BLOGG.augusti.2020

AUGUSTI  2020

SÖNDAG             

AUGUSTI  2020

MÅNDAG             

AUGUSTI  2020

ONSDAG             

AUGUSTI  2020

TORSDAG             

AUGUSTI  2020

FREDAG             

AUGUSTI  2020

LÖRDAG             

AUGUSTI  2020

SÖNDAG             

AUGUSTI  2020

MÅNDAG             

AUGUSTI  2020

TISDAG             

AUGUSTI  2020

ONSDAG             

AUGUSTI  2020

TORSDAG             

AUGUSTI  2020

FREDAG             

AUGUSTI  2020

LÖRDAG             

AUGUSTI  2020

SÖNDAG             

AUGUSTI  2020

MÅNDAG             

AUGUSTI  2020

TISDAG             

AUGUSTI  2020

ONSDAG             

AUGUSTI  2020

LÖRDAG                        ELOKUU  2020           A

Augustimånad börjar! ..och ska man försöka vara en gnutta optimist så tror och hoppas man på en varm och solig tid framöver. Däremot, om man inte mäktar med att se så ljust på vädergudarnas, minst sagt, omväxlande humör såh'..

Men men.. självklart ska vi hoppas på en fin höst med färgglad 'ruska', eller höstfärger. Vilket tråkigt namn svenskan har på det färgstarka naturfenomenet som klär sig av sommarens prakt och gör sig redo för vinterns makt och snöstormarnas första och femte akt :/


Regnet skvätte ner en hink vatten på oss och naturens alla växter och till minsta kryp. Igårkväll när jag satt ute en stund så attackerades jag av de minsta av de minsta, de sk. svidorna som knappt är så stora som spetsen av att tunt genomskinligt blont hårstrå :/


- Ha en god lördag, och en bra start på augustimånad!


OBS! Juli-månads BLOGG hittar du under fliken ARKIVET i övre högra hörnet på denna sida.

10.00 / +9

Men brrr.. vad har hänt nu? ..med som-

maren som skulle bli så varm! Vi får väl

ta det som kommer, och bara ta det lugnt. 

Coronafaran har ju gjort sitt, att man inte

känner sig fri att åka och göra som man

vill. Det är som en osynlig fotboja, med

andra ord, bara med den skillnaden att 

den skaver inte foten, men den skaver i

själen.

WHO har nu börjat prata om att coronan kommer att förfölja och lurpassa oss långt fram i tiden, ja i åratal

om inte i årtionden.

Nu vet man ju inte hur det blir, ingen som vet, men många låtsas veta för att försöka plocka poäng.

Jag tror att viruset bara börjar avtaga för att sedan för-

svinna i all tysthet. Men det är ju bara vad jag tror och

tro är som sagt inte samma som att veta.

WHO säger ju att jorden drabbas av liknande farsot varje sekel, och så kan det mycket möjligt vara, tyvärr!

Men trots det..

21.30 / +9 i Pajala                                                 //Godnatt!

06.00 / +4

Shit också, vaknade för tidigt! ..och kunde inte somna om hur jag än försökte envisas. Bekymren tryckte väl i maggropen! Huolet vissiin painoivat! ;/ Andra nätter blir det tvärtom, för det är ett evigt köpslående med för lite sömn som sedan måste 'skuldregleras' med för mycket sömn :)

Nåja, har man som jag så få 'måsten' så må man väl stå ut med det.

Vet inte om ni märkte att det är lite kyligt här i Pajala nu på morgonen. Mobiltelefonen visade på -1 grader här, men det vill jag inte tro på. Kollade för säkerhets- skull min fönstertermometer som stod på +4.

Solen är uppåtgående och har ett brett leende så att kinderna putar ut som grodans

uppblåsta kindbubblor.

Det är aningen för tidigt att

sätta på kaffepannan, så jag

får väl bita ihop och vänta :/


- Njut av denna fina augusti-

måndag!     

22.10 / +12 i Pajala  //Godnatt!

09.00 / +10

Regnat på natten? ..tyckte mig höra smattret genom drömmarnas dimmor. Det var vinter och det var en fin VW bubbla, och det var mycket annat..  Men tyvärr raderas drömmarna alltför snabbt och försvinner uti molnen. Det moderna lagringssystemet även i data-världen när man kan lagra i 'molnet'. Jag har bara inte kommit på mitt lösenord till mina drömmars.. moln :I

Då är det lite knepigt att komma åt dom ;/

21.40 / +17 i Pajala

Fick skratta lite med.. 'Solsidan' på teven, och det behövs ju verkligen i dessa coronatider. Samtidigt i en annan kanal gick det något domedagsprogram. Det behöver man verkligen inte just nu :/

I övrigt.. blev det ett par vändor med cykeln till byn. Ett njutningsbart väder.. verkligen. Och vi har även att se framemot liknande dagar åtmonstone en vecka framöver..                                                 //Godnatt!

08.30 / +17 i Pajala, solen skiner

Hämtar en kopp kaffe! ..innan jag ens tänker tanken att plita ner några ord. Solen skiner och det verkar vara en fin början på dagen. Jag var ute med en gammal stor buss och hade kört någonstans i norra Finland. Tydligen var det vinter och isväg över älven när jag skulle hem. Det var ganska brant och högt att komma upp på strandbacken och jag gjorde många försök men just vid krönet åkte bussen tillbaka på isen. Folk kom promenerandes över isen och tittade förstås. Jag var lite orolig för uppmärksamheten för bussen var inte helt laglig.

Som tur var vaknade jag och slapp eventuella efter- räkningar. Sedan fanns det ingen buss heller;)

21.40 / +17 i Pajala

En ytterligare sommardag! Tog en cykeltur ner till bron. Tyckte att jag hade motvind dit neråt, men också när jag skulle tillbaka. Så konstigt kan det vara när man cyklar :) Stannade och pratade med en farbror som också satt i solen. Samtalsämnena hoppade mellan ett brett spektrum :)     //Godnatt!

10.00 / +18 i Pajala, solen skiner

Fredagsmorgon.. IGEN! ..och solen skiner, och det är lagomt varmt, tycker jag. Radion bredvid pratar om blommor blommor blommor.. och det är ju fint. Jag missade morgonens halvtioprogram för jag somnade om. Men det handlar ju bara om covid-19 på fredagar så det får vi ju höra om tillräckligt.

Jag tycker att det var jättebra när 'vår egen' Hälso- central informerade och varnade om covidläget här i vår kommun så att folk inte börjar tro att läget skulle ha lugnat ner sig. Hör man inget så är det naturligt att vi människor börjar invaggas i en falsk säkerhet.

Och så är det ju inte!

22.15 / +18 i Pajala

'Natten har tusen ögon, som följer dig varje steg du tar. Han är visst alltid vaken, när alla andra har somnat in..' kan man befara nu när det blir så mörkt om natten. Ok, men vi vänjer oss vid mörkret också så småning- om, eller hur?                             //Godnatt!

08.00 / +18 i Pajala, solen skiner

'Ja det är lördag igen, och här jag satt jag och tänkte..' ..hur allting verkar meningslöst.. trallalaa.

Flamingokvintetten.

Nja, har väl ännu inte hunnit sitta så lång stund och tänka. Tänkte mest på fästingar och om det möjligen finns sådana här i trakterna. Annars verkar dom finnas överallt, och hur skyddar man sig mot dom? Hjälper det om man exempelvis sprayar sig med myggmedel eller typ liknande? Neråt landet finns dom i mängder och jag såg ju hur en jättestor fästing sprang på Maddes arm. (som en mindre spindel ungefär) Usch!

21.45 / +21 i Pajala

Varmt var det idag! ..och solen stekte  oss hela dagen. Följde rutinerna med allt vad det innebär, och det är ju inte mycket. Cykelturen och annat knåpande och fixande. var till färghandeln och köpte medel för både mögel- och mossabekämpning där på gamla stället vid älven. Det blir nog bra!   //Godnatt!

09.15 / +16 i Pajala, sol också

Känns svalare inne också! ..med ventilationsluckorna öppna. Kan bli en bra söndag, blåser ganska friskt,

hör jag.

Jag ska börja avnjuta det ångande kaffet på mitt 'arbetsbord', om man kan kalla det så utan att rodna :/

Men i alla fall..

22.00 / +17 i Pajala

Tänker inte! ..göra några längre utlägg här ikväll för jag är ganska trött efter dagens slit :())) Tycker att söndagen gått ganska fort, så jag inte ens hann göra min cykelrunda. Så illa var det, men får väl prestera bättre imorgon när det ändå är måndag.   //Godnatt!

08.15 / +15 i Risteranta, solig morgon

En överraskning igår när jag kom! ..var att en del av björkarna redan hade gulnade lör. Det börjar se höstligt ut, och i och för sig är det en överraskning varje årnär verkligheten kommer alldeles inpå och smular sönder ens satdigt uppbyggda illusion om en evig sommar ;/

Men nu.... ska vi jobba.... ;))

21.00 / +17 i Risteranta, regnar just nu

Jobbat hårt idag! ..brorsan och jag har rivit ner grillkåtan som trycktes på knä av vinterns snötyngder. Eldat upp brädbitar som skulle slängas, En fin dag att att göra nytta ute i det friska. Nu på kvällen kom regnet, som sagt, Hoppas det blir bra jobbväder imorgon också för då ska vi lappa ladugårdstaket.  //Godnatt!

07.30 / +7 i Risteranta, blåsigt och soligt

Blåsten har levt om ordentligt! ..denna morgon och gör att de plus sjugraderna känns dubbelt så svala :/

Söndag, och det är den veckodagen då man inte får arbeta eller ens dra på sig arbetshandskarna, enligt min generations uppfostran. Nu är det inte längre så och de flesta nonchalerar förstås detta påbud och jobbar ännu  hårdare på vilodagen, den sjunde.

Annars.. har brorsan och jag fått en hel del gjort denna vecka och det ser mycket prydligare ut här på gården nu, men mycket återstår och det är de svåraste jobben.

20.30 / +11 i Ruosteranta, solen går ner.

Brrr.. så kallt idag! ..nordanvinden var inte nådig. Vi har tagit det lite lugnare idag och istället pysslat med diverse ting. //Godnatt!

Det är inte bara Charlotte Kalla och Zlatan som står som staty medan de lever, för denna bild föreställer mig som staty vid Kengisforsens enorma vårvågs- rullning! :/

Foto: Elisabeth Pemer

Foto: Martin Soutukorva

Foto: Någon av bröderna Soutukorva

AUGUSTI


LÖRDAG

o

2020

1

1

Sidan uppdaterad 

21.15  / 31 AUGUSTI

2020

Tidigare månaders bloggar hittar du under fliken ARKIVET här ovan.

Så här mycket bränsle drar ett långdistansplan                           Se här..

22.30/ +11

Slötittar, av och till på den slitna filmen 

'Så ock på jorden' och funderar på att förflytta mig till drömmarnas land, fast det händer ju

att det körs repriser där likväl som i verkligheten. Och prästen är full som en alika..  i filmen :/

Det var en vanlig lördag, som rader

av vanliga lördagar. Eller.. kanske inte riktigt, kom jag att tänka på. /Godnatt!

2

3

Viisauden alku..

Röda skolan i Muodoslompolo som givit en bra start för livet åt bygdens unga revs ner, flisades och brändes upp på värmeverket i Kiruna. Skolanundervis- ningen upphörde år 2009, men vilket år hände detta?          Foto: Lisa Westerberg 

Dagens fångst i Muodos..

4

AUGUSTI  2020

TISDAG             

09.00 / +2

Godmorgon spegeln! ..så rufsig

du ser ut denna morgon. Du har

väl kunnat sova.. lika bra som jag?

Ändå ser du ut som en mossaplopp

i skogen med myrstacken stickandes

ut över hjässan. 

Vad har egentligen hänt under nattens mörknande  timmar? Hur har ett sådant plötsligt ras varit möjlig?

..jag bara undrar för det berör också mig på något vis.

Jag tar en mjuk trasa och försöker torka av spegelns

yta för att finna förklaringen, ..men spegelbilden fram- träder bara ännu tydligare och sanningen stirrar iskall naken.   Och blaa blaa blaa..


Lyssnat på Sverker Olofsson i 'Ring P1'. Folk är upp- rörda över att umeåprofessorn Yngve Gustavsson blivit censurerad i sitt sommarprat i SR där han kriti- serat starkt äldrevården särskilt nu under coronatiden. Det är ju inget nytt för det har han ju gjort mycket innan coronan, och det är inget nytt för svenska folket heller att äldrevården i vårt land är och har varit i mise -rabelt tillstånd länge. Siffrorna talar sitt tydliga språk. Obekant för många är inte heller att Sverige går mot en allt djupare tystnadskultur där det bara tillåts en version av 'sanningen', den officiella mao. Annars

blir det censur eller drevet

körs igång, tyvärr :(

Självklart får inte enskilda

personer angripas i offent-

liga medier i motsats till

offentliga makthavare o.dyl.

22.15 / +16 i Pajala

Stel i nacken av allt gloende!

Självförvållat, med andra ord.

Det blir ju en hel del tv-titt-

ande och dator så klart när 

man känner sig 'internerad' 

utan synliga staket. Man blir 

passificerad på något sätt,

handlingsförlamad. 

Hoppas viruset försvinner

snart :/               //Godnatt!


5

6

Storsjöodjuret i Muodos..!!?

7

OBS! De tidigare hemsidorna kommer att finnas kvar oförändrade till slutet av detta år, sedan försvinner de.

www.rixmix.se  / www.norrmix.se

Meddelande

Skriv ditt namn

din e-postadress

och meddelande.

Tryck på skicka

Ditt meddelande

kommer till min

e-post och ingen

annan kan läsa det.

 
 
 
 

OBS! De tidigare hemsidorna kommer att finnas kvar oförändrade till slutet av detta år, sedan försvinner de.

www.rixmix.se  / www.norrmix.se

24

25

26

08.45 / +10 i Pajala, soligt

Solen skiner i Pajala! ..men temperaturen har rasat, eller tillfälligt trillat neråt, om man ska tänka positivt. Annars.. kan det ännu bli varmt, för det har det varit förr under älg- jaktstiden. Inget är omöjligt, och särskilt inte i dessa tider då väderleken kan göra över- raskande avsteg från de 'gamla mönstren' då både tågen och vädret följde strikta tabeller.

Att plötsligt vara hemma med alla bekväm- ligheter, och till och med kunde kliva in genom en alldeles ny fin vit ytterdörr, från att ha levt i nästan två veckor under helt andra omständigheter och 'obekvämligheter' :/ Samtidigt är jag nu nyladdad med energi som ett nytt alkaliskt ficklampsbatteri, konsanaan :I   (Dock lite bruten i varje led och muskel):

20.50 / +11 i Pajala

Somnade med plattan i hand! ..och då återstår väl bara att säga: //Godnatt!

27

8

På väg mot Norrland?

9

Envisa en..

10

09.15 / +11 i Pajala, halvmulet tydligen

Ska försöka.. rycka upp mig från kragen och sätta lite pli på åbäket också denna morgon :/

Har i alla fall inget problem med att högskoleprovet inställs detta år, enligt vad de just pratar om i radion. Och om Beirut så klart där en jättesmäll ödelade stora delar av staden och dödade människor. Hemska händelser och otrolig oförstånd, eller vad det var. Nu kräver Libaneserna att hela regeringen ska avgå. Själv- klart!

22.00 / +15 i Pajala

Många tv-program.. att välja mellan ikväll. Valde programmet 3 om Putin. 'En osäker man som fått mycket makt'.. sades det i programmet och det har man ju märkt redan tidigare. Små pojkar som vill leka stora pojkars lekar', typ. 

De andra programmen som krockade lite var 'Das boat' och 'The affair'. Förresten, har ju sett dom tidigare :) //Godnatt!

11

07.30 / +12 i Pajala, mulet

Lite ruggigt väder kanske? ..nu när vi har vant oss vid att ha varma och soliga dagar. Men ännu är väl inte sommaren slut? Frågan känns bara berättigad just nu!

Det dunsar och smäller i naborskapet och låter som något tungt hanteras. Det brukar det göra många morgnar för bakom lillskogen ligger ett industriområde , så att säga.

Inväntar besök av bybor idag. Vi får se.

20.45 / +11 i Pajala

Eftersom det är sista 'Allsång på Skansen'.. så satte jag mig ner och skulle titta. Tänkte i min enfald

att det skulle vara lite extra när det är sista. Har

väl sett kanske ett par gånger under hela somm-

aren. Men jag lessnade redan efter en kvart för

det liknade mer något mellan ett väckelsemöte

och Pippi Långstrump. Ett enda jolande och svaj-

ande med händerna i vädret. 

Jag stängde av helt enkelt för att få lugnet till-

baka i öronen och själen.  Är nog för gammal för sådant. Allsång' betyder något helt annat för mig. Al

Allsång med en sk. rappare som bara rabblar ut

en massa ord? Diarré och ordbajseri är mer syno-

nymt, tycker jag...!                             //Godnatt!

Muonioälvdal..

i dess sommarfägring. Vattnet glider stilla neråt mot havet utan en krusning på den spegelblanka ytan.


Rastplatsen kallas för Heiskarinen.

På bilden syns finska stranden på andra sidan vattnet.Foto: RK-20

12

07.45 / +11 i Pajala, mulet

Dörrbytarna kom med nya dörrar! ..nu på morgonen. I de andra husen har de redan bytt till gråa dörrar. Förstår inte varför dom byter bort våra varma rejäla dörrar till billiga 'sommar

 stugedörrar', som en snickare i Gällivare hade sagt? Vi får se om det stämmer.

Nää.. det är rejäla 'Polardörrar', sade snickaren

som höll på att byta hos grannen. Och de är vita och inte gråa. Urschnyggt :)

22.20 /+16 i Risteranta

Sörlänningar kan inte uttala Ruosteranta.., så därför skriver jag Risteranta )

Men nu är jag här i alla fall, efter många om och men och jaha. Brorsan med frun kom också idag, Vi har kört igång jobbenlite smått, gräsmattorna fina och planering för morgondagen, Regnet snuddade här och därför är det nu på kvällen miljarders miljarder svidor som bara har ett mål med deras tillvaro - att äta upp oss ;/ Och nog har dom gjort sitt bästa.                            

När jag kommer hem igen så har jag en ny vit ytterdörr, lovade den trevliga killen som monterar dom.  

Hoppas att det går att sova här inatt med forsen brusandes inom hörhåll och den tidiga soluppgången från finska hållet eller österifrån.

Onda tungor brukar säga att solen är det enda goda som kommer från öster, men det är ju inte sant :)                                                                                                                                         //Godnatt!

13

OBS! Hemsidan kan se lite konstig ut pga att det är dålig förbindelse som kan vränga till sidan.

14

07.30 / +14, solen skiner

Risteranta vaknar upp! ..men tyst, inga ljud och ingen fågelsång. Visanto'forsens brus hörs knappt och almanackan envisas säga att det är fredag av denna vecka.

Sovit ganska gott efter en arbetsdag igår till en ny arbetsdag idag. Eller hur är det man säger; 'Människan ska arbeta i sitt anletes svett.'

Får väl sätta igång snart så att påbudet ska kunna efterlevas också idag :)

Dagen efter..

Hade problem med.. att nå världen igårkväll. 

Vi höll på med ladugårdstaket och satte tillbaka takplåtarna som stormen rev och lät flyga över hela gårdsplanen. Det lär ha varit på kvällen innan midsommarafton.

På kvällen satt vi runt elden på grillplatsen som nu saknar tak för vi har rivit ner hela bygget.

Var trött och kände mig ordentligt 'misshandlad av dagens jobbande, men ändå fastnade jag i en filmatisering av Kennedymordet och en annan teori. Jag ser ju bara finska kanaler här,

Rivningen av den av snö tillplattade grillstugan börjar gå på sista varvet med brasa och funderingar.

15

10.30 / +16, solen skiner och det blåser friskt

Bara en massa jobb som väntar därute! ..trots det fina vädret med lagom värme och lagom blåst. Tänk att man en gång kan vara helt nöjd med vädret och har ingenting att knorra över :))

21.20 / +15 i Risteranta

En superdag vädermässigt! Idag har vi haft flera mindre 'projekt¨som att plocka ihop och städa efter tidigare jobb.

Vädret var toppen, som sagt. Inga svidor kunde hålla sig i luften för då hade vinden fört dom förbi tjottahojsan.

Nu en välförtjänt vila! //Godnatt!

16

Det kom en hälsning från Ållerviken i Sundsvall.

17

08.10 / +8 i Risteranta, blåsigt

Har höststormarna slagit till redan!? Det verkar så när de bara fortsätter och fortsätter ursinnigt, 'raivoila'.

Vi borde börja avsluta de jobb som vi påbörjat för att hålla det mer hanterligt ifall (o)vädret fortsätter så här.

Dagen efter..

Vi knöt nästan säcken', ..och avslutade jobben, återstår en del av det som var tänkt. Man kan aldrig säga att 'det blev klart'. ;/

18

08.00 / +8 i Risteranta

Det är lätt irriterande! ..när kontakten med 'omvärlden' hänger på en s¨skör tråd. På morgonen och mitt på dagen brukar man ha bättre nättäckning, men kvällarna är omöjliga.

En mulen dag och någonstans lurar regnet, ser så ut. Men men..

20.00 / +14 i Risteranta, växlande väder

Regnade måttligt på fm! ..men senare på dagen kom solen fram och knotten tog herraväldet över luftrummet.

Den här dagen blev mer social än som arbets- dag. Det också viktigt som energiinjektion.  Grannen var hit, ett par bybor och en trevlig överraskning när brorssonen med familj var hit på eftermiddagen.

Som sagt, 'arbetsbehovet' är enormt här på den vackra älvstranden.

De sk. 'svidorna' är besvärliga på kvällen så de nästan skymmer kvällssolen. Som tur är de nästan genomskinliga och små som toppen av ett hårstrå - men mycket besvärligare. //Godnatt!

Städning och rensning på gång... Sand på hjulen visar att de inte har behövts på länge.

AUGUSTI  2020

FREDAG             

AUGUSTI  2020

SÖNDAG             

08.10 / +14 i Risteranta

En grå dag! ..eller om det är höstdimmorna som ligger över Muonioälv. Lagom vind kittlas lite med de högsta grässtråna och björklöven flippar på de smått gungande grenarna. 

Bättre än de ursinnigt hårda och bitande vindarna.

Första koppen för idag är innjuten och skallen känns redan lite klarare. Helt klar lär den väl aldrig  mer bli :/

Det hörs inga ljud från det rullande grannhuset utanför.

Förresten, humöret känns lättare nu när kontakten med yttervärlden är toppen. Nämligen, kör via grannlandet och deras höga mast ståtar på berget rätt över älven.  Ibland är det bra att ha grannar som har bättre grejer.. än vi. Kör på Telia.fi för Telia.se är trött  som vanligt, i alla fall här i utkanterna ;/

19.00 / +22 i Risteranta. sol

Det blev sol och värme! ..och känns riktigt varmt och nästan vindstilla.

Vi har jobbat! ..med olika saker. Servat åkgräs- klipparen grundligt, kört med röjsågen och putsat där man inte kommer åt med klipparen, tömt släpet och mycket annat. Det känns i kroppen och det gör ont i varje led när man tar steg ;/

AUGUSTI  2020

TORSDAG             

07.15 / +10 i Ruosteranta, mulet

Mulen morgon! och fuktigt ute. Ingen fågelsång eller kraxande kråkor eller skrattande skator hörs. Bara forsen som brusar i mjukare stämma vid sådant här väder. 

Höjer min ingrodda kåsa som hälsning till denna fredag! Må vädret vara oss nådigt!

21.15 / +15 i Riste..

Luktar rök som

en skorsten!

Vi tänkte denna

dag som avslutn-

ningsdag, men det

lutar åt att det

blir en extra dag. 

Vi får se det imorg

-on.

För misskötsel får

man bakläxa trefaldigt, känns det som. Borde ha åtgärdats när det ännu var hanterbart.

Nu på kvällen hade vi besök.         //Godnatt!

19

20

07.30 / +11 i Risteranta, soligt

Torsdag, och veckan glider mot slutet!

Hit lovas regn först på lördag, och till Pajala ännu senare, på måndag. Vi 'jobbare¨ är i hög grad beroende av vädret ;/ En nyttig vecka har det varit och jag känner mig väldigt nöjd med det som brorsan och jag har åstadkommit. Också K har gjort mycket på sin planhalva.

Nu ska jag ta mig en kokvarm  'hotshot' i mörk-brun kulör och hoppas därav bli lite piggare så här på morgonkröken. Sover som en valross här i stugan tack vare slitet och den friska luften ;)

20.00 / +12 i Risteranta

Trött! ..efter att ha varit i rörelse hela dagen. Är ju inte van att röra på mig så mycket, annat än mellan teven soffan kylskåpet soffan :)

Vi har rensat i magasinet idag, mycket som får kastas. Tidens stora problem att folk har för mycket saker, så att de håller på att drunkna i dom. Loppisarna växer som svampar ur gro- vänlig miljö. 

Två planerare från Vattenfall var hit och förberedde omläggningar i elledningar. De ska grävas ner i marken även i småbyar. Bra va?' //Godnatt!

Elden.. kan vara ens värmande vän, men även en obarmhärtig fiende

LÖRDAG 22 AUGUSTI

21

22

AUGUSTI  2020

LÖRDAG             

07.00 / +15 i Ruosteranta, mulet

..och kaffet smakar utmärkt! På aromerna är det inget fel på, bara koppen som ser härjad och ärgad ut. 

Idag ska vi nog ta det lite lugnare och jag vet inte ännu vad de andra har tänkt sig. Vi får se!

20.00 / +16 i Ruosteranta

Ställt undan allt som vi har ställt till! ..med andra ord som man gör när 'husbygget' är klart.

Är man två så blir det tredubbelt mer gjort. Jag var en snabbvända till Byns butik och handlade lite tilltugg. Fick också en påse fina färskpotatis med mig av goda vänner. Det blir supergott med lök och smält smör :)

Tar en extra titt på de välklippta gräsmattorna och det nerrasade rucklet efter vinterns pröv- ningar, som är borta nu. Vi åker härifrån med ett nöjt leende på läpparna ;)    //Godnatt!

23

07.00 / +15 i Ruosteranta, mulet

Vädret är ett frågetecken!..och särskilt stort när jag knappt tittat ut, men jag ser att det hänger glasklara vattendroppar på undersidan av de svarta bären utanför fönstret. Således har det regnat inatt.

Inte ett ljud ännu från 'grannskapet', och när jag tänker efter så avger inte jag heller några ljud, annat än det kokande vattnets bubbelljud. 

Så sätter jag mig ner med en ångande kopp och påbörjar dagen med nästan en rituellisk stund.

Och precis nu skiner solen in från öster, från andra sidan älven, ovan berget och över hori- sontens rand.

21.30 / +14 i Pajala

Körde efter brorsan! ..när vi närmade oss Pajala. Ett åskmoln hällde öste vatten så att konturerna försvann och när vi skulle svänga in i byn så smällde det så kraftigt att vi hoppade till. Det var en åsksmäll mot marken.

Vi kom iväg från Ruosteranta vid 11-tiden men så stannade vi ett bra tag i Muodos..

Brorsan och K fortsatte sedan färden neråt mot kusten. 'Home, sweet home!'    ;)               //Godnatt!

AUGUSTI  2020

MÅNDAG             

AUGUSTI  2020

TISDAG             

07.20 / +7 i Pajala, soligt

Soligt i Pajala, som sagt! ..men inte så varmt längre med bara +7. Så lär det väl bli hädanefter, hösten är oundvikligen framför oss :(

Idag.. vet jag inte vad jag ska göra. Gårdagen blev en tvättdag med maskinen igång i timmar. Kanske lite rensning idag, nu när jag har vanan inne, sas. från veckorna som gått. Vanan och muskelvärken ja' :I

21.40 / +12 i Pajala

Det ena ger det andra! ..brukar man ju säga, och det kanske ligger något i den tanken, för jag tog tag i  mitt klädkyffe idag och fick lite mer ordning där. Det ser jag som en förlängning på den energin vi skapade under de tolvdagarna i föräldragården. Såh´..

I övrigt.. har jag inte engagerat mig desto djupare i livet utanför, utan kört med avstängd 'radar' och tillslutna gluggar :/     //Godnatt!

AUGUSTI  2020

ONSDAG             

08.00 / +8 i Pajala, mulet

Något började rassla utanför min dörr! ..nu på morgonen. Det var en snickarkille som skulle montera en tröskelplåt utanför min nya vita fina dörr som hade fattats, en viktig plåt. 

Ser ut som att det har regnat inatt, och himlen ser lite hotande ut fort- farande. Men det visar sig senare om det ska regna mer idag ;/

22.30 / +9 i Pajala

Dagens stora nyhet var alltså.. att miljöpartiets kvinliga språkrör Isabella Lövin kommer att avgå när efterträdaren är utsedd.  Tja, vad ska man säga om det, gör väl varken från eller till vem som styr det pyttepartiet, förutom att dom har Stefan Löfvén i sitt grepp och styr honom envist.     //Godnatt!

Idag:

Miljöpartiets språkrör

Isabella Lövin avgår!

Varför inte hela partiet!?

28

29

30

31

AUGUSTI  2020

TORSDAG             

08.30 / +7 i Pajala, 

'Hela Miljöpartiet borde avgå - för allas bästa!' ..läste jag en träff-säker rubrik i Expressen, och 'samtliga gröna ministrar borde lämna Rosenbad'.

Sammanfattat var det en klok tanke för de har redan ställt till det till- räckligt i det kaotiska Sverige, till den dagen vi befinner oss nu.

'Make Sweden safe again!' 'Gör Sverige tryggt igen!' 

Folk känner sig otrygga idag, och det med rätta, när man följer de medier som vill spegla verkligheten. Litar man sig helt på de skatte- finansierade så får man en skev och förskönad bild av läget, tyvärr. 

Men å andra sidan lever man då som överbeskyddade barn och till- varon ter sig 'vadderad' på alla möjliga sätt. Också ett sätt, så klart!

Jag vill däremot veta vad som händer och sker på riktigt i vår svenska tillvaro, och för övrigt också hur det ligger till i vår omvärld. Jag vill inte gå i en ständig 'dimma' och bygga upp illusioner om sådant som inte är sant! Illusioner är som värktabletter, de lindrar för stunden, men värken finns kvar!

Redan våra förfäder.. som gick omkring med en stenyxa på axeln, var vaksamma på sin omgivning och beredda på att det kunde dyka upp eventuella överraskningar bakom buskar och bergsknallar. Så varför inte vi..?

22.15 / +10 i Pajala

En cykeltur runt byn! ..efter lång pausande. Motvind mot norra delen av byn och sedan medvind tillbaka. Bra med tungt i början och lättare tillbaka ;/ 

Annars.. suttit och umgåtts med grannar här på uteplatsen. Några koppar kaffe men inget att doppa hade jag :/                  //Godnatt!

AUGUSTI  2020

FREDAG             

10.00 / +7 i Pajala, halvklart

Känner mig ganska utsövd! ..för klockan var

halvtio när jag blev medveten om denna fredag

Ser ut att bli en fin dag och fredag.

Inget särskilt på nyheterna heller annat än att en svensk fotograf lär ha blivit gripen i Belarus, eller Vitryssland. Det skapar förstås en del reak- tioner i Sverige och kanske också i andra länder för det räknas som en upptrappning av läget där borta. En diktator är egentligen en kidnapp- are av ett helt folk och borde kallas därefter. Och det lär ju finnas några stycken av sådana på denna planet.

22.30 / +10 i Pajala

För trött.. för att kunna sammanfatta dagen. Och tyvärr finns det inte så mycket material att bygga upp en sammanfattning på. Inte ens en cykeltur blev det, men jag fick en matleverans dock efter klockan 14.

Så var det!   //Godnatt!

AUGUSTI  2020

LÖRDAG             

08.30 / +8 i Pajala, halvklart

Tänk.. att man sover bort en stor del av sitt liv! Sover man åtta timmar per natt så blir det ju en tredjedel. Och de som lever i nittio år har sovit således i trettio !! En tanke som  väcker en till eftertanke!

Tretton grader och mulet lovas till idag hit och imorgon ska det komma två droppar regn, enligt yr.no 

Nåja, det lackar längre och längre in mot hösten, och man frågar sig vart sommaren tog vägen. Coronan tog sitt, eller slickade bort smöret från brödet, som hundar brukar göra om man ger dem en smörad brödbit. 

Och där slant första koppen morgonkaffe ner i 'slasken', hoppas att den ger en lämplig spark i baken åt slöfockarna uppe på loftet :)

19.30 / +11 i Pajala

En biltur längs Torneälven! ..från Pajala genom de fina byarna Kengis Kassa Torinen Kardis och Jarhois där jag vände tillbaka. Bilderna är tagna från den välordnade rastplatsen i Kardis. Såg att de hade loppis också där utanför Bygdegården, men jag susade förbi. 3,8 mil i en rikt- ning blev det, gånger två.

Den sk. 'Ruskan' var igång, men färgerna var ganska dystra ännu och gick nästan enbart i brungult. Torneälven var blankspeglande och fin.

Det  har blivit en vana att varje sommar stanna till vid Kardis rastplats en eller flera gånger. Den är så välskött!

AUGUSTI  2020

SÖNDAG             

09.45 / +8 i Pajala, halvklart

Jag..? Ja, vad tänkte jag säga när bara tanken var vaken men ordet slumrade fortfarande. Kände mig lite mossig när jag hade vaknat efter en ganska bra natt, tog på mig lurarna och lyssnade på mina favoriter.. sjönk in i en annan värld och kände mig genast mycket gladare ;) Jag lyssnade på Helmut Lotti, Elvis Presley, Monika Martin, skönsjungande Nana Mouskouri, så klart. Harry Belafonte, Engelbert Humperdinck, Hvorostovski/Kaufmann och så lite mer fart med Andrea Berg.

Ännu mer varv med Anne Mattila/Janne Tulkki med 'Sielu salamoi' eller dåligt översatt  'Själen blixtrar.' Ljus och mörk röst, svart och vitt ger det lilla extra. 'Perutaan häät, perutaan yhteinen hautapaikka' trissar upp varvtalet ytterligare, lite rolig text :)


Och allt det där nersköljt med två koppar mörkt kaffe trimmar upp gubben och får dagen att lysa i en annan dager :)

20.30 / +13 i Pajala

Ett land i våldets grepp! ..och den allmänna otryggheten är stor och växer. Det vet varenda vaken svensk vid det här laget. Höga polis- chefer tar bladet ur munnen och säger offentligt att våldet eskalerar eller ökar. Det är bara justitieministern Morgan som hånler i teven och på fullaste allvar påstår att våldet minskar och tryggheten ökar. De statliga teve- och radiokanalerna gör sitt yttersta för att istället för rak och ärlig journalistik försöka lägga ut dimridåer och skylla på de sk. högerextremisterna. Det är väl inte de som i första hand skapar den drastisk ökande otrygghetskänslan i vårt land, utan det är helt andra faktorer och grupperingar.

Det blir bara komiskt när de ansvariga försäkrar gång efter annan hur de ska se till att de som begår brott ska sitta inne bakom lås och bom.

Särskilt när självaste justitieministern sporrar upp klackarna och mot- säger med en bestämdhet som inte är av denna världen att vi går mot bättre tider.  Måhända lugnar det kanske  'mor i stugan' och de egna trogna som själva har slutat tycka och tänka för läängesedan, men folk som lever i otryggheten i landet Sverige blir nog ännu mer skrämda av när de ytterst ansvariga allvarligt försöker övertyga folket om det för dem omöjliga. De gnider och gnisslar som vattenhjulen i en för länge- sedan uttorkad och glömd bäck.

Den svenska polisen skulle med lätthet klara av uppgiften om de fullt ut fick använda deras kunnande kapacitet och maktverktygen. Själv- klart skulle de bli påhoppade och starkt ansatta av högljudda och vilsna 'godhetsänglar' som inte heller tvekar att använda sig av våld, men i 'gott' syfte, som de tror.

Sedan finns det ytterligare ett stort problem med rättsskipningen och synen på påföljderna och verkställandet av domarna.  Svensken för- söker ju vara så snäll och 'mänsklig' som möjligt, och då.. blir det inte alltid så bra. 

Jag menar.. kossor sägs ju också vara snälla, men tro mig, de har fak- tiskt en gräns och kan bli riktigt ilskna om de trampas på tårna.

//Godnatt!

OBS! De tidigare hemsidorna kommer att finnas kvar oförändrade till slutet av detta år, sedan försvinner de.

www.rixmix.se  / www.norrmix.se

AUGUSTI  2020

MÅNDAG             

10.30 / +6 i Pajala, sol

Allt har en ände! ..så även denna augustimånad, nådens år 2020. Korven har två!

Jag  lyckades med viss envishet att somna om när jag vaknade tio över sex och 'blåste' drygt fyra timmar ytterligare. Behövdes nog för att balansera sömnskulderna så här i slutet av månaden. Räkenskaperna bör som bekant ses över och eventuellt revideras regelbundet för att undvika överraskningar :/

Jag ser att jag skrev långt igårkväll och kanske inte var så snäll, men oron för att det kommer att bli ännu värre gnager om inte krafttag görs,  och det kommer det ju inte att göras med denna konstulation vid rodret. Vet inte vem som skulle klara av det och oron växer hur fram- tiden kommer att te sig för våra nära och kära. Jag är mycket orolig som pappa och morfar och jag tror inte, som sagt, på mumlande ministrar som bara vaktar sina positioner och revirer. Det skulle behövas samarbete, mycket mer klokhet, jävlar anamma och framför allt klarsynthet! Därför tror jag att det kommer att bli mycket värre, innan det kan bli bättre. Först då när de sövande börjat vakna och resa sig som en man och kräva det enda rätta. Den dagen kommer alltid om 'raset' inte hejdas av beslutsfattarna själva. En minoritet kan väl inte tillåtas att låta hela tåget krascha bland buskar!? Såå snälla ska vi väl inte vara? ..eller hur?

Jahh' nu fick jag det sagt.. som jag hade på hjärtat efter gårkvällens resonerande. Glädjande i det hela är ändå att allt fler börjar vakna och inse att detta inte går i längden. Som en 'väckelserörelse' genom landet som ska väcka de sovande, vore väl inte så dumt!


Detta fick väl bli min 'avslutningspredikan' för sommaren som också är på väg in i busksnåret och så småningom mot snödrivorna. Att bara 'hoppas' på bättre tider är som att tro på jultomten - många vill tro på honom, men alla vet att Han egentligen inte finns på riktigt :/ Fast...

..fast det skulle vara lite mysigt om Han fanns på riktigt med alla sina småtomtar och en klok och stabil Tomtemor som styrde upp det hela. 

Även vårt tåg skulle behöva, om inte Tomtemödrar utan bara  modiga mödrar som tänkte mer på 'småtomtarnas' framtid och styrde det verkliga tåget på rätt kurs. Vi kan inte i längden lita på 'tomtarna' som nu sitter vid spakarna :/

21.10 / +12 i Pajala

En solig och fin höstdag! ..fler sådana :/   Ses i sept!          //Godnatt!

13.00 / +16 i Pajala, mulet

'Man är inte längre fri i tanken om man överlåtit tänkandet åt någon annan!

                                                                                         Tänkt av Reino Larsson

Till nya sidan

Vårt samhälle

Tack, för att du besökte

min nya hemsida www.norrmix.nu

Till gamla bloggen

Rikedom är som havsvatten;

Ju mer man dricker

desto törstigare blir man.

Arhtur Schopenhauer

Men med denna modernare vindruta med vinkel vid dörren.

Baktill var den snygg med panorama bakrutan.

OBS! Tidnings- och Googlebilder.

Min allra första bil som jag köpte för pengar som jag tjänat i flottningen samma vår. En Audi AU 1000 -62 (DKW:en på bilden är lite äldre,för min hade en vinklad framruta). Jag har för mig att jag betalade 600 kr för bilen som stod i vårt garage när jag kom hem efter flottningen. Mina bröder hade 'levererat' bilen.

Det var en mycket bra och pålitlig bil och mycket kul hann jag och mina polare ha med den när vi raggade på finska sidan om älven. Men plötsligt blev det slut med raggningen och jag muckade samtidigt.

Bilden föreställer någon annan ägare på en veteranbilsut- ställning någonstans, tidnings-bild.

DKW AU 1000

med 3-cylindrig tvåtakts motor, egen tändspole för varje cylinder, kylfläkten fungerade också som kupévärmefläkt (blåste svagare vid tomgång)

''Det är dyrt att klä sig så att man ser billig ut'

                                           Dolly Parton

Just nu.. 

  500 000 SEK         för hela                                          rasket!

Många S-väljare har tydligen fått nog.

Läs och begrunda!

Sundsvallstidningen.

Bra tänkt och skrivet!

webadm.

Till  Salu / Myytävänä  strandtomt   16 115 kvm

'Om man inte

känner sin historia,

kan man inte heller känna sin nutid!'

Visdom eller vishet är ett ord som har en djupare innebörd än all intelligens, kunskap och förstånd'.                   /Wikipedia

32 SEK/kvm

inkl.byggnader

ÖVERRASKNING!

Tryck på lotten!

Hösten, kung Bore och 'Jakob skickar massor med Rallarrosor 

i förväg och önskar oss välkomna till deras årstider.

Rentun ruusu ja Irwin Goodman ;)Mjölke, mjölkört eller rallarros (Chamerion angustifolium) är en flerårig ört i  familjendunörts växter.

Rikedom är som havsvatten;

Ju mer man dricker

desto törstigare blir man.

Arhtur Schopenhauer

Bilder från Långsand

Flotte 5x7 meter till Salu!

Med bärkraftiga sektionerade pontoner på var sida. Flotten kan demonteras till lämpliga delar för exv transport på bilsläpvagn.

Flotten har några år på nacken, men eftersom den är byggd av vattentålig marin playwood och tätad och limmad med 2-komp- onentlim så håller den länge till.

OBS! Husvagnen och blondinen på bryggan ingår inte :)

Covid-19