys

gulle-dig och fredagsmys

allt går inte som på räls

nog händer det att tårar fälls

bråk och tjafs och hårda steg

en blick så vass, en mun som teg

allt har inte sagoslut

ibland så längtar hjärtat ut

tjat och gnäll och ekorrhjul

stök och bök och vardagsstrul

egentid som aldrig finns

förälskelse man bara minns

nej allt är inte rosenrött,

fjäderlätt, sockersött

allt har inte guld i mund

jag älskar inte varje stund

men glimtar finns av lyckorus

ömhetsblick och glitterljus

trygghetslugn och vardagsro

det ljuset ger mig kärlekstro.


©JessicaMarieOlsson2012

ur diktsamlingen "När tusen tankar far",

Viberg förlag

I våra hjärtan..

TORNEDALEN


Bilden föreställer mig sittande på stranden vid

Muonioälven.

Visantoforsen brusar en bit uppåt med det

stora berget på finska sidan,

Mielmukkavaara.

(NU) ..kan den nya fina boken köpas/beställas!

..'min bästa bok', enligt läsare. En andra upplaga omarbetad, snyggare och intressantare bok!        Boka på: mixarense@gmail.com

Beställ enkelt med  e-post: mixarense@gmail.com                    (Klicka på bilden ovan)

Om du slåss - kan du förlora.

Om du inte slåss - har du redan förlorat.

Bertehel Breht

Alexander Bard om

Yttrandefriheten'.

(Klicka på bilden)

09.30 / +2 i Muodoslompolo

 Var är Solen idag? Full rusch här på morgonen och en del har redan åkt iväg med snöskoter och skidor.. mot sjön. God fiskelycka!

Annars.. är det påsk nu!

21.40 / +3 i Muodoslompolo

Påskgästerna på uteaktiv-

iteter och jag var och

hälsade på vid kyrkvägen.

Solen kom fram på efter-

middagen, som lovats.

/Godnatt!

Boken klar för beställning!

                     (Klicka på bilden)

"Pienen hetken"

Juhani Markola

Spelas bl.a. i filmen 'Lapland Odyssey 2'

OBSERVERA!

Det som jag skriver på denna sida, och har åsikter om, är bara mina tankar och åsikter i stunden. Mycket av texterna beror på på vilket humör jag råkat befinna mig i skrivande stund.

Oftast är det tankar som jag har på riktigt, och ibland är det rent svammel, beroende på min sinnesstämning i stunden. Nyvaken, före morgonkoppen, är en farlig stund.

----------------------------------------------------------

Läser en rubrik på alternativa medierna:

'Brottsligheten i Sverige närmar sig Sydafrikas.'

- Sant eller falskt?

25

08.00 / +6 i Pajala

Godmorgon igen!

Dagarna går så fort, särskilt nu på våren, att det känns nästan tjatigt att önska godmorgon, som att knappa fram kulorna i ett radband. Men men.. vad kan man göra åt det, ingenting, absolut ingenting. Istället gäller det nu, att hämta en ångande aromrik kaffekopp och försöka få någon- slags ordning i de grånade och bekväma hjärncellerna som man förhoppningsvis ännu har kvar. Hårstråna tunnas ut som de klenaste tallarna på en näringsfattig hed någon- stans.  Men trots det..

22.20 / +1 i Pajala

Internet segar ikväll!                                          /Godnatt!

APRIL 2022

TISDAG                                62:a dagen 

26

09.30 / +-0 i Pajala

En solig men kylig dag!

..och nu ska jag lyssna på 'Ring P1' och njuter av mina två ångande koppar morgonkaffe..

21.15 / -1 i Pajala

Ryssland fortsätter sin aggression.. mot Ukraina! ..och hotar omvärlden med olika hot. Idag möttes, trots allt, Rysslands utrikesminister Lavrov och FN:s generalsekre- terare, vad han nu heter, utan större resultat, som väntat.

Det är uppenbart för de flesta att Putin inte söker någon annan lösning än det han haft i huvudet sedan länge.

Så är det tyvärr!                                              /Godnatt!

APRIL 2022

ONSDAG                                63:e dagen 

27

09.00 / +-0 i Pajala

En solig dag igen! ..och en kylig dag igen, men det kan alltid avhjälpas med kläder. Solen gör också sitt mot dagen.

21.45 / -2 i Pajala

Inget särskilt idag! Putin krigar på och hotar västmakterna att blanda sig i hans tyranneri. En blivande arvtagare till hans 'broder' som eldar på i avgrunden, kan tänkas.

/Godnatt!

APRIL 2022

TORSDAG                            64;e dagen 

28

09.20 / -2 i Pajala

Godmorgon,

och vi är framme i torsdagen redan. Ingen sol just nu, men ler vi lite till mans så är vi som små solar allihop. Då levererar vi energi likt 'vindsnurrorna' ute i våra marker.

Nåja, kanske ingen super jämförelse, men vad kan man vänta av mig.. innan jag har den ångande koppen framför mig ;)

15.00 / +3 i Pajala

Råkade slå på teven! ..och halkade in just när Regeringen frågades ut om bl.a. den svenska brottsligheten, Nato- frågan och annat. 

Det är dags att vakna nu, eller hur? Eller är det bara åter- igen en massa fagra löften 'under galgen' (Valet) Hur ska sossarna avhjälpa det som de själva skapat med deras flummerier i åtta år. Finns det några 'döva och blinda' som nappar på deras beten inför höstens val!

Justitieministern Morgan har ju alla de här åren låtit som Putins pressekreterare och pratat 'tvärtomspråk.' Dessa hemska kravaller handlar inte om 'gängkriminalitet' utan helt och hållet på den förda 'osannolika' politiken. Mammor med småbarn kastar sten på polisen är knappast gäng- kriminella. 

Den socialdemokratiska politiken, när det gäller att säkra landets och medborgarnas säkerhet och trygghet, är som en slö kökskniv när man försöker skära en skiva korv, den bara slinter och slirar innan man kommer igenom 'plast-skalet'!  Men trots det..

20.45 / +-0 i Pajala                                                 (Godnatt!

16.30 / +3 i Pajala

Natofrågan

om Sverige ska ansluta sig till Nato, eller inte, debatteras och bollas oänderligt just nu. Vår granne Finland har behandlat frågan på finskt vis, dvs. på ett rationellt sätt och kommit till en slutsats, medan manglingen fortsätter här.

Frågan är sannerligen svår; för det borde vi faktiskt ha tänkt på lite tidigare, men motståndet från vänster har bromsat. Som vi alla är medvetna om, så ska man teckna försäkring innan det brinner i knutarna, och nu brinner det i knutarna, som sagt. 

På längre sikt skulle Sveriges medlemskap i Nato betyda en ovärderlig säkerhet för vårt land, men på kort sikt, just i övergångsperioden ökar givetvis  riskerna avsevärt med tanke på läget och oberäkneligheten i vårt östra stora grannland. Med ett fredligt och demokratiskt Ryssland skulle Natofrågan vara en 'icke fråga' för deras omgivande grannländer.

Hörde, att enligt rysk lag stadgas det 20 års fängelse för den/de som startar ett anfallskrig mot något annat land!?? ..och 15 års fängelse för den som nämner ordet 'krig' i det pågående anfallet mot Ukraina!? Var finns propotionerna?


Kvinnor mördas som aldrig förr

Sjutton kvinnor på sjutton veckor (17 / 17) eller en kvinna i veckan har mördats, oftast av någon närstående. Det har Svt nyheterna basunerat ut idag, men de säger aldrig vilka de här förövarna är, och vad denna våldsamma ökning beror på. Det får inte vi svenskar veta. Viktig information som undanhålls med avsikt. Därför måste man via internet söka på alternativa och mer utförliga nyhetskanaler för att kunna hänga med i det svenska samhällets utförsbacke. Kanske bara en tidsfråga innan vår Morgon täpper till denna läcka men viktiga insyn i samhällets verklighet.

APRIL 2022

FREDAG                            65;e dagen 

29

09.20 / -1 i Pajala

Godmorgon världen! ..här sitter jag igen, lyssnar på P1 för att höra hur läget är i vår omvärld, närmast i Ukraina. Om sju minuter börjar folk ringa in till 'Ring P1' och lätta sina hjärtan om ett och annat, mest om annat.

Hör just sägas att det har utkommit en handbok i hur vi ska rösta i kommande val. Haha.. är boken avsedd för de smarta eller för oss mer eller mindre dumma!? Kan man inte, eller vill man inte fatta poängen med valet, så är det bäst att ligga kvar på sofflocket, eller..?

I förrgår hörde vi ju hur socialdemokraterna har gjort en helomvändning i frågan om kopplingen mellan massinvand- ringen och den ökade otryggheten och brottsligheten de skapat de senaste åren. "De såg det inte komma", som Stefan uttryckte det, och först "nu ser de att det har kommit", tydligen. Det framgick på presskonferensen i onsdags.

Helt tydligt har alltså halva svenska folket förts bakom ljuset i åtta år, och en tydlig mest framstående talesman i kriminalfrågor har varit Morgan Johansson. Tyvärr, jag är lessen, för då kommer jag att tänka på Putins presstales- man som också använder sig av barnens 'tvärtomspråk' mycket skickligt. Han är dock en mer korrekt och mindre otrevlig man mot sina målgrupper, såg jag i en intervju.    Men trots det...


- Ha en bra fredag!


PS! Ska också säga och hoppas att förändringens vindar har även nått S-partiet i och med Magdalena Andersson, en mer ärlig och tydlig partiledare och statsminister som inte använder sig av 'tvärtomspråket' i samma höga grad som sin företrädare. Så hopp finns även för socialdemokratin. Hoppas att hela den gamla          S-skorven också ändrar kurs med en ny kapten! DS!

21.20 / +1 i Pajala                                                                   /Godnatt!

APRIL 2022

LÖRDAG   Valborgsmässoafton                           66;e dagen 

30

09.15 / +-0 i Pajala

Godmorgon

och Glad Valborg!


14.00 / +2 i soliga Pajala

Äntligen! ..vann initiativet mot slöheten idag; jag bytte om till sommardäck på bilen. Det tog kanske en halvtimme plus en provkörningsrunda till Liviöjärvikorsningen. Det är viktigt och man ska komma upp i tillåtna maxhastigheten för att vara på den säkra sidan, tänker jag. Vilken härlig känsla att gasa på i tysta 'sommartofflor'.

Är så nöjd med min lilla men rymliga bil som är lätt att köra och snabb att omköra med, jämfört med min tidigare. Den är sportversionen med större motor än i standardmodellen. Snabb som katten, men går på en halvliter.

Funderade.. hur det blir med våra bilar om nuvarande regering får fortsätta efter valet. Mp kommer troligen att diktera villkoren i så fall. Vem har råd att köpa en ny elbil för en halvmiljon? ..och med tiden kommer möjligheten att köpa begagnat, men då kommer batterierna att vara slutkörda och nya batterier lär kosta 200 000 kr + begagnade bilen, har jag hört. Sveriges totala co-utsläpp lär ligga kring 0,001 av världens totala co-utsläpp! 

Pessimisten i mig tror att det bara är dom som inte egentligen behöver bilen som kan skaffa sig en elbil, medan de som skulle behöva den i vardagen inte orkar hoppa över 'ribban'.

Frågan är, i vilken takt kommer exv. Indiens, Vietnamns, fattiga länders rykande bilar och osande mopeder och mopedbilar, att bytas ut till el? Hur mycket skit har det pågående krig i Ukraina redan släppt ut de ena och de andra gifter i atmosfären på två månader? Hur förmå världens krigsmakter att byta till klimatvänligt bränsle i sin tanks och militärfordon som spyr ut svart rök? Kanske montera elmotorer i Putins pansarfordon och ladda kanonkulorna med parfympulver istället för krut och sprängmedel!?

En tanke lika god som någon annan, eller..?

Men.. vad händer när batterierna töms mitt i striden?

- Ååh' tänkte inte på det :I

21.50 +-0 i Pajala  ..och Glada Vappen!                                                          /Godnatt!

APRIL 2022                             VECKA 17

MÅNDAG                                           61:a dagen 

 Se upp och

TÄNK FRITT

 

 som katten

GLAD VALBORG!

Älgarna söker sig till byar och till människor på flera platser. Varför? 

Hm.. vad är åldersgränsen egentligen idag för att kunna bli polis? 

 
 
 
 

Kommentera, skriv;


Namn

Reino Larsson


E-post

mixarense@gmail.com


Meddelande

Ditt meddelande.Ingen annan kommer att se ditt meddelande.

Tryck på Skicka.

 Beställ enkel läsning, enkelt!

'TULLHUNDENS ÅR' Voff voff

 'Blåtiran'


                         KLICKA HÄR!

OBS!  Ser att några har skickat meddelanden via "Kontaktförmuläret" på denna hemsida.

Tyvärr har jag inte återfunnit dessa och råder er att skicka e-post istället till:                               mixarense@gmail.com

Nya

- KÖP BILLIGT BRA GREJER

Om du är intresserad av..

Sidan uppdaterad

24-08-2021

Titta där...

   SLÖSA PENGAR!

   SPARA PENGAR!

Till salu!   >>>

Hemgården till salu. Vackert belägen vid Muonioälv och med Visantoforsen ständigt brusande utanför bildens vänstra kant. Finska Pallastunturi i bakgrunden. Tomten är på 1,6 ha, strandtomt.  Huvudbyggnaderna i dåligt skick. Två stugor och bastu i bra skick finns. Finska Ylimuonio på andra sidan och tre km till Karesuandovägen. Utgångspris: 500 000 SEK.   Fri prövningsrätt förbehålles.

Till nya sidan

Vårt samhälle

Tack, för att du besökte

min hemsida www.norrmix.nu

Min första bil, liknande denna.   Googlebild.