BLOGG.JAN.2024

MIN BLOGG

JANUARI  2024

Sidan uppdaterad

20.15

31 januari 2024

Vår hund 'Sorry' från Pilkkasaivo, som liten valp då.

JANUARI  2024                      BÖRJAR VECKA 

                                                       TAMMIKUU 2024

Blåtiran och sista dansen'

    E-bok av Reino Larsson

    E-BOK, Svenska, 2022-11-15    71 - 85 kr          BOKUS, BOKON, STORYTEL, BOKBEAT..

Tidigare månaders bloggar hittar du under fliken ARKIVET här ovan.

Välkommen   

  JANUARI

www.norrmix.nu

Det är inte bara Charlotte Kalla och Zlatan som står som staty medan de lever, för denna bild föreställer mig som levande staty vid Kengisforsens enorma vårvågor! :/

Foto: Elisabeth Pemer

Foto: Martin Soutukorva

Foto: Någon av bröderna Soutukorva

20 år och livet tycktes vara på topp, men i själva verket hade det bara börjat,

Foto/färg; selfie på den tiden ;)

I Husqvarna 1968

Se tillbaka till

TIDIGARE BLOGGAR

Klicka här!

'Livet är det som pågår

medan vi sysslar med annat!'

Lennart Hagerfors

1

JANUARI      2024    FREDAG          666:e dagen

13.30 / -23 i Muodoslompolo

Kallt kallt! ..på Nyårsdagen till det nya året som förlöstes i kylan och mörkret igårkväll klockan 24.00 på kyrkbacken i Muodoslompolo.

Det var sparsamt med fyrverkerier vid tolvslaget när 'mattan' för det nya året 2024 lades fram.

Nu har vi redan kommit en bit på vägen och mörkret börjar sänka sig över byn. Morgonrodnaden i sydhorisonten var fin i den snötyngda naturen som var som ett lyckat vykort eller nyårskort, trots att folk skickar mindre och mindre liknande kort när Postnord höjer portot i sådan takt att man inte riktigt hinner med i. Själva korten kostar också alldeles för mycket, så 'döden för denna tradition är redan långtgången, tyvärr.

Såå..


- God fortsättning på det nya året 

                         2024


22.00 / -23 i Muodoslompolo    /Godnatt!

JANUARI  2024   V1

TISDAG     667:e dagen

06.15 / -23 i Muodoslompolo

Nere i byn.. och på myren är det några pinnar kallare som vanligt, gissar jag.

Vaknade för tidigt, som jag gör ibland, det kanske räckte med några timmars sömn den här gången.

Hoppas att kylan håller sig i schack och inom rimliga nivåer. Alla vi äldre kommer ihåg vintern 2000? då det var över -50 grader kallt i våra trakter. Då livet stannade och skolskjutsarna inte körde. Brr! ..då är det allvar. Att det var -40 och lite över det var vanligt varje vinter i min ungdom, nu är det inte så längre. Toppen!

18.00 / -29 i Muodoslompolo

Brrr.. vi var till finska Muonio och Olostunturi. Temperaturen ute växlade mellan -20 - 35 grader beroende på höjdnivån, kallt i lägre terräng och mildare vid Olosfjället. Man anade vår vän Solen i södra horisonten, en ljus och färggrann himmel.

Som avslutning på vår 'sightseeing' i Muonio tittade vi in i både S-market och K-market. Något fastnar det alltid i handen. Senare kom vi fram till att de större ¨petflaskorna¨ är bättre och stabilare i handen, än de svenska. Tydligen gjorda av returplast.

Hoppas att den stränga kylan börjar ge efter imorgon, åtm. några grader :/

22.10 / -27 i Muodoslompolo                      /Godnatt!

2

JANUARI  2024  

ONSDAG   668:e dagen

05.45 / -29 i Muodoslompolo

Konstigt.. att jag vaknar så tidigt här i Muodoslompolo, är det husets vanor som smittar av sig, eller..?  ;))

Pakkanen kuitenki ulkona paukkuu" eller kylan smäller ute som de nuförtiden förbjudna nyårssmällarna kring års-skiftet. Sura gubbar skäller som för- gångna tiders byrackor 'konsanaan' hör- des i byarna, men idag hörs inga hund-skall längre, de har tystnat eller så har de tystats ner av den 'moderna' tidens mönstersydda 'låtsasvindar'. 

Nej, låt hundarna skälla och skallen ljuda över bygden och bygder, väck de sovande bygderna ur de moderna tiders dvalor, låt svalorna flyga och bygga sina bon när den tiden igen väcks, låt igår bli idag, eller stick pekfingrarna i var sitt öra, blunda och vissla en monoton viss-lingsmelodi enbart för det ekande lilla diskreta ¨konsertkyffet' bakom det egna pannbenet!

Och så en sak till..:   - Ha en bra dag! :)

23.15 / -30 i Muodoslompolo

Solen lyste mot kyrkbacken! ..över en svacka i horisonten vid Metelivaara i söder. Hälsade på hos vännerna vid Kyrkvägen medan andra var till gymmet i finska Muonio. Det tog ungf. en och en halv timme.                               /Godnatt! 

4

JANUARI  2024  

TORSDAG  669:e dagen

11.00 / -38 i Muodoslompolo och -43,7 gr hos Sirkka vid sjön! Brrr..

Det kändes lite olustigt igårkväll.. när lamporna började blinka oroväckande. Det var något fel i ledningarna mot grannbyn Muonionalusta, sades det. 

Ännu olustigare när två människor omkom i snölavin inte långt härifrån på finska sidan i Pallastunturi. En 37-årig mamma med 12-åriga sonen från finska Österbotten. Hon var gymnastiklärare, enligt vissa uppgifter.

Annars.. är vi ganska 'fastlåsta' inomhus, men sett från den ljusa sidan så får vi ju 'umgås och rå om varandra' mer, sade jag åt dottern min ;)

Snart får kylan ge sig...!

22.00 / -38 i Muodoslompolo

Men kylan vill inte ge sig! Ok, då får vi bara bida tiden och se vem som vinner :I

Vi tittade på en bra film ikväll som handlade om Elton John och hans liv och karriär till världstoppen. Den var bra!

                                                       /Godnatt!

-43,7 grader

5

JANUARI  2024  

FREDAG  670:e dagen

11.00 / 37 i Muodoslompolo,  Trettondagsafton

Just nu -37 i Muodoslompolo!

Nu får det räcka snart, och håller dom vad de lovar, meteorologerna, så ska det börjar bli mildare imorgon för att i början av nästa vecka bli plusgrader. Vilka 'känguruhopp' vi får kännas vid, inga hare hopp precis.

I övrigt.. är det nu Trettondagsafton, sägs det, för att avsluta 'raddan' av extra aftnar och helger. Påsk blir nästa 'hopp' i kalendern.

Nu till fredagen just nu..

3

22.15 / -28 i Muodoslompolo

En 'innedag' blev det! Madde var två varv runt byn i den värsta kylan. Först nu mot kvällen har utetemperaturen sakta gått neråt till -28 från närmare -40 på morgonen. Usch!

En liten fågel, talgoxe, låg på snön och hade troligen frusit till döds. Trots tvättstugans värme kvicknade den inte.

Madde knäppte några nya foton på den nyvakne solen över Meteli- vaaras rygg. Det finns åter hopp om en ljusnande framtid :)  /Godnatt!

JANUARI  2024  

LÖRDAG         TRETTONDAGEN             671:a dagen

08.45 / -26 i Muodoslompolo

Hurra hurraa, för det mildare vädret! Meteorologins löften höll! ,,och vi och söderns besökare kan börja leva igen, fast det har varit ovanligare aktiviteter inomhus istället, exempelvis schackspel, och andra spel. När pappan lärde sin lille son att spela schack och sedan efter lite träning vann över pappan :) Det kan man kalla för 'snabbkurs

Hoppas att temperaturmätaren håller kursen..

22.15 / -24 i Muodoslompolo

Såh' ..tar vi slutspurten! ..och avslutar jul och nyårsfirandet imorgon. Från 24 december till 7 januari plus första andra tredje advent också då många sprang och hade bråttomt inför kommande helger.

Nu är det väl paus till påsken, men då har vi solen med oss, tack och lov :/                                                                                         /Godnatt!

6

JANUARI  2024  

SÖNDAG                                        672:a dagen

06.50 / -21 i Muodoslompolo

Mörkt ute och allt är tyst! ..hörs inte ett knyst! :) Vilket rim så här i morgongryningen.

Söndag i direkt anknytning till Trettondagen. Dagarna i det nya året har börjat 'springa' och fort går det. Med denna fart har vi snart våren och sommaren här, myggorna inte att förglömmas :I

Men ojj, nu rusar jag igen i mina tankar som en sprinterlöpare och avståndet bakåt växer oroväckande snabbt, tills fantasin slår bakut och verkligheten hinner ikapp och tar tag i vänstra axeln :/

21.30 / -12 i Muodoslompolo

Kvällen innan..! I morgon åker vi, jag stannar dock i Pajala medan de andra fortsätter söderut. De har lovat ännu mildare väder med lite snöinslag, tyckte prognosen var.

Hälsade på hos kusinerna idag, en snabbvisit eftersom en lampa började lysa i bilen. Tänkte först att det var laddningslampan och körde med parkeringslysen på, men det var det inte, utan en ofarligare lampa läste jag senare. Första gången det hände för mig.  /Godnatt!

7

JANUARI  2024                           V2

MÅNDAG                                        673:e dagen

06.30 / -8 i Muodoslompolo

God tisdagsmorgon! ..en tidig morgon, en mildare morgon..

8

9

JANUARI  2024                TISDAG                674:e dagen

10.30 / +3 i Pajala

Man tror inte sina ögon!  ...när väderleken' säger att

det är plusgrader ute. Visserligen har de lovat milt,

men ändå att vi nyss fått leva och verka i över -40

minus så känns det nästan overkligt. Väderkurvan blir som en berg-

och dalbana på Liseberg.

Det pratas mycket nu om att 'Kriget kommer' och det sattes igång av överbefälhavarens dystra ord om att 'det kan bli krig i vårt land'. Årligen håller ju höga potentater en 'Försvarskonferens' där bland annat försvarsfrågor diskuteras. Enligt ÖB var syftet med de allvarliga orden att 'väcka det sovande folket i vårt land', och budskapet verkar ha gått 'hem'. Många skräms av så raka ord, självklart, men många börjar också tänka i dom banorna. Sedan vill ju ÖB få mer pengar i den kamoflagemålade pengakistan, självklart, men det går heller inte att förneka att världsläget just nu är aningen knepigt på många ställen. Det borde tagas fram ett vaccin som gjorde 'massorna' mindre krigiska och mer samarbetsvilliga, eller det kanske vore enklare att plocka bort 'ogräset' från den annars friska grönskande 'växligheten'. ;)  Förslagsvis massvaccin mot krigiska sinnen, typ :I

Givetvis har de höga potentaterna också lite roligt mellan allvarsorden i Sälen och att det intagas en och annan välgörande 'hutt' för att lätta på stämningen, och det kan vi skattebetalare kunna unna dom med lätt hjärta, självklart, efter att de hängt sina 'stjärnspäckade' uniforms kläder i stadiga krokar på hotellrummets klädgarderober. 

Ibland kan vi skattebetalare också visa på måttlig storsinthet när det gäller så viktiga frågor för oss alla. 

Sedan S och M skrotade nästan helt (70%) det befintligt starka svenska försvaret på 1980-talet (?) och orsakade en obegriplig stor värdekonfiskering för oss skattebetalare borde 'förövarna' fått buren istället för rosor, kan man tycka. Ett obeskrivligt naivt och barnsligt tänkesätt från deras sida, på den tiden, oförlåtligt!   

Förresten.., borde inte ÖB också ha givit en känga med stålhätta åt de styrande politikerna när Sveriges självförsörjningsgrad bara räcker till halva befolkningen i nuläget? Vad ska  resten av befolkningen tugga på vid en allvarlig kris??  Men trots det...

21.15 / +1 i Pajala                                                                                /Godnatt!

Som sagt; Tisdag och 'raksträckan' fram till Påsk börjar. Julgästerna åker till sitt i söder och det känns lite tråkigt, så klart, men snart kommer de igen till påsken och då är solen också med oss.. på riktigt. Då blir det skidåkning och uteliv istället för innesittandet den här gången på grund av den stränga kylan. Vi håller tummarna för påskens soliga dagar och vårvita vidder ;)

12.30 / -6 i Pajala

Hemma igen! 'Home sweet home!'

Bilfärden från Muodos.. till Pajala gick bra, vädret och väglaget var ok. Åkte med min dotter medan resten av familjen åkte i andra bilen. Liten rast och kaffe hos mig och sedan åkte de vidare mot flyget. 

Hämtade ut min nya dammsugare. Beställde efter att min förra började låta illa och ryka när jag skulle julstäda. Nu har jag en bra dammsugare, en Elektrolux  'One plus' vit/röd/grå, typ.

22.10 / -6 i Pajala                                               /Godnatt!

xxxxxxxxx

xxxxxxxxx

Solen kikar åter fram efter Midvintermörkret!

xxxxxxxxx

Nini Rosso - 'Silenzio'  1965

(Klicka också på lilla bilden)

(Klicka på bilderna)

JANUARI  2024                ONSDAG                675:e dagen

09.00 / +-0 i Pajala

Godmorgon igen! ..det känns som att det är igen och igen med dessa morgnar, och bra är väl det. Utan morgon - ingen kväll! ..däremot utan morgongröt - kväll! 

Håller med Göran Greider att det var ett överilat uttalande av ministern och ÖB:n att i vårt land 'kan det bli krig'. Vi vuxna kan gott få höra sådant, men många barn blir oroliga och rädda, kan jag tänka mig. Tyvärr är verkligheten ond ibland!  Gästboken

I övrigt.. har jag inte ännu så mycket annat att orda om denna nya dag, denna onsdag. Nu ska jag lyssna på 'Ring P1' och sedan blir det morgongröt. ;/

16.15 / +1 i Pajala

Kan man skriva om.. ingenting? Ja det är frågan, och svaret är faktiskt att jag gör det ofta. 'Det var fint att ta en promenad idag, solen lyste upp västra horisonten och färgade molnen i de läckraste färgerna. Passade på att uträtta några ärenden på OK och Bilprov-ningen, egna och andras ärenden. 

Nu har jag intagit eftermiddagskaffet med en chokladboll som gav direkt dåligt samvete efteråt, men den var god ;)  På eftermiddags- teven såg jag avsnittet med 'Ulosottomiehet' eller översatt 'Utmät- ningsmännen' i England. Brukar se det när jag kommer åt, hur folk hamnat i skuldknipa eller rent av självförvållat låtit bli att betala sina räkningar och blir utkastade från sina boställen'. Inte kul!

21.45 / +2 i Pajala                                                                                                  /Godnatt!

10

JANUARI  2024                LÖRDAG                678:e dagen

09.30 / -16 i Pajala

Första kaffeslurpen! ..får håret att resa sig och tankeklumpen att göra dubbla kullerbyttor, minst. 'Svamlarna' som jag kallar dom för passar inte i en seriös radiokanal som P1.  Men Okej, låt dom svamla på.. bara strömmen till radion säkert är bruten. Jag orkar inte lyssna på sådant innan jag ens riktigt hunnit vakna eller fått i mig min första kopp med kaffe. Så är det bara  :I

Hunnit lyssna på en kortfattad nyhetsuppläsning på radion och världen verkar stå kvar trots oroligheter och gamla oroshärdar där det händer hela tiden. 

Är människan fortfarande i 'vildstadiet' och bara bytt pilar och påkar till bomber och granater! ..kan man fråga sig. Nya illdåd och djävul-skaper blossar upp här och var på klotet titt som tätt. Är våra hjärnor bara samma 'geléklumpar' som stenåldersmänniskorna bar på i början på vår 'vandring'? Tanken är inte omöjlig!    Men trots det..


- Ha en fin lördag och Tjugondedag jul, Knut! ..då julen ska kastas ut.

20.15 / -16 i Pajala

Som tur var; hittade jag en film på TEMA 5 kanal, finsk tv. En film från 1954 med bland andra Rock Hudson och Jane Wyman, m.fl. Rock Hudson spelar en playboy och... pågår just nu. Fina färger, ganska säkert har den färglagds senare.                                               22.10

13

JANUARI  2024                SÖNDAG                679:e dagen

09.30 / -13 i Pajala

Godmorgon! 

Nu tog det ju sin tid med morgonbestyren, utan att jag kan redogöra närmare vilka dessa var. Pratat i telefon, druckit mitt morgonkaffe, och kanske vankat fram och tillbaka i bostaden. Funderat ut vad som behöver göras, ordnas, kanske städas, och det normala men tomma tankar om ingenting. Som en båtmotors propeller utan vatten, i en levande liknelse ;/ 

Men i alla fall, är det söndag nu, men utan att jag dragit på mig en vit skjorta och slips som 'gubbarna' gjorde i min ungdom, om det var något speciellt, och det var det ju ofta på den tiden. Folk hälsade på hos sina vänner och krängde i sig nybakade bullar och kringlor från det fulla fatet mitt på bordet. Tiderna var annorlunda och också människorna mer anpassade till.. tiden.


- Ha en rofylld vilodag. Idag får Danmark en ny kung, sägs det.          Hurraa!                                                       20.30 / -21 i Pajala   Godnatt!

14

JANUARI  2024                        V3

MÅNDAG                                     674:e dagen

07.30 / -21 i Pajala

Gnider ögonen! ..och försöker få grepp om dagen, måndagen. Tänk, att vi redan hunnit halvvägs denna månad. Nyss hade vi ju det gamla året och vi klampade in i det nya året med stövlarna på.

Tänk vad tiden rusar, andra gånger tycks den bara 'snigla' framåt alltför långsamt och med nollrisk för oss medåkande att drabbas av åksjuka'. 'Vart är vi på väg?' kan vi då fråga oss, som de gör i tv-programmet 'Vart är vi på väg?'  Det vete bara gudarna, tänkte jag säga, men sade inte. Ibland är det bra att och hälsosamt att bara 'hålla käften' :II  Jag..

Jag tänker ta dagen med ro, tro på morgondagen, och istället satsa på de efterföljande dagarna! Är det inte så som de duktiga idrottarna gör - de dyrkar målet och framgången, alltid några steg framför. En sund och bra hållning också till livet, tror jag och sätter på pannan att puttra :)


- Ha en bra start på veckan 3!

20.30 / -24 i Pajala                                                                                       /Godnatt!

15

JANUARI  2024                TORSDAG             676:e dagen

08.20 / -14 i Pajala

Godmorgon! ..framme i torsdagen den andra veckan på det nya året. Det rullar på och hoppet växer med den allt ljusare västra himmelhalvan om några timmar. Ännu råder nattens eftersläntande 'mörkerrester', eller skulle det bli en mulen dag med snöflingor i luften? Vi får se, den säkraste väderprognosen är när man 'glipar' på persiennbladen på morgonen, som sagt. ;/

21.00 / -15 i Pajala                                                                               /Godnatt!

11

JANUARI  2024                FREDAG                677:e dagen

08.20 / -14 i Pajala

God fredagsmorgon! Ibland måste man 'blåsa' lite längre på morgonen, det är som att ha en reservdunk bensin i bilens bagage att fylla på om motorn ger upp.

Morgonens nyheter om kraftig kritik mot bl.a. Trafikverkets hantering av snökaoset i södra Sverige, eller som några menar en 'icke hantering' av den besvärliga situationen. Det är hög tid för landets myndigheter att börja vakna upp efter invanda 'solskensdagar' under decennier.

21.00 / -18 i Pajala

Följer frågestunden med presidentkandidaten.. H Harkimo på finsk tv. Intressanta frågor.

I övrigt.. är det bara att stänga av 'lådan' och ta fram 'plattan' i sängen och söka intressantare utbud.                                 /Godnatt!

12

Jag är så nöjd! ..nöjd med min nya dammsugare.

Strax före jul skulle jag 'julstäda' och slog på min gamla trotjänare (dammsugare) som tjänat mig i decennier (minst tre ggr / (år)):

Beställde en ny och vägde mellan en halvdyr och en dyrare. Hade provat den dyrare hos min dotter och tyckte om den, så den beställde jag i en ny färgkombi. Snygg

Nu ska jag inte nämna märket för då kanske det blir reklam, men..

Min gamla började brinna när jag skulle 'julstäda' Jag bar den ut i snön. Julstädningen stannade där och jag fick min nya först efter nyåret.

En fantastisk maskin. Så tyst, så tyst, otroligt! Sugkraften är fantastisk, den vill suga fast i mattan på lägsta varvtal. Lätt att starta och sladden dras snabbt in när man trycker på knappen.

* Viktigt för mig var att 'rören och slangen' hade lås så att de inte gled isär när man höll på att städa. Undviker många svordomar ))::::

Nackdelarna är att medföljande munstycket är stort och klumpigt. Fick beställa en mindre för dyra pengar. Bara två följde med, samt två påsar på 4,5 liter. Lite snålt!

Dessutom.. är den ju så snygg så den får stå på rumsgolvet och 'stolta' tills vidare

Ljudnivån på den här ligger på 65 db, medan de billigare låter som arméns helikoptrar med runt 80 db. (En plåga att lyssna på):

Hörselkåpor så klart, men då får man grannarna att ilskna till :((

JANUARI  2024                           

TISDAG                                        675:e dagen

09.15 / -18 i Pajala

Kallt idag också!  Vilket himla tjafsande det blivit om krig eller inte krig i Sverige. Vad är  vi för folk egentligen. Just nu manglas statsministern i P1  IGEN om den frågan och jag tyckte att han svarade klokt och på det enda sättet man kan svara på sådan dum fråga; Statsministern svarade: "Det man inte kan helt utesluta, kan man heller inte garantera att det inte kunde bli krig i Sverige", ungefär.

Fråga finländarna om de kan garantera att inte grannen angriper dem. Finländarna skulle skaka på huvudet bara och tänka hur det stod till med frågeställaren, egentligen :/      

Gnället över den svenska sjukvårdens plötsliga 'tillkortakommande' är enkel att förstå för en som tänker. Har man ökat sin befolkning på kort tid med två miljoner själar till, och samtidigt hellre stramat åt eller hållit på samma nivå den svenska sjukvården, så what".. 

Där räcker med bara några få hjärnceller att förstå problemet. Sedan är det ju inte bara sjukvården som drabbats av samma fenomen i  samhället. Bara lyssna och se dig omkring - släpp tanken fri! Tänk hellre före - än efter!  Men trots svenskarnas 'tillkortakommanden'...


- Ha en bra tisdag!                 Uggh brr..

21.30 / -17 i Pajala            Bybor i farten. Så var det idag.                   /Godnatt!

16

JANUARI  2024                           

ONSDAG                                    676:e dagen

09.00 / -20 i Pajala

Onsdag! ..och vi är mitt i veckan igen. Tiden rusar och vi med den, vi vill komma till våren så fort som möjligt, men sedan vi kommit dit så går det inte att bromsa.. tiden. Det går ännu fortare då, tycker vi kanske.

Nåja, det bara känns så, men i själva verket håller tiden exakt samma fart hela tiden :/ Vi känner av farten genom att sticka ut fingret i vinden, kanske :)

13.00 / -20 i Pajala

"Därmed var årets.. första partiledardebatt slut! ..och så var det. Har lyssnat av och till, vissa är intressanta och andra mindre intressanta.

Jag förstår fortfarande inte Magdalena Andersson vad hon egentligen står för, är det politiken eller makten, bitterheten över att hon inte får vara statsminster lyser så starkt. Nu säger hon att hennes social-demokrater har varit mycket restrektiva mot massinvandringen från 2015. Det vet vi nästan alla att dom har haft 'öppna famnar' för alla; "Vi bygger inga murar", sade förre statsministern Stefan Löfvén och deras Rikspolischef som ville släppa in alla trots förfalskade papper.

Ändå.. trädde socialdemokraterna fram med en särskild grupp som erkände socialdemokraternas felhantering av invandringen med att "De såg helt enkelt inte det komma" det som skedde med deras goda vilja. Nu är det dubbla budskap från S, förvirrat för ev. anhängare. Magdalena (S) efterlyste bättre ledarskap, då menade hon väl inte.. sig själv! Kan inte tänka.. En bra ledare måste kunna "se det komma". Nästan ha fjärrsyn, vill jag säga :I

Centerns Demirok har talets gåva, men det är mest luft han bubblar ut. Inga bönder eller landsbygdens folk kan väl ta honom på allvar, lika lite som Annie Lööf på sin tid?

Miljöpartiets nye språkrör Daniel Helldén verkar vara en vettig karl, men som hamnat i ett vilset sällskap.


- Vem f.. ska man då tro på!!                                22.10 / -24 i Pajala  /Godnatt!


"All makt i Sverige utgår från folket!"

17

JANUARI  2024                           

TORSDAG                                   677:e dagen

10.00 / -28 i Pajala

Brr! ..så kallt!  ..och veckan går mot fredagen och slutet av veckan.

"Knark i Riksdagshuset!" ..det är väl en 'nyhetsbomb' som upptager nyhetssändningarna i dessa dagar. Politikerna 'försvarar sig och skyller ifrån sig' med att påstå att toaletterna används av folk som 'springer i svängdörrarna'. Är det så öppet till Riksdagshuset att det inte kontrolleras av vakter vid dörrarna!! Har svårt att tro det, liksom:I

Lyssnat på.. svenska folket just i radions 'Ring P1'. och nu började de laga mat igen i samma radio med Tomas Tengby - då stänger jag av. Snart gör de inget annat än lagar mat och sitter och äter i både Sveriges television och Sveriges Radio. Bra för personalen! Men nu knappar jag över till finska radion för de sitter väl inte och käkar på bästa sändningstid!!!


- Ha en bra torsdag!                                 21.45 /  -16 i Pajala    /Godnatt!

18

JANUARI  2024                           

FREDAG                                   678:e dagen

09.30 / -16 i Pajala

Svenska astronauten mot rymden! ..hör jag just på nyheterna. Sköts upp igårkväll, sägs det och allt går bra. Tummen upp!

Två djupa andetag och ett vattenglas sätter fart på 'åbäket' och fredagen står serverat framför som på silverbricka. Kanske liknande brickor som de har på Nobelfesten.

Nåja, nog om detta, nu ska jag lyssna på 'Ring P1' som jag försöker göra nästan varje morgon. Nu är det en kvinna som diskuterar miljonärerna och den slitna floskeln om 'alla människors lika värde' som bara är 'den fattiges dröm och floskel'. Jag tror inte att landet eller världen skulle vara bättre om alla vore fattiga eller rika. Se på länder där detta har experimenterats!  Men trots det...

14.30 / -20 i Pajala

..är det fredag idag! ..och kylan kändes i näsan när jag tog en rask promenad till affären och handlade 'fredagsextra' till kvällen. Har alltid tyckt om äpplen och nu köpte jag för andra gången 'Royal Gala' istället för Icas egenmärkta i plastpåsar. Supergoda bägge två sorterna.

Himlen var blå och molnfri med månhalvan högt uppe på södra himmel halvan. Det kändes kallt mot ansiktet för det blåste svagt från norr, Ica:s flaggor vajade söderut. En förändring med vädret har skett sedan min ungdomstid; Det blåste aldrig när det var kallt med 20 - 30 -40 grader minus.


- Ha en bra fredagskväll!                                 21.00 / -24 i Pajala  /Godnatt!

19

VAD HÄNDER MED KLIMATET?

Fick boken idag som jag beställde. Ska bli intressant att läsa. Hoppas det är en forskare som inte bara följer med 'klimathysterikerna' utan drar egna slutsatser. Annars ointressant.

Lennart Bengtsson              Inbunden  246 sidor

Apropå politik! ..just nu diskuteras i Forum TV om Brysselpolitik och annat. 

Migrationen är fortfarande som en sten i skon för många partier, Moderaterna har erkänt att de hade fel, medan socialdemokraterna skyller ifrån sig och skyller på allt annat och på andra. Vad deras ärliga uppfattning är är det ingen som vet.

Partier som kör med 'fingret i luften' och försöker pejla massornas åsikter ser jag som 'oärliga papegojor' för vi väljare kan aldrig lita fullt på vilken politik de kommer att föra efter valet. De har ingen egen politik, helt enkelt. 

Det partiet som har en egen politik, oavsett vindar och val, är de pålitligaste för väljarna. De håller sig helt enkelt till sin politik som de redovisat för väljarna och fortsätter att köra efter deras kompass. Väljarna vet vad de kommer att få efter valet. Vi känner igen 'de tvålhala politikerna' vilka man inte riktigt vet var man har.

Men tyvärr, de som har politiken som sin religion är oftast för alltid förlorade. De varken ser eller hör annat än det som är inristat i deras hjärnor.

Enligt författaren och filosofen Bengt Pohjanen blir politiken till en religion i förlängningen, och så är det många gånger, har man ju sett. Jag håller med honom.                                                                 Lyssna på Bengt


JANUARI  2024                           

LÖRDAG                                       679:e dagen

09.45 / -27 i Pajala

God lördagsmorgon! 

Ännu är morgongröten okokad.. och kaffet ännu i små torra smulor i burken. Ännu har inte Solen kravlat sig uppför horisonthimlen, och ännu är det inte riktig fart på folket i kvarteret, med mig inräknat. Ännu är dagen ung och fräsch, lördagen!

22.30 / kallt i Pajala

Strecksåg.. alla fem avsnitten av "Den osannolika mördaren" efter Tomas Petterssons bok med samma titel. I vilken den sk. 'Skandiamannen' pekas ut som Palmes mördare. Fem gånger 52 minuter !!! Huhh! Har inte längre någon åsikt om vem som mördade Sveriges statsminister den 28 februari 1986 klockan 23.21 på Sveavägen i Stockholm. Vilket mord alltså som aldrig blev uppklarat, trots ett antal misstänkta genom åren och över hundratalet som har erkänt! 

20

JANUARI  2024                           

SÖNDAG                                       680:e dagen

Godmorgon godmorgon,, hör fåglar sjunga glatt.. Är du riktigt vaken än?

Ja, det kan man verkligen fråga sig; om jag är vaken än? det vågar jag inte ens fråga.. mig!

Morgonen håller på att ljusna så smått och söndagen är på väg att kläckas fram så småningom. Hoppas det blir en fin dag, en äkta norrländsk vinterdag med normalt antal pinnar minus i 'kvicksilver-skalan. Idag lär det väl inte förekomma kvicksilver i termometrarna, som det gjorde förr. Medvetenheten om ämnets farlighet har förändrat metoderna att mäta temperaturer. Vet inte hur det förhåller sig med febertermometrar. Kan hända att i något skåp någonstans det ligger en blänkande 'fuling' kvar..


- Men.. ha en trivsam söndag!                       22.00 / -14 i Pajala   /Godnatt!

21

JANUARI  2024                         V4          

MÅNDAG                                       681:a dagen

10.30 / -3 i Pajala

Det borde vara så.. att folk inte får gå på offentliga platser med livsfarliga hundar. Om det handlade morgonens 'Ring P1'. Egentligen är det självklarheter för i övrigt är ju exvis barnen nästan överbeskyddade av samhället, samtidigt som samhället låter livsfarliga stora hundar springa lösa på allmänna platser. Lite 'hårdare nypor' borde efterfrågas av det i övrigt beskyddande samhället främst av barn.

Det borde inte vara en 'mänsklig rättighet' att promenera runt med farliga djur på allmänna platser där folk passerar eller befinner sig. Punkt!

21.15 / -2 i Pajala 

Plötsligt är det betydligt mildare väder!  .. men det lovas redan lite kallare om några dagar. Det är väl ok, för det är ju ännu vinter. /Godnatt!

22

JANUARI  2024                                   

TISDAG                                       682:a dagen

08.15 / -3 i Pajala

Traktorn har redan plogat! ..så tydligen har det kommit snö under natten. Vet inte ännu hur mycket, men hörde att traktorn fick 'gasa på' ganska mycket för att komma framåt längs infarten.

I övrigt.. har jag inte så mycket att förtälja ännu, har ju inte fått varken gröt eller kaffe, då är man ännu mer lik en amöba än människa.

21.00 / -4 i Pajala                                                                                   /Godnatt!

OBS! Ikväll har det turkiska parlamentet godkänt Sveriges ansökan till försvars- alliansen Nato. 

23

JANUARI  2024                                   

ONSDAG                                       683:e dagen

10 / -2 i Pajala

God senmorgon! ..denna onsdagsmorgon.

Som vanligt lyssnar jag på 'Ring P1'. Roligt när folk har olika åsikter, många kan jag hålla med, andra inte alls. Det är väl det som gör programmet intressant.  'Veganismen' är ett välfärdsfenomen', tycker en kvinna, och jag kan tycka vidare att all 'matfineri' som våra massmedier ägnar sig åt hör också till samma fenomen.

Nu fortsätter jag att lyssna..

18.00 / -21 i Pajala

Lilla Lisa borde få stanna i Sverige! Albanien är helt främmande för henne och hon har ett bra hem här i landet. Hennes svenska vårdnadshavare har begärt att få adoptera henne men fått nej.

Nej, utvisa hellre dom som inte ska vara här och låt Lisa stanna. Hon ska inte till något barnhem i Afganistan!! Adelisa heter hon egentligen, och hennse bästa är att få vara kvar i Sverige! Punkt!

21.00 / -24 i Pajala

'Finske auktionskejsaren', rullar på teven, finsk kanal å klart. 

Nyheterna idag har rapporterat om de ökade möjligheterna för Sverige att bli medlemmar i Nato. Ungern och Turkiet har skapat huvudbry för många svenskar en längre och irriternade tid.                         /Godnatt!

24

JANUARI  2024                                   

TORSDAG                                      684:e dagen

08.30 / -25 i Pajala visar datorn

Vattenglaset bredvid.. på bordet ger liv i påkarna' och sinnet skärps, förhoppningsvis. Nu har kaffet kommit på tapeten i klimatfrågan och en och en halv dl kaffe lär släppa ut 1,5 enheter koldioxid, säger de just i radion. Undrar lite om inte hysterin börjar gå för långt.. om morgon-kaffet också döms ut !!

Nåja, kaffet har inget med vår överlevnad att göra.

20.00 / -24 i Pajala

Nu är det dags.. att 'frikoppla' mig från 'världen' eller från nätet. Det var något som jag skulle se på tv klockan åtta, eller klockan 20.

Har varit två gånger på korta promenader in till byn och uträttat ärenden. Det får väl räknas in som 'motion' av något slag. Lite kallt var det, men inte omöjligt kallt. Friskt' skulle jag kalla det. Jag har blivit känsligare för stark kyla när jag jämför med hur jag var när jag var yngre. Då var -40 inget konstigt ;I                                           /Godnatt!

25

JANUARI  2024                                   

FREDAG                                      685:e dagen

09.00 / -26 i Pajala

Godmorgon! ..en ny morgon, en nykläckt fräsch dag är vunnen. Mer behöver man inte säga..

Annat än, att den första månaden i det nya året håller på att sippra oss ur händerna som timglasets fina sand. Såh'..

Morgonens nyheter handlar om stora nedskärningar i Regionerna. Den redan 'nedtrampade' svenska sjukvården ska trampas ner ytterligare,

När det borde vara tvärtom med stora ökade resurser. Över två miljoner nya människor har tagits in i landet de senaste åren som också behöver sjukvård. Hur tänker våra högt betalda politiker egentligen??

- Ha en bra fredag!                                            22.50 / -8 i Pajala  /Godnatt!

26

JANUARI  2024                                   

LÖRDAG                                      686:e dagen

09.00 / -4 i Pajala   Förintelsens minnesdag

God lördag! ..denna minnesdag för grymheterna på 1940-talet, med början redan på 1930-talet.

Annars.. är det mildare igen med bara några enstaka minusgrader ute. Vilken 'väderkarusell' vi åker med i denna tid, från plusgrader till -43. Hojja hepp!  Men trots det..

13.45 / -3 i Pajala

Vilket underbart promenadväder! Solen lyste upp färggrant västra himmelhalvan. Två systrar stod i Coloramakorsningen och hade roligt. Dom stod kvar när jag slöt samman min 'cirkel' mot Torneälven och tillbaka. Trevligt med glada människor! Jag 'krokade' via butiken och fortsatte hemåt.

Sätter mig på soffan med gott samvete och slår på televisionen. Skriver ut namnet helt för att vi inte helt ska glömma bort vad 'teven' egentligen kallas för. Såh..

..vad hittar jag där? Hjoo, en massa gammal dammig skåpmat' och så lika mycket vrålande sportkommentatorer.   (Käkar lakritz som jag köpte idag mmm );

Det nya språkröret för Mp, Daniel Helldén, grillas av den duktige intervjuaren Anders Holmberg (som faktiskt har sina rötter i Muodoslompolo)  Stackarn Helldén, annars klok och duktig men hamnat så fel i livet ;))  Men men.. livet lär oss hela tiden,

Japp, snart är det kaffe, dvs.  15.00 kaffet ;)     21.00 / +1 i Pajala / Godnatt!

27

Dagens loppisvara!

Klicka

HÄR!

JANUARI  2024                                   

SÖNDAG                                      686:e dagen

09.45 / +-0 i Pajala

God söndagsmorgon!

Vädret gäckar med oss!  ..och vi åker med som i värsta berg- och dalbana. Jag har inget emot att utetemperaturen ligger nära noll.

Snart är det kallt igen i alla fall, så låt oss åka med i vädergudarnas spektakel och bus med oss :)

15.30 / -1 i Pajala

Mörkret lägger sig över nejderna!  ..och kylan har lagt sig lågt i rädslan för den allt högre och högre uppåtgående Solen. En 'överman' som kommer att förpassa 'kung Bore' dit där den hör hemma, i Nordpolen.

Nåja, nu tar det väl ett tag till där de två får fajtas och mäta krafterna, men om de gamla rutinerna fortfarande gäller så.. ska vi satsa våra slantar på att det är Solen som kommer att ta hem spelet :/

I övrigt.. har jag lyssnat på en pod som heter "Nu fan räcker det" där en tidigare SSU-ordförande lättar sitt hjärta. Mycket intressant att lyssna på honom och hans kloka funderingar. Se på tjejen som pekar >>>

20.45 / -1 i Pajala

Alexander Stubb vann 1:a omgången.. i finska presidentvalet idag.

Stubb och Haavisto fortsätter om två veckor till slutgiltiga 2:a omgången, eller valet av Finlands nye president.                                                 /Godnatt!

28

31

10.00 / -1 i Pajala

Godmorgon!

15.00 / +-0 i Pajala, skymmer

Sätter mig på soffan! ..och börjar intaga eftermiddagskaffet, sista kaffet för idag. Morgonkaffet tidigare. Doppar väl en eller två 'kubbar', efter att först ha skrapat bort sockret som sitter på. Nam!

Slår på teven och ska titta på engelska 'Utmätningsmännen' hur de jobbar. Inget roligt jobb precis.

Den dagliga promenaden är bakom och samvetet har fått sitt :/


- God eftermiddag!                                   20.15 / +-0 i Pajala   /Godnatt!

JANUARI  2024                       

ONSDAG                              689:e dagen

JANUARI  2024                     V5

MÅNDAG                                  687:e dagen

God morgon! ..och nya friska dag mot våren. Tiden går fort och dagarna rusar framåt som timglasets sand. Inget kan stoppa 'flödet'. Samma med vattenflödet i Torneälven och andra älvar, vattnet 'matas' bara framåt mot havets gap. De uråldriga 'systemen' fungerar med sweizerurens precision. (osäker på stavningen, men låt gå):

21.15 / +-0 i Pajala

Slut för idag. Tack för idag!                                                       /Godnatt!

29

JANUARI  2024                       

TISDAG                                  688:e dagen

09.30 / -1 i Pajala

Godmorgon! ...

15.30 /+4 i Pajala, blåser sydvästra vindar

Frankrikes presiden Macron.. gästar Sverige!  Kungen och statsministern är värdar för det 'höga' besöket.

I Finland grillas de två vinnande presidentkandidaterna Stubb och Haavisto. Tippar att Stubb drar längsta strået om drygt en vecka. 

Enligt många finländare är Haavisto en behagligare personlighet än den andra.

En återkommande fråga.. och ett stort problem för landet?

Varför åker finnarna med fina tåg genom hela landet, tåg som håller tidtabellerna, liksom andra grannländer. Medan de svenska tågen verkar ha kroniska problem med det mesta. Förr hette det SJ som betydde Statens Järnvägar, i Finland står det fortfarande VR på tågen 'Valtion Rautatiet' eller Statens Järnvägar! Kan det vara det som är problemet i vårt lands tåg och järnvägar!!

30

Podden; "Nu fan räcker det!" 

Intressant lärorikt resonemang.

'Elä unelmaasi,

eläkä unelmoi elämääsi!'

En regnig bro över Torneälven

och gränsen mot Finland i Pello

'Lev dina drömmar,
låt livet inte förbli en dröm',
grovt översatt.


Se Gästboken'

'Bäckmannin pusero..

Bäckmans blus..

Dagens fråga apropå ett färskt fall. I så fall begås liknande brott dagligen:

Hur kan förtal som är sant vara

förtal och brottsligt?

Tää menee yli mun hilseen!  :/

Här.. avslutar vi den riktiga höstmånaden september

och förpassar den till

ARKIVET

Fick (köpte) helt nyligen boken med posten

 Se här!

..vilket erbjudande:

www.norrmix.nu

UKRAINA

TULLVERKET

Man undrar bara..

Översättning


EU har 468 kolkraftverk och 27 under nybyggnad!

Turkiet har 56 och 93 under nybyggnad!

Sydafrika har 79 +24 under nybyggnad!

Indien har 589 + 446 under nybyggnad!

Filippinerna har 19 + 60 under nybyggnad!

Sydkorea har 58 +26 under nybyggnad!

Japan har 90 +45 under byggnation!

Kina har 2623 +1171 under nybyggnation!

Men.. i Finland ska dom stänga ¨Hanasaarens kolkraftverk' för att rädda miljön!!

Så jag menar.. hur tänker folk här?? Hjälp mig att förstå!!

Källa: vet inte.

-

Nu har Sveriges sista kolkraftverk stängts

By Tibor Blomhäll | 23 april, 2020

Vad.. är det för vits med att Sverige anstränger sig..! 

Som sagt; jag fick ett brev idag med posten! Spännande, och sedan fick jag ett gott skratt när jag hade öppnat det. Det var verkligen en glad överraskning, och dessutom mitt i prick, Madde. Jag skrattade högt med fingret instucket i kaffekoppens öra. 

Förstår bara inte.. men självklart kan benämningen "regnbågskillen" också vara seriöst menat. Jag har väl alltid värnat om de människor som inte är precis.. som jag :/  Fast också i ärlighetens namn måste erkännas att vi 40-talister ibland har lite svårt att hänga med i ungdomens olika nycker. Det har väl alltid varit så.

Kanske har jag någongång uttryckt en önskan att 'myndighets- personer, poliser i tjänst, inte ska deltaga och knäböja med knuten näve i luften vid demonstrationer och liknande. Poliser från min tid uppträdde 'neutralt' och tjänstemannaaktigt i varje situation. Den synen av poliser är inbyggd i mig och säkert i många i min generation, tror jag. Jag stödjer självklart dem som inte är skapta.. exakt som jag :))  (kanske tur för dem )):  ..om ni förstår vad jag menar! Värnar om varje människas rätt att få vara.. som han/hon är!

Ellen Krauss

'Inatt..

De oförglömliga...

GUNNAR WIKLUND >>


CARL ERIK THÖRN


-'Det finns ingen annan¨.

- 'Jag vill dansa med dej'.


OBS! Jämför rösterna.

Carina Jaarnek

Mix

Be Mine

La Traviata'

Juhani Markola

Spelas bl.a. i filmen 'Lapland Odyssey 2'

..för tusan!

Med krut och kvinnor

ska man umgås försiktigt med!

Danskt ordspråk

Appropiera = tillägna sig, tillskansa sig, osv.

Korrelation = överensstämmelse

Narrativ = berättande, beskrivande

Komplex = sammansatt, komplicerad

Stigmatisera = utmärka, brännmärka

Diskurs = Samtal. dialog, konversation..

Nya

Sidan uppdaterad

24-08-2021

- KÖP BILLIGT BRA GREJER

Om du är intresserad av..

Titta där...

   SLÖSA PENGAR!

   SPARA PENGAR!

Till salu!   >>>

Hemgården till salu. Vackert belägen vid Muonioälv och med Visantoforsen ständigt brusande utanför bildens vänstra kant. Finska Pallastunturi i bakgrunden. Tomten är på 1,6 ha, strandtomt.  Huvudbyggnaderna i dåligt skick. Två stugor och bastu i bra skick finns. Finska Ylimuonio på andra sidan och tre km till Karesuandovägen. Utgångspris:  - SEK.   Fri prövningsrätt förbehålles. Priset kan alltid diskuteras.

Till nya sidan

Vårt samhälle

Tack, för att du besökte

min hemsida www.norrmix.nu

Min första bil, liknande denna.   Googlebild.

unsplash