MIN BLOGG

MIN BLOGG

JUNI  2020

Till gamla bloggen

JUNI  2020

TISDAG

JUNI  2020

ONSDAG

JUNI  2020

MÅNDAG                     KESÄKUU  2020       Annandag Pingst

En ny månad börjar! ..och det är väl också först nu som den 'riktiga' sommaren ska börja? Isarna har gått eller bara försvunnit, grönskan har kommit igång, gräset är ny- grönt, löven börjar komma fram 'hiiren- korvalla', blomm- or som maskrosor och kabbellekor pryder försiktigt den lappländska sköra ömtåliga stapplande embryot till sommar. Fåglarna vågar blotta sina strupar och sjunga till sommarens ära.

Det blir nog en sommar igen!


Annandag Pingst.. fick ryka som röd helgdag till förmån för Nationaldagen, som tidigare var en svart dag, och upplevdes som närmast en obetydlig dag.  Från och med år 2005 firades Nationaldagen som en röd helgdag och Pingsten förlorade statusen som röd dag.

Tidigare var Sverige ganska ensam om bland världens länder att inte markera en så viktig dag som röd, så beslutet som Riksdagen tog i slutet av år 2004 var på sin plats. Tydligen hade det blivit för dyrt att behålla både Annandag Pingst och 6 juni som jobbfria dagar. Om landet var så fattigt.. så var det väl rätt då med denna ordning :/

22.30 / +17,6 i Pajala

Kokhett idag! ..i alla fall om man satt för länge ute i solen, och det gjorde jag. Katten som smög runt och letade något ätbart hade nog ännu varmare i sin tjocka päls. Satt förresten med grannen ute innan han åkte hem till byn. Hjälpte också min väggranne att montera upp hållare för blomampeller. Så lite nytta har jag ändå gjort. Sade 'lite'... :)  /Godnatt!

Jag har putsat och smörjt in vinterkängorna och lagt undan över sommaren. Tagit fram sommarsandalerna, putsat och smörjt in, då håller dom längre och är snyggare.

En tanke for genom skallen och jag undrade hur många av oss som fortfarande putsar och sköter sina skor? Det fick min ålderklass och många andra grundligt lära oss i lumpen. 

Men i och med Sovjetunionens fall 1989 fanns tydligen inte längre behov av ett försvar; Världen hade i en handvändning över en natt blivit god... enligt våra av visdom fulla politiker :/

Är världen god nu?!

Det är inte bara Charlotte Kalla och Zlatan som står som staty medan de lever, för denna bild föreställer mig som staty vid Kengisforsens enorma vårvågs- rullning! :/

Foto: Elisabeth Pemer

Foto: Någon av bröderna Soutukorva

1

Sidan uppdaterad 

21.45  /  2 JUNI  2020

2

10.15 / +23 i Pajala. soligt

Vinden viner! ..och spelar som ett blåsinstrument i den halvöppna fönsterluckan. Orren på bilden tycks dansa i kärleksyran till tonerna från naturens egen symfoni- orkester :) Bra om det blåser så att det inte blir lika varmt som igår, lagomt är alltid bäst medan extremt är som ordet säger :I

'Bokstaavi on viisauden alku', sade en gammal lärare i en finsk gammal film. (Bokstaven är visdomens början) och säkert har fler än han samma sak. Tänker på ett tv-program i svart/vitt för längesedan som hade en karismatisk programledare som liknade Groucho Marx från 'Bröderna Marx'. Namnet kommer väl upp när den lite långsamma 'arkivarbetaren' segat sig fram till rätt hylla och rätt fack mitt i dammet :)

21.45 / +16,9 i Pajala, soligt

Nyheterna handlar i huvudsak om covid-19, och det är väl inte så konstigt heller för denna otäcka pandemi är en tidernas farosot som är på riktigt. Sveriges hantering av smittan  har varit och är ett stort frågetecken bland många, inte minst i våra grannländer och runt om i världen.

Men men.. vi får hålla tummarna för att viruset kommer att försvinna lika snabbt som det kom, enligt boken som skrevs för fyrtio sedan. Jag är beredd att tro på det, eftersom författaren visste exakt när det skulle komma, så varför inte också när det ska försvinna?

Nåja,....    /Godnatt!

3

08.15 / +10 i Pajala. regn och mulet

Skriver senare..


- Ha en god dag!

08.00 / +12  i Pajala, solsken

Tidigare månaders bloggar hittar du under fliken ARKIVET här ovan.

Foto: RK -20

JUNI


MÅNDAG

Gun och Gunnel

2020

1

'Om man inte

känner sin historia,

kan man inte heller känna sin nutid!'


..sagt av en finsk krigsveteran.

Meddelande

Skriv ditt namn

din e-postadress

och meddelande.

Tryck på skicka

Ditt meddelande

kommer till min

e-post och ingen

annan kan läsa det.

 
 
 
 

Visdom eller vishet är ett ord som har en djupare innebörd än all intelligens, kunskap och förstånd'.                   /Wikipedia

Till nya sidan

Vårt samhälle

Tack, för att du besökte

min nya hemsida www.norrmix.nu

Till gamla bloggen

Rikedom är som havsvatten;

Ju mer man dricker

desto törstigare blir man.

Arhtur Schopenhauer

Översvämning i Ruostejänkkä.

Foto: RK-20

Så här mycket bränsle drar ett långdistans- plan    Se här..

Heja Norge!

Mitt barnbarn Sunniva firar med familjen  Norges nationaldag.

..eller hur?

Lars Christers

Min allra första bil som jag köpte för pengar som jag tjänat i flottningen samma vår. En Audi AU 1000 -62 (DKW:en på bilden är lite äldre,för min hade en vinklad framruta). Jag har för mig att jag betalade 600 kr för bilen som stod i vårt garage när jag kom hem efter flottningen. Mina bröder hade 'levererat' bilen.

Det var en mycket bra och pålitlig bil och mycket kul hann jag och mina polare ha med den när vi raggade på finska sidan om älven. Men plötsligt blev det slut med raggningen och jag muckade samtidigt.

Bilden föreställer någon annan ägare på en veteranbilsut- ställning någonstans, tidnings-bild.

DKW AU 1000

med 3-cylindrig tvåtakts motor, egen tändspole för varje cylinder, kylfläkten fungerade också som kupévärmefläkt (blåste svagare vid tomgång)

Men med denna modernare vindruta med vinkel vid dörren.

Baktill var den snygg med panorama bakrutan.

OBS! Tidnings- och Googlebilder.

'Bortom Rostmyrens källor'  år 2000


'De tusen fotspåren' år 2003


'Blåtiran'  år 2006

Bilder nedan:

Torneälvens is har smitit  iväg ner mot Bottenhavet.

En spåmann skrev dette i 1984.
Dette er hentet fra en bok: End

of the days.

Av Sylvia Brown. En Soothsayer skrev detta 1984, lgh 

Detta hämtas från en bok: än av dagarna. Av Sylvia Brown.

Köper boken:

Om någon har min första bok och den är i bra skick och vb är villig att sälja den så köper jag för ett överenskommet pris plus ev porto vid utskick.

Lånade ut mitt sista ex för ett antal år sedan som jag  inte fått tillbaka, så jag tänkte ifall någon har tröttnat på att ha boken så köper jag?


Epost: mixarense@gmail.com

© Copyright. All Rights Reserved.