BLOGG.december.2020

GOD JUL

&

ETT GOTT

NYTT

ÅR

2021

Idag: 

Covid-19 situationen försvåras ytterligare och vårt land slår igen alla rekord, jämfört med hur det var på våren och jämfört med andra länder! Varför?


Finland vill anslå 600 miljoner till att rädda deras eget flygbolag, Finnair, men måste först få EU:s godkännande. Varför har så kloka länder som Finland låtit sig 'trälas' under denna mastodonta byråkrati!?

God

Andra advent!

Julnissen har nyligen setts

smyga i Muodos...

En tomtenisse har setts...!

Här börjar Julmånaden.. och året 2020 går mot sitt slut. Det har varit lätt att skriva ner årtalet då man bara har behövt använda sig av två tangenter. Det kommande året kräver ju tre :)

15.00 / -4 i Pajala

Folkhälsomyndigheten informerade igen! ..och covid-19 läget är fortfarande på upp- åtgående i landet och i många andra länder. Finland sades vara ett unikum' med så få drabbade, men vad det berodde på kunde de ej säga.

Som 'amatörtyckare' ser jag förstås att det brustit i mycket vad gäller coronahanter- ingen i Sverige och det går inte att undvika att se tendenser att det gått prestige i FHM:s agerande med exempelvis mun- skydden. Palliativvården per telefon var förstås ett grovt övertramp som rättsväs- endet egentligen borde syna.

Hade landet haft en mer handlingskraftig ledning så skulle den givetvis ha entledigat' FHM när alla såg att det började barka åt skogen och bildat en särskild handplockad expertgrupp som hade tagit över. Covid-19 ligger ju i allvarlighetsgrad nära ett allvarligt angrepp på landet i sin helhet. Inget att leka med, med andra ord!

Många äldre lär ha räddats till livet av att anhöriga ingripit och krävt att den passiva dödshjälpen ska avbrytas.

21.20 / -6 i Pajala

Kalla fakta.. om alla ouppklarade mord i Sverige. Uppklarningsprocenten är närmare noll. Vittnen tystas och ingen vågar vittna. Sverige ligger i botten också i detta jämfört med andra liknande länder. Vem bär ans- varet för att det blivit så i vårt land. Jo, ca halva befolkningen vet svaret!   /Godnatt!

DECEMBER  2020

TORSDAG           

10.15 / +2 i Pajala, gråmulet väder

Återigen plusgrader.. och det ser ut som det skulle regna ute med droppar i fönstret

,konstigt värre, men det är väl den nya konstiga' tiden som vi är inne i ;/

Nu är det i alla fall torsdag och jag varken lyssnar på nyheter eller läser rubriker i datorn för det är bara samma elände som kastas mot mig då. Bäst att inte veta, eller låtsas om det, som de flesta andra svenskar gör :/

22.00 / +-0 i Pajala

Nu var julens ljus tända.. längs huvud- gatan i centrum. 'Älgen och kalven' stod mörklagda farligt nära huvudkorsningen. I övrigt märktes ingen julhysteri  bland folk ännu.

Covid-19 sägs fortfarande vara på uppåt- gående i vårt land med 7007 dödsfall totalt och 273 000 smittade. Finland har totalt 408 dödsfall och 26 422 bekräftade smitto- fall. En oförklarlig skillnad.

Stod att läsa i Expressen att Tegnell har räknat dödstalen fel igen på något sätt. 

Man undrar ju varför det är så osäkert  med det mesta i vårt land! Kanske för att det sitter folk på viktiga poster utan att äga kompetensen, kanske?             /Godnatt!   

DECEMBER  2020

FREDAG           

10.30 / +-0 i Pajala, gråmulet väder

Det kan man säga; att dagen är  grå!

Ibland kan man unna sig en ljuvlig  sovmorgon för då är man plötsligt pigg som ett nyladdat bilbatteri, lite över- drivet sagt, men ändå.. ;)

Första adventsveckan är snart avverkad och det första ljuset har brunnit en 4:e del. Återstår ju tre till innan det är jul.

Nu börjar också livet att återvända sakta

när ångorna dör ut och aromerna får börja verka från första morgonkoppen.

15.30 / -2 i Pajala, mörkt

Det börjar kännas 'jullikt'.. när alla tänder fler och fler ljus och grannen bankar på sin uteplats att jag trodde först att det var Tomten som var i farten. Nej, det var bara grannen med hammaren i högsta hugg ;/

Fick också matleveransen från Coop efter kl. 14 som jag beställde igår. Det är Samhall som kör ut varorna.

DECEMBER  2020

LÖRDAG           

11.30 / -2 i Pajala, gråmulet väder

Dagen är halvvägs! ..och natten var lång. Ljusen är tända i koja och hus i väntan på julen.

Nu fortsätter jag med min 'morgonandakt' och morgonkaffet ;/

22.30 / +-0 i Pajala

Kollar på nya versionen av 'Okänd soldat'.

/Godnatt!

DECEMBER  2020

SÖNDAG           

10.30 / -2 i Pajala, grått

Finlands Självständighetsdag! ..firas idag den sjätte december.

Den 6 december 2017 firade Finland som bekant 100 år av självständighet. Det var med pompa och ståt då, men nu går det lugnare till på grund av covid-19. En stor skillnad från vad det brukat vara. Inga militärparader och kanske ingen stor mottagning i presidentpalatset. Vi får se

- Ha en god söndag och Självständig- hetsdag!

22.30 / -6 i Pajala

Så tände vi det tredje adventljuset!  ..och Julen kommer emot som ett express -tåg. Lika snabbt är det över sedan, får man hoppas. Det blir en konstig jul, en lugn jul när inte barnen och barnbarnen kommer. Men det är bara att blicka längre fram.. till nästa station och så..   /Godnatt!

DECEMBER  2020

MÅNDAG                     VECKA 51

1

Det är inte bara Charlotte Kalla och Zlatan som står som staty medan de lever, för denna bild föreställer mig som staty vid Kengisforsens enorma vårvågs- rullning! :/

Foto: Elisabeth Pemer

Foto: Martin Soutukorva

Foto: Någon av bröderna Soutukorva

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

DECEMBER  2020

TISDAG

DECEMBER  2020

ONSDAG

22.25 / -3 i Pajala

Väckarklockan matar fram mer tid.. med sitt tickande. Förr gällde det att komma ihåg att dra fjädern varje kväll för annars stannade tiden. Idag byter man bara batterier ibland och får mer tid på det sättet ;/

Kunde inte undvika att avvika från min promenad och slinka in på Ica snabbt. Det som spräckte spärrarna var att jag såg inga bilar på parkeringen och drog slutsatsen att det också var lite folk inne i butiken - och det stämde. Det är lite annat att själv få plocka det man vill ha än att sitta vid datorn och beställa för hemkörning nästa dag. 

Men men.. det är alltid liten risk när man bara går ut genom dörren och möter annat folk. Den risken är dock försumbar, åtminstone ute i friska luften.   /Godnatt!

DECEMBER  2020

TORSDAG

08.35 / +-0 i Pajala, börjat ljusna

Rör om mitt ångande kaffe.. med skeden som klingar mot koppen och låter som hästbjällrorna förr i tiden. De hade ett 'ljust' klingande som hördes långt och bra. Viktigt i mörker.

Vissa ljud från förr kommer man ihåg, och samma är det med lukter. En gammal affärslukt från förr kan jag fortfarande känna om jag börjar tänka på den. Det är lite konstigt. 

När jag såg en gammal bil i någon film så framkallades lukten av gamla bilar i min näsa.

Men det är ju inte så konstigt egentligen, för jag har ju ett 'certifierat' luktsinne som dr. Albin utfärdade. Intyget behövdes till en jobbansökan, på den tiden :)

Kaffedoften av de fem kunde jag inte säga och då sade doktorn;

- Ähh' det var väl gammalt kaffe', och jag fick godkänt ;)

22.30 / +-0 i Pajala

Försöker ta mig i kragen! ..och komma ifrån dessa 'elastiska' kvällar som har tendensen att skumpa som bangyjump- banden, typ.                           /Godnatt!

DECEMBER  2020

FREDAG

DECEMBER  2020

LÖRDAG

DECEMBER  2020

SÖNDAG

09.30 / -7 i Pajala, grått

Luciadagen! ..jag missade luciamorg- onen på teven, som vanligt. Den lär

ha sänts från gamla kyrkan i Jukkas- järvi, fick jag höra igår? Det hade varit trevligt att se, men men.. den sk. tyngdlagen' var av annan åsikt ;/

Är dock lite förvånad över att Lucian

får förekomma överhuvudtaget, har

inte de sk. 'godhetens budbärare' för- bjudit det också, den 'hemska tradi- tionen!? Men jag antar att lucian inte

var blond i alla fall! 

Det gläder mig däremot oerhört att Jultomten ännu inte har bannlysts och att han fortfarande får bära sin röd/vita mundering som onekligen ser lite avvikande och lustig ut. Men men.. den dagen kommer nog när någon känner sig kränkt av tomtens klädsel eller skägg! Vi lever ju i de 'lättkränktas' tid vilka i sin tur styrs av en usel självkänsla och en havererad acceptans- och toleransför- måga.

Nu leker jag att jag är en slags expert i psykologi, men efter att ha kollat på så många program med Dr.Phil så får jag nog ganska snart försöka doktorera i ämnet. Som bekant löser ju Dr.Phil alla problem :)


- Nu en pepparkaka med påtåren. 

  Ha en god söndag!

- Ähh', det blev fem istället för en               pepparkaka :(

DECEMBER  2020

TISDAG                   

DECEMBER  2020

ONSDAG                   

DECEMBER  2020

FREDAG                  

DECEMBER  2020

LÖRDAG                  

DECEMBER  2020

TISDAG                       JOULUKUU  2020            A

Sidan uppdaterad 10.30 / 31 december

Tidigare månaders bloggar hittar du under fliken ARKIVET här ovan.

DECEMBER  2020

ONSDAG           

2

09.30 / -8 i Pajala

Godmorgon spegeln! ..kunde man säga när man passerar den i hallen på morgonkröken, men istället vill man titta bort för att inte behöva möta 'åbäket' just då när man annars också är mer 'sårbar' innan kraften och självrespekten fått en uppryckning. Men till det krävs det som bekant  aromdoft och några doser koffein, inbillar jag mig :/

Här i Pajala har posten börjat komma tidigt för den skramla ner i lådan just nu när klockan är 09.25. 

Hörde jag rätt! ..att centern och liberalerna vill sänka skolpengen till friskolorna. Helt rätt för då är dom på samma linje som jag, men bara halvvägs för jag skrev ju tidigare att samhället inte ska  uppmuntra eller finansiera söndringen' av ett enhetligt skolsystem.

De handlar givetvis först när de tvingas dit av sjunkande opinions- siffror och om rena självbevarelsedriften.

22.15 / -2 i Pajala

'Vargen kommer!' del 1 av 8 visades ikväll i finska femman. Handlade om ett familjedrama som fick myndigheterna att handla tack vare lilltjejens uppsats i skolan. Tänker nog se fortsättningen också nästa onsdag.

Men nu ska jag in i drömmarnas vilda värld :)                 /Godnatt!

3

4

Våran hund 'Sorry' från Pilkkasaivo som liten valp.

Och tack vare det kunde jag dricka eftermiddagskaffet med glass klockan 15. Samtidigt kunde jag njuta av att följa kommissarie Columbo på teven där han igen nystade upp ett komplicerat mord

fall på en kvinna. Det löste sig som vanligt, och snart ska Dr. Phil också lösa något lika komplicerat fall på det mer mänskliga och psykiska planet, är jag helt över- tygad om (annars skulle de inte sända programmet):


- Ha en bra....

5

Debatt: Expressen TV

mellan Åkesson och Hirvonen, nov 2020


I brist på roligare idag.. så kollade jag en debatt mellan Jimmie Åkesson SD och Anita Hirvonen MP på en pod 'Expressen TV' som handlade bl.a. om invandringen. Den senare kandiderar som bekant till språkrörsposten i Miljöpartiet. De båda har knappast några gemensamma kontaktytor där samsyn kunde uppstå.  SD:s linje känner de flesta till med mycket minskad invandring och istället flytta hjälpen närmare de 70 miljoner som sägs vara på flykt. Medan Hirvonen ser inga begränsningar i hur många vårt land mäktar med att ta emot.  Fortsätt läs här...

6

DECEMBER  2020

MÅNDAG                                    VECKA 50

09.00 / -7 i Pajala, dagen ljusnar

Som sagt, dagen ljusnar! ..och julen närmar sig och Tomten gör sig redo för årets viktigaste uppdrag; att dela ut alla paketen och skilja ut agnarna från vetet', dvs. dom som har varit snälla under året och de som inte har varit det. Måste vara en svår uppgift, kan jag tänka mig, för hur graderar man snällhet dumhet och elakhet? Nåja, Tomten kan nog det  ;/


- Ha en bra början på den 50:e veckan!

21.30 / -5 i Pajala, snö lovas

dCoronaläget bara förvärras och förvärras, åtminstonen i södra delarna av landet, och i Danmark som inskränker ännu mer på danskarnas uteliv.

Det känns som att man står på en ödslig hållplats och väntar på en buss.. utan tidtabell!

Sverige avviker från andra länder:

Från söndagskvällens Agenda

Det handlade om friskolor i vårt land. De får ju samma skolpeng/elev som den ordinarie skolan som samhället driver.

En tysk professor i ämnet sade att Sverige var unik (också här) att samma skolpeng utgår till friskolor som till den vanliga skolan, samtidigt som friskolorna kan och får göra vinst. Det skulle absolut inte de tyska skattebetalare acceptera, sade professorn, och så är det också i andra länder, med Sverige som undantag (IGEN).

Det var Carl Bildts regering som införde denna galna system, och det är förstås helt i högerns linje; Allt handlar om pengar och vinster!

Tidigare fanns det också sk. friskolor men då fick föräldrarna betala för det fullt ut. Ett sådant system skulle i mitt tycke vara ok, att dom som har pengar skulle få låta sina barn gå i privata skolor. Men då skulle samhället också behöva ha insyn och kanske kräva  ' kunskapstester' för att undvika fusk med betygen och skolresultaten. Man ska inte tro att rikas ungar alltid är intelligentare än andra, men självklart har de bättre förutsättningar serverade för sig.

Det har ju redan uppdagats fusk och överdrifter från sk. friskolor för att locka till sig fler elever och inkomster och de tar med sig skolpengen från de offentliga skolorna.

Jag tycker att skolministern Anna Ekström (S) skötte sig bra i Agenda och försvarade den offentliga skolan på ett riktigt sätt.

Men som sagt; Låt friskolorna vara kvar, men behåll hela skolpengen för en enhetlig bra skola i samhällets regi!

11.00 / -4 i Pajala

Sovmorgon igen! Vad härligt :)

Hinner knappt ut innan det igen blir mörkt och nu går vi också mot en mörker tid. I Muodos.. försvinner solen idag eller imorgon den 9:e. Här i Pajala kanske i övermorgon den 10:e och syns igen först efter nyårs- helgen, eller kring den 3-5 januari. Minns att man kunde urskilja solkanten från kyrkbacken i Muodoslompolo den 3:e januari.

Nå, det är ju som gjort för jul- och nyårsfirandet så att alla ljusen kommer till sin rätt, och inte minst att Jultomten kan smyga runt knutarna i det halvskumma mörkret även på dagen :)

Så är det..

22.00 / -3 i Pajala

Tur att teven har en avstängningsknapp! ..såg färdigt en finsk film från förr som handlade om tre kompisars äventyr och umbäranden. Lite rolig var den, men har sett den givetvis förr. Två andra kanaler visade också filmer och det är bra. Sveriges television har fullt upp med att sysselsätta kändisar och låta dom svamla så mycket att det blir som motgift mot att det skulle vara roligt. Själva däremot verkar de ha roligt, och kanske det är meningen också :/          /Godnatt!

8

7

10.00 / +-0 i Pajala, grått

Godmorgon världen! Någon skrapar snö utanför och det är noll- gradigt igen. Världen frågar sig och fortsätter att leva som vanligt. Min undran är varför de 'kloka' inte vill prata om det enorma och klimat- belastande flyget. Självklart borde stora inskränkningar först ske där och inte i bilismen som är grunden för den fantastiska rörelsefriheten. Vilken uppfinning den var och gav så mycket för folket. Vi minns T-for den och den glädjen den skapade för över hundra år sedan...

Men men.. de som beslutar vill inte släppa möjligheten att flyga och fara, särskilt de som får sina biljetter betalda av folket ;/

10.10 / +-0 i Pajala, grått

God fredagsmorgon! ..eller heter det fredagmorgon utan s? Kanske har dessa två sätt en liten nyansskillnad, vad vet jag.

Jag är mer orolig för den svenska polisen som har tvingats bli en 'mjukispolis' som hellre går undan en skränande kriminell än visar sin auktoritet och gör sitt jobb. Såg en videosnutt 'från gatan', som någon hade satt på youtube, där polisen gick undan medan den kriminelle hade övertaget och gav order. Den svenska polisens auktoritet är allvarligt skadat och svår att återtaga. Och inte blev det bättre av när en ung kvinnlig polis anslöt sig till en olaglig demonstration gick ner på knä och sträckte den knutna näven i vädret, gesten som symboliserar avskyvärda rörelser. Fick hon någonsin veta av sina överordnade att detta var ytterst olämpligt? 

Anställningskraven till polisutbildningen har sänkts och anpassats efter de sökande och inte efter, som det var förut, lämpligheten till det svåra jobbets krav och utmaningar. Därför har den svenska polisen spårat ur och blivit till 'knäböjande' aktivister och fogliga 'uniforms- pelare!' När ska den deffensiva trenden vända när parlamentet bebos av diverse drömmare och livsåskådare?

                                                                        

- Men trots det, ha en bra dag!

23.00 / -3 i Pajala

Äntligen tog filmen slut! ..en film som visats några gånger förut, och nackdelen med att bli gammal är just.. att man sett alla filmer förut och sett även det mesta, kan man säga. Kvällens film var den berömda amerikanska filmen 'Jagad' och handlade om doktor Kimbell som var misstänkt att ha mördat sin fru. Det hade han inte gjort,  blev det klarlagt på slutet. Allting gott!         /Godnatt!

10.30 / -4 i Pajala, grått

Lördag i almanackan! ..och man ska väl tro på det trots att den egna hjärnan virrar ibland mellan olika veckodagar. Då är det bra att ha något att hålla i och förhålla sig till :)

Fortfarande bara några minusgrader, och med en snabb titt in i fram- tiden med hjälp av norrmännen, dvs yr.no så verkar det vara ungefär samma väder minst veckan framåt. Hur vädret blir till julveckan är det ingen som vet. Den vetskapen får vi vänta med.

21.50 / -7 i Pajala

Såg en knäpp amerikansk film! ..där en förvirrad general skickar en bombplansflotta mot dåvarande Sovjet och presidenten ringer Sovjets ledare som råkar vara berusad. Minuterna går och snart kommer världen att utplånas.. Men, så blev det tydligen inte :)    /Godnatt!

God

Tredje advent!

10.00 / -6 i Pajala, grått i Midvinternatten

Tänkte på Louis Theorax i Dox! ..på hans tv-program som alltid är bra. Igårkväll handlade det om de olika israeliska religionerna och sambandet till de amerikanska församlingarna. Dollarn verkade vara högt i kurs och det samlades pengar och åter pengar. Vem som hade den 'rätta guden' gick det tydliga skiljelinjer mellan. Det handlade mycket om den sk.domedagen och Jesu återkomst, och det var tydligt att Israel var platsen för återkomsten. Det landet skulle inte beröras av Harmageddon som ska ödelägga allt annat.

Jag tänkte.. alla dessa olika religionssammansättningar har så starka skiljelinjer och brinnande viljor att de aldrig kan förenas fredligt. Alla slåss om samma Gud egentligen och det lär/får finnas bara en. Alla anser att deras gud är den rätta och de andras är fel. Det är en omöjlig ekvation, tycker jag, och därför kan det aldrig bli riktig fred på jorden som vi alla ändå önskar! Söndrar istället för förenar, likadant som i politiken.

- Men trots det.. Ha en god måndag!

22.00 / -5 i Pajala

Kritiken är hård.. mot regeringens hantering av covid-19 pandemin. SMS:sen de skickade ut får enorm kritik. Våra grannländer gjorde likadant.. men redan för 9 månader sedan och deras var mer utförliga än de intetsägande som den svenska regeringen skickade ut. Det fanns exv inga länkar som underlättade för folk att få veta mer. Det sades också att sms:en förvirrade folk ytterligare, och det var inga 'mannen på gatan' som sade det utan t.o.m. deras egen myndighet MSB tyckte att regeringen gjorde fel. Så jag förstår inte vad det är med dem som styr landet, är det för många 'kockar' kring gröten som inte är bortskämda med att ha för mycket vanligt vett, eller..! 

Eller kanske man ska fråga sig som en norrman hade frågat:

'- Är alla svenskar lika dumma?!' Hmm.. vet inte.

Men nej, det kan jag inte tro, men väl hälften kanske :/)   /Godnatt!

Luciamorgonen från Jukkasjärvi kyrkan! ..med skönsjungande Lucia, tärnor och ???pojkar. (Glömt vad lucians 'pojkar' kallas för):

Väldigt fint men jag undrade över hur de hade fått en sådan akustik när de stod ute i det fria och utandades ångor, såg man. Mycket vackra vyer tagna uppifrån luften när dagen börjat gry. Det var fint, och särskilt de rena friska rösterna i sångerna. Norskan exempelvis.

10.10 / -2 i Pajala

Godmorgon! ..nu har jag lyssnat färdigt på 'Ring P1' där folk får lätta sina hjärtan för offentligheten. Det handlar givetvis bara om negativa saker, och nu var det mycket om det berömda smsset som regeringen har massutskickat till 20 miljoner!! telefoner. En rejäl flopp igen, verkar det som. Men..

..men vem skulle lyssna utan att spy på ett 'tvärtomprogram' där svenska folket fick ringa in och rosa/berömma regeringen och makthavarna hela tiden. Vi har ju sådana länder där inget negativt får sägas om de styrande och absolut inte i offentliga medier, för i så fall finns ingen nåd. Det var hemskt att lyssna på de inlärda och intrimm- ade harangerna exv. i gamla Sovjet när folk intervjuades på teven eller radion. Det förekom inget 'gnäll' om de styrande eller staten, det var bara rosor. Och inget fel i det, om det verkligen hade varit så.

21.20 / -5 i Pajala

Nu tänker jag inte.. dra några långa haranger om ingenting, för denna dag har varit som en kopia av gårdagen och dagarna innan dess vad gäller väderleken och det allmänna läget så långt jag kunnat överblicka, och det är inte många meter. Jo, pratade en stund med ett par på gatan vilka bor här i närheten och han sade att det i över- morgon skulle bli -30 här!! Och det lät ju inte så trevligt, men när jag kollade tevens väder så lovades det snöväder hit, såh...?    /Godnatt!

09.10 / -6 i Pajala

Goodmorning mirror!  How was the night for you?  ..undrar man på morgonen när man möter sin spegel i den halvmörka hallen och möts av tystnad istället för ett glatt; Goodmorning yourself, and have a nice day. Nej, man möts bara av tystnad och sedan skymtar man något som ser ut som ett grått spöke som skymtar förbi.. i spegeln :)

22.10 / -5 i Pajala

Shit' vilken bra och spännande.. dansk serie på finsk kanal! Den heter 'Vargen kommer' och handlar om ett familjedrama. Ikväll var det tredje delen.

I övrigt idag.. har det väl varit som det brukar vara när allt går efter de inrutade rutinerna. Läste att solen hade visat sig över Tärendö, men.. ska inte den vara under horisonten nu!?                                       /Godnatt!

DECEMBER  2020

TORSDAG                  

09.00 / -7 i Pajala, klart väder, kanske

Lite kallare idag.. och imorgon med några minusgrader, men under veckoslutet ska det bli plusgrader igen. Vintern är konstig så att man baxnar!

Med lite starthjälp (kaffe): ska jag nog få liv igen i åbäket och se vad denna torsdag har på brickan att erbjuda!

22.10 / -24 i Pajala !!!

Finnarna kan! ..sända underhållande teveprogram nu när pandemin håller oss fångna i hemmen. De sänder gamla finska serier som var populära för ca tio år sedan, gamla filmer som ikväll en gammal Vildavästern-film från 50-talet med Jack Nicklson och Marlon Brando i huvudrollerna. Det ni..

Och vad sänder Svt, jo 'Hela Sverige bakar' och bakar igen, 'Arga snickaren som bygger om hus till kändisar, och lekar där kändisar får försöka svara och svamla. Imorgonkväll samlas kändisarna i tevehuset och flabbet och svamlet körs igång på allvar igen. Fy *** är så less på samma ansikten från vecka till vecka, från år till år, från decennie till decennie...                                                                        /Godnatt!

 God

Första advent!

09.40 / -17 i Pajala, dagen ljusnar

Som sagt, fredagen kläcks ur sitt mörker! ..och här sitter jag i ett halvskumt rum med en ångande kopp med blänkande sked bredvid på skrivbordet. Det ger hopp om en inbjudande dag och en fredag dess- utom som man inte bara kan ignorera!. 

Gläntar lite på dörren till världen genom att kika på de senaste rubrikerna i Expressens första sida; 'Polisen stoppade en bil med utvändig julbelysning', och sedan var det om Tegnell (Orkar inte läsa mer om Tegnell och Tegnell): och IS-terrorister som levt på svenska bidrag'

Svenskar är ett generöst folk som delar ut 'det arbetande folkets ihopslitna pengar.. som sina egna'!! Var dröjer alla tacken? ..kan man fråga sig.

23.10 / - 10 i Pajala

Totalt värdelös tv-kväll! Ingen Skavlan och inga vettiga program över huvudtaget, bara bakning och bakning. Men telefonen har gått varm och bland annat ringde min ungdomskompis från Finland. Det blev ett långt..                                                                    /Godnatt!

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

DECEMBER  2020

SÖNDAG                  

DECEMBER  2020

MÅNDAG                     VECKA 52

DECEMBER  2020

TISDAG 

DECEMBER  2020

ONSDAG 

DECEMBER  2020

TORSDAG                      Julafton

DECEMBER  2020

FREDAG                      Juldagen

DECEMBER  2020

LÖRDAG                      Annandag Jul

DECEMBER  2020

SÖNDAG               

DECEMBER  2020

MÅNDAG                     VECKA 53

DECEMBER  2020

TISDAG     

DECEMBER  2020

ONSDAG     

DECEMBER  2020

TORSDAG                    NYÅRSAFTON

09.20 / -7 i Pajala

Jag blev förskräckt! ..när jag vaknade halvsex och det kändes att jag inte kan somna om. Var uppe en stund, och se, då kom sömnen igen och jag kunde sova tills nu ;) Annars hade dagen blivit så tung, så tung :(

Redan är någon granntant ute och spikar och bankar för att sätta upp fler prydnader för julen, och det är trevligt, för då slipper jag :/

Nu ska jag njuta av min morgonstund med ångande nypulvrat' kokt vatten!

21.50 / -3 i Pajala

Så mycket bättre!' ..var det väl inte. Jo. killen som tolkade Plura gjorde det väldigt bra. Och nu fick jag också veta vem den där Plura egentligen är, för han är ju en del av den kända gruppen 'Eldkvarn' som de flesta väl hört talas om.

Lördagskvällarna tv-mässigt är ju ganska kassa, faktiskt både i sverige och Finland. Hittade faktiskt en djurfilm på finsk teve där mästaren David Attenborough hade haft sina fingrar med i produk- tionen, tror jag, hans röst fanns med iaf.                          /Godnatt!

19

En fin och uppiggande sångstund med Niemis.

Klicka och njut!

Vuxenskolan /

Facebook

God

Fjärde advent!

09.15 / -2 i Pajala

Fjärde advent.. och det fjärde ljuset tänds. Det blir en speciell jul i ett speciellt år. Julens tid som alltid tidigare inneburit att man träffats och umgåtts med familjen och de närstående i ljusets tecken mitt i midvinternattens mörker.  Men..

..även det här kommer vi att fixa och minnas länge. En annorlunda jul i allra högsta grad!

Och fjärde adventsdagen ljusnar sakteliga trots mörkrets kramande grepp om den. Helt fri blir den inte förrän Solen kommer till und- sättning om en kort tid! Mörkret tål inte ljuset!

19.00 / +-0 i Pajala, mörkt

Virusläget har fel riktning! ..med nytt muterat virus hittats i Stor- britannien som sprider snabbare än det 'gamla'. Omvärlden är oförstående till varför Sverige skött bekämpningen så dåligt. Inte minst norges fd. statsminister Bruntland är helt oförstående och säger att Sverige har väl en regering och parlament som borde ha tagit över tyglarna när myndigheten inte lyckades eller hade hamnat på villospår. Grannarna och omvärlden är oroade tydligen!

Tog en kort promenad vid lunchtid runt byn. Ganska glest med kunder i affärerna, hämtade ett skrovmål från ett 'tomt' Frasses. Gott :)

En eftermiddagsfika med grannen som hade fikabrödet med sig, och självklart höll vi det föreskrivna avståndet :/

Nu börjar det brännas så smått! ..och julen närmar sig med svindlande fart! Man hinner inte riktigt med och egentligen.. är det en förlorad jul på många sätt. En jul utan skratt och barnabus är ingen jul, och ingen som gömmer sig bakom fåtöljen när det bankas på dörren och Tomten med renen vankas.. Ingen som utmanar sin rädsla och vågar dra Tomten i skägget och så. Det blir en mycket annorlunda jul!

Men ändå..

..så har vi människor förmågan att dra grovskorna på oss och möta eländet med den kraft och kämparanda som behövs för att komma till 'bergets' topp och få vidgade vyer och ett nytt mål långt borta i andra horisonten. Sådana är vi :/

Hörde.. att i en by hade de börjat planera för en stor byafest till nästa sommar för att på det sättet flytta fokuset från eländet med coronan till något roligt och gemensamt. De kunde se från 'bergets topp' över 'myrar och svårigheter' ända bort till sommarens fröjder och vinnarglädjens rus! De lägger grova spångar över blötmarkerna, som man gjorde förr, och tar sig över de sumpigaste hindren :/

21.20 / +1 i Pajala

Plusgrader igen! ..och vintern utom synhåll. Det ska väl komma lite snö de närmaste dagarna och temperaturen håller sig nära noll grader. Hmm.. 'Ur led är tiden' som det hette redan på 60-talet när jag skulle skriva en uppsats på folkhögskolan. Då tyckte jag inte att det stämde riktigt, men nu gör jag det ;/                                                    /Godnatt!

Tomten i Muodos.. har visst somnat mitt i julstöket!                    Foto: RK-20

08.15 / +-0 i Pajala, visar mobiltelefonen

Nu får man börja se upp! ..var tomtenissarna smyger. Helst söker de sig till gamla grånade knuttimrade hölador där de kan trycka sig 'in' i knuten där de blir nästan osynliga. Spanarnissarna bär ju på knälånga gråfärg- ade vadmalsrockar och tofsmössor i matchande touch. Ledarnissarnas tofsar brukar vara röda och de andra nissarnas tofsar går i anonyma  ihopsmältande färger. Ofantligt svåra att upptäcka med bara ögat! 

När de kommer på uppdrag exempelvis till Muodoslompolo så ställer de en välkamouflerad 'ledarbubbla' på medar som inte går att skilja från en vanlig snökulle över en myrstack exempelvis. Inne i den sitter det då några ledartomtar, de brukar vara tre stycken, och har då olika uppgifter att upprätta mönstersydda strategier för varje by beroende på exempel- vis hurudan befolkning det är och hur många barn det finns i byn. Vädret kanske också inverkar på planen, om det är ljust och klart, eller exvis snöstorm då uppdraget får 'draghjälp' med kamoflouget då sikten är låg och upptäckten betydligt mindre. Så går det alltså till just i dessa för tomten viktiga dagar på tröskeln till julafton!

20.35 / -1 i Pajala

Självklart ska man vara snäll.. när det är jul, och även låta dem som klantat till det för andra ordentligt få en fridefull jul!  Det hände ju också under Första världskriget vid fronten att soldater (franska och tyska) på bägge sidor slutade skjuta på varandra på julaftonen. 

Antalet döda i Covid-19 i Sverige är idag uppe i över 8000, vilket utan tvekan är ett fruktansvärt misslyckande. Den siffran är nästan omöjlig att försvara eller bortförklara, men tyvärr är det många som gör det ändå av politiska lojalitetsskäl. Det är obegripligt för mig, men för många är politisk övertygelse som vilken religiös tro som helst. Man överlåter sitt eget tänkande åt någon annan!                          /Godnatt!

Just nu:

Nyheterna säger att folk från Ukraina luras till Sverige med falska löften och förfalsk- ade papper. Det lär komma minst tre buss- laster 'jobbare' varje vecka som inte har ett jobb att vänta. Varför alltid just Sverige!?


F'låt! ..glömde bort att man ska vara snäll i juletider ;/)

?

08.30 / -1 i Pajala

Det är ett himla balanserande! ..med en superhet överfylld kaffekopp från köket till skrivbordet i andra rummet. Man får inte sladdra med tungan och bränna fingrarna. Det händer dock ibland men väldigt sällan

Varje lyckad 'gång' utan brända fingrar och bruna fläckar på golvet räknar jag som en merit och ett plus i kanten på 'åldersintyget'! ;/

Men nu ska vi se; det var väl förrgår måndag som det var Vintersol- ståndet med Solen längst bort från oss, den längsta natten och den kortaste dagen, och det är sant, måndagen var kort och tisdagen var ett 'hönssteg' längre, som man brukar säga. 'Kananaskelheen pitempi.'

Med andra ord; nu börjar det gå utför och farten bara ökar hela vår- kanten, Wonderbart wärre! ;)

22.00 / +-0 i Pajala, mörkt

Dagen segade framåt, tycker jag!  ..och det 'blötsnöade' när jag tog en promenad på byn. Mer folk på byn än normala onsdagar, men det här var ju ingen normal onsdag egentligen. Imorgon julafton! /Godnatt!

Munskydd på!

08.15 / -2 i Pajala

Julen är här!

Och lyser frid över jorden

Glädjen är stor

i ett barns klara ögon den bor

Julen är här i våra mörka länder

Kom låt oss ta varandras händer,

när julen är här.


Så var vi här.. i julaftonen!


Önskar alla mina läsare och alla andra 


En god och fridfull jul!


07.30/ -10 i Muodoslompolo, juldagen

Åkte till Muodos.. för att fira julaftonen. Bjöds på en riklig julmiddag och sedan var det tomteafton, fast Tomten lämnade bankade på dörren och lämnade paketen ute på bron. Ovanligt många paket trots att jag inte varit särskilt snäll under året ;/

07.45 / -10 i Muodoslompolo, mörkt ute ännu

En stilla juldagsmorgon! ..och ute är det småkallt och mörkt, bara gat- lyktan som sprider lite ljus på ett begränsat område runt stolpen.

Jag var uppe i ottan men missade julottan på teven, ingen riktig julotta längre här i kyrkan som det var förr i tiden. 

20.45 / -10 i Pajala

Åkte hem idag på eftermiddagen! ..efter att ha firat julaftonen med vänner. Jultomten hade kommit med överraskande många paket, trots att coronan härjar.

Sitter och kollar på Kevin Costners mästerverk, som det står, på finsk kanal. En indianfilm 'Dansa med vargarna',.  (Filmen hade fått 7 Oscars- priser) Costner spelar en kavallerilöjtnant som tampas med indianerna, men måste nog lämna.. och se nya avsnittet av serien 'Vår tid är nu'.

08.30 / -15 i Pajala

Förr.. skulle man absolut hålla sig hemma på själva Juldagen, men som idag, Annandag ju, fick man börja röra på sig med bland annat att hälsa på hos grannar och bekanta.  Vanligt var att folk körde med häst och den finaste släden som man hade till kyrkan. När jag var ung på 60-talet så hade bilarna börjat komma och hästen fick stå i stallet och tugga hö. Det hände att vi tog hästen på 'Tapaninpäivänä' Annandagen och åkte över isen till finska byn. Släden fylldes med ungdomar ;) Våran sista häst hette 'Isku', eller 'Blixten', men den var så långt ifrån en blixt som man kan komma. Den var lugn och fin och säker ;/


- Ha en trevlig Annandag Jul, Tapaninpäivää!


PS! Finska radion varnade för extrem kyla

det kommande dygnet i vissa kommuner

som Kittilä och omkringliggande kommuner!


14.10 / -15 i Pajala

'Hämnden väntar' ..västernfilmen slutade just. En ung man som sökte upp dem som hade mördat hans familj när han var liten grabb. Han hittade dom! Det blev lite pangande, men det livade upp en helgdags- trött själ :/

En kort promenad till centrum tidigare och jag slank in på Ica och köpte glass till eftermiddagskaffet, nam :)

Ser den finska barnfilmen 'Rölli' i ögonvrån.

Trots.. att vi till stor del är mest upptagna av det materiella och mat- fixerade firandet  kring juldagarna så får vi inte glömma bort att julen är främst en viktig händelse för kristna och kristendomen.

Äntligen.. har Tomten själv ro att

sitta ner och äta sin älskade julgröt!

10.50 / -16 i Pajala, brrr

Nu är julen slut slut slut..! ..utan att någon skjuter salut salut salut!

Nåja, det är bra att det är lugnt för så verkar det inte vara på alla håll; 'Busschaufför grovt misshandlad av fem unga män'.. i någon svensk stad är ju vanlig läsning nuförtiden. Hur bortförklarar Morgan det nu..?

Det var ju bara en rubrik bland många liknande.

Det är sådana nyheter som pk-medierna försöker dölja hela tiden. Denna händelse publicerades i en lokaltidning. Man blir bara.. så förb.. när det ständigt händer sådant i vårt tidigare trygga land. Arkitekterna till 'det nya Sverige' borde sitta allihop i samma stencell på Castelholms slott på Åland där Erik den XIV satt från 1571.

Nej, nu ska jag ta en påtår och försöka få åbäket att komma igång på någe vis. Julen är över och jultomten lär ha återvänt till Korvatunturi!

12.30 / -15 i Pajala

Det var kallt! ..med kall blåst från sydost, snöflingor seglandes i luften. Men annars var det bra, bara några centimeter med nysnö som plöjdes åt sidan av vinterkängorna. Det var ganska lugnt på byn, en och annan som skyndade sig och höll i hatten. Ica-parkeringen var så gott som öde, hur det var på konsum vet jag inte för så långt sträckte sig inte min promenad. En granntant ropade 'God sista juldag', och ok, det kan man ju önska om man vill, fast sista juldagen var faktiskt igår, men Ok :)


- Ha en god 'sista juldag'!                         22.40 / -7 i Pajala    /Godnatt!

07.50 / -2 i Pajala !?

Godmorgon världen! ..är du vaken som jag? Jag har haft mina äventyr igen på natten och det är en bra motvikt till de mer rutinartade lugna dagarna. 

Det måste ha snöat på natten när en stor hjullastare redan är här och med ett dånande skyfflar undan snön. De är så stora som huset och har så många lampor så de påminner mer om ett kryssningsfartyg på det mörka havet. Huset hoppar när den stora skopan stöter mot stenplattorna i gången. På något sätt känns det också som en måndags morgon efter alla de tysta röda helgdagsmorgnarna.

Så nu är det bara att ta några djupa andetag och se framemot årsskiftet och ett nytt år. Utan fyrverkerier, så klart! :(       /- Ha en god måndag!

13.40 / -2 i Pajala. mörknar

Många var ute och skottade snö! ..och sina bilar och parkeringsplatser. Folk stannade till och  pratade på gatan. Var min runda och fortsatte att prata ganska länge med grannar.. på gatan :)

Det har kommit en hel del snö under natten, mer i norra delen av kommunen med en del avåkningar också, hörde jag.

En julklapp från Kaunis iron damp ner i brevlådan! Tack!

Bra kvalitet och med blixtlås, som en vindjacka!  KAUNIS IRON

10.30 / -3 i Pajala

Godmorgon! ..och jag vaknade av att mobiltelefonen ringde på skriv-bordet några meter från där jag sov, och när jag inte svarade så kom det också ett meddelande pip pip! När jag sedan skulle titta vem det var som ringde.. så hade ingen ringt eller skickat meddelande !! Ok, då var jag väl inte vaken, fast jag trodde att jag var det :/

22.25 / -4 i Pajala

Inte mycket att förtälja om denna tisdag! ..annat att det var en bra dag och vädret var milt och humant, en dag som inte riktigt orkade ljusna alls. Men jag klarade min promenadrunda utan ficklampa dock!

Däremot var utbudet på teven bra idag, särskilt i de finska kanalerna. /Godnatt!

2020

09.30 / -5 i Pajala

Godmorgon! ..tur att det heta kaffevattnet har en viss ytspänning som håller emot skvalpet i koppen när jag försiktigt bär den från köket till rummet, men givetvis får inte handen darra för mycket när spelut- rymmet bara är två millimeter ;/  Men men.. jag lyckades även denna gång och denna morgon utan att spilla, tjohoo!

I övrigt.. säcken håller på att dras ihop för det gamla året 2020 för det verkar ändå vara i ganska bra skick för sin ålder. Det nya börjar väl med ungdomligt iver tills fartvinden skaver och formar en trubbighet som det alltid gör, vad det än gäller.

Men det var dumt, ja ovanligt dumt gjort av justitieministern och även av självaste statsministern att besöka i folkvimlet till olika stormark- nader häromdagen. De som hållit förmanande tal åt folket att inte göra som de gjorde. Många med mig förstår inte varför de gjorde så, när så många som hörsammat dessa herrar inte gjorde det? Hur är det med deras omdömesförmåga egentligen? 

22.20 / -7 i Pajala

Ja, nu är det väl bara att.. börja invänta nyårsaftonen! Året 2020 är snart över och nästa tar vid. Så är det..                                /Godnatt!

2021

10.30 / -4 i Pajala, grått

Året som var! ..kan man säga om detta år nu. Hurudant det här året 2020 har varit vet vi alla redan med säkerhet. Vi hoppas att det nya blir bättre, ja mycket bättre. Vi vet ju inte, men något som har varit riktigt dåligt kan bara bli bättre, eller hur?

Morgonen efter..

Hörde knallar! ..vid årsskiftet. men sov gott redan. Året blev skiftat ändå, tydligen, för så står det på datorn ;)


 Ett Gott Slut

på året 2020!

11.00 / -1 i Pajala, gråmulet

Till nya sidan

Vårt samhälle

Tack, för att du besökte

min nya hemsida www.norrmix.nu

Till gamla bloggen

Mina äldre hemsidor raderas:

www.rixmix.se      upphör 2021-02-02

www.norrmix.se   upphör 2021-01-15

Men med denna modernare vindruta med vinkel vid dörren.

Baktill var den snygg med panorama bakrutan.

OBS! Tidnings- och Googlebilder.

Min allra första bil som jag köpte för pengar som jag tjänat i flottningen samma vår. En Audi AU 1000 -62 (DKW:en på bilden är lite äldre,för min hade en vinklad framruta). Jag har för mig att jag betalade 600 kr för bilen som stod i vårt garage när jag kom hem efter flottningen. Mina bröder hade 'levererat' bilen.

Det var en mycket bra och pålitlig bil och mycket kul hann jag och mina polare ha med den när vi raggade på finska sidan om älven. Men plötsligt blev det slut med raggningen och jag muckade samtidigt.

Bilden föreställer någon annan ägare på en veteranbilsut- ställning någonstans, tidnings-bild.

DKW AU 1000

med 3-cylindrig tvåtakts motor, egen tändspole för varje cylinder, kylfläkten fungerade också som kupévärmefläkt (blåste svagare vid tomgång)

''Det är dyrt att klä sig så att man ser billig ut'

                                           Dolly Parton

Visdom eller vishet är ett ord som har en djupare innebörd än all intelligens, kunskap och förstånd'.                   /Wikipedia

..för tusan!

Till  Salu / Myytävänä  strandtomt   16 115 kvm

Just nu.. 

                       ..för hela rasket!

 SEK/kvm

inkl.byggnader