BLOGG.MAJ.2021

MIN BLOGG

MAJ  2021

Sidan uppdaterad

21.50

31 maj 2021  i Pajala

Våran hund 'Sorry' från Pilkkasaivo som liten valp.

1

MAJ 2021                     VECKA 17

FÖRSTA MAJ                     TOUKOKUU  2021      

Tidigare månaders bloggar hittar du under fliken ARKIVET här ovan.

10.15 /   -3 i Pajala, sol

Maj maj måne.. eller hur man nu ska uttrycka sig för att hylla maj-månaden? Vet inte, men solen är med oss, i alla fall och det är trevligt ;)

Vi får hoppas att detta fina vädret fortsätter och att tiden bromsas lite över våren och sommaren, så att vi hinner njuta av det på riktigt efter det här tunga året med coronan och skiten.

- Ha en bra 1:a maj!

22.25 / +1 i Pajala

Troligen inga demonstrationer idag! Idag som man borde ha samlat till jättedemonstrationer... mot Coronan, eller hur?

Såg ikväll ett långt minnesprogram om den finske sångaren Fredi som gick bort nyligen. En tenor av stora mått.

Artister, både i Finland och här i Sverige, som man 'levt med' så gott som hela livet. Och Mikko Alatalo fyllde 70.                               /Godnatt!

Det är inte bara Charlotte Kalla och Zlatan som står som staty medan de lever, för denna bild föreställer mig som staty vid Kengisforsens enorma vårvågs- rullning! :/

Foto: Elisabeth Pemer

Foto: Martin Soutukorva

Foto: Någon av bröderna Soutukorva

20 år och livet tycktes vara på topp, men i själva verket hade det bara börjat,

Foto/färg; selfie på den tiden ;)

2

MAJ 2021       SÖNDAG       

08.30 / -2 i Pajala

Filip och Filippa har namnsdag! ..men annars är det väl en vanlig söndag, förutom att det är maj- 

månad nu, och det är ju något speciellt eller till och med mycket speciellt.

Kallt är det fortfarande, och det är väl i sin ordning, det är bra så för då förlängs våren med ett par veckor, tror jag. Jag är ju i den åldern så att jag får spå väder, ändå är det ingen som tror på mig ;/


- Ha en fridfull söndag!

Matti 'Fredi' Siitonen död, blev 78 år gammal.

Sjungit in en massa skivor och hållit konserter runt hela Finland.                      'Maa valittaa'

Klicka på bilden också.                  'Elämä on ihanaa'

Välkommen sköna Maj!

23.00 / +1 i Pajala

Lite humanare väder idag! svagare vind och några varmgradert.o.m.

Lyssnat på partiledardebatten på teven ikväll. Blev jag något klokare på det? Nej, det tror jag inte, och jag behövde inte heller bli irriterad när jag tryckte bort ljudet varje gång som centerns Annie Löfv öppnade munnen. Annars var det bara samma spel för gallerier och slingrande med verkligheten som det blir när de försöker tjäna alla.. utom sin egen övertygelse.                             /Godnatt!

3

MAJ 2021       MÅNDAG     VECKA 18  

07.45 / -1 i Pajala

Det har snöat på natten! ..lite nysnö på marken nu på morgonen, och den gamla snön ligger kvar tjock och 'obefläkad' på de öppna fälten och i skogen. Det tar lite tid för naturen att ställa om, men mycket snabbare än för människan att ställa om det ena och det andra. Man undrar bara hur det blir med den omställningen för politikerna är inga genier på det området och när de sedan alltid ska känna av med fingret i luften :/

21.10 / +-0 i Pajala

Vinter igen! ..snöade stora 'Lovikkavantar när jag var på promenad. Senare har det också kommit blötsnö, men snön blir inte länge kvar på marken innan den blaskar och smälter bort.                    /Godnatt!

4

MAJ 2021       TISDAG       

07.30 / -3 i Pajala

Tidig morgon! ..och jag vaknade klockan fem och kunde inte somna om igen, därför att jag har en tid att passa klockan nio !!! Låter det vettigt, men så är det alltid om jag ska någonstans före tio elva! Grrr..

Nu ska jag försöka ta det lugnt i alla fall, har ju gott om tid, med andra ord, så det så..

Solen skiner ute och nysnön lyser vit som, ja som vad? ..som nysnö såklart :/

Avslutar här...

21.20 / +5 i Pajala

Kallt när solen gömde sig bakom molnen! Alltid när den kom fram blev det varmt. Stod med några grannar ute och pratade och väl 'inkommen' i värmen frös jag :/

/Godnatt!

5

MAJ 2021       ONSDAG       

06.30 / -5 i Pajala, soligt

Solen är redan uppe, som sagt! ..men tuppen verkar ha försovit sig :) Jag är nyvaken liksom kråkorna, men i huset är det tyst.

Det blir nog ytterligare en fin dag och skaren fortsätter att bära människan. Jag sade åt någon att jag trodde att skaren blivit gammalmodigt och att den hörde till den gamla tiden, men tydligen inte. Skaren lever!

22.00 / +2 i Pajala

Ska söka mig till slafen! ..vaknat för tidigt igen och då blir man trött tidigare på kvällen.

Annars.. var det en fin dag igen, men blåsten var kall. Bar i alla fall två ute- stolar till uteplatsen, det blir väl någongång lite varmare så att man kan sitta ute i solen.                   /Godnatt!

6

MAJ 2021       TORSDAG       

Grattis Mikko 70 år!

(Klicka på bilden)

MAJ 2021       FREDAG       

07.30 / +-0 i Pajala

Nysnö på natten! ..och skidföret fortsätter :) Årets bästa månad håller på att ätas upp av den glupska.. tiden! Vad gör man när 'bollen' saknar 'bromspedal!?

Nu är det i alla fall fredag igen, och det är alltid något speciellt med.. fredagar, eller hur?

21.45 / +-0 i Pajala

Fortsätter att snöa! ..tråkigt väder.  Seg fredagskväll. Slötittat på något, minns inte ens vad det var :/ Inte värt att minnas. /Godnatt!

7

Lunchmusik.

(Klicka på bilden)

MAJ 2021       LÖRDAG       

09.45 / +-0 i Pajala

Sol sol sol och vita vidder! ..så ljust när solen skiner på nysnön. Snabbt smälter den dock bort och vårens ankomst fortsätter. Nästa vecka lär det bli varmare och då börjar det hända saker både på land och på vatten.

22.30 / +2 i Pajala

Så var det 8 maj idag! ..en lite speciell dag, tycker jag. Så även historiskt sett en mycket viktig dag på året. Historia skapas varje dag i mindre eller större omfattning. Så är det.                         /Godnatt!

8

MAJ 2021       SÖNDAG       

07.50 / +2 i Pajala, solig morgon

Det kanske vänder snart till sommar och värme? Plötsligt rasar' vintern som snömassorna från taken brukar göra. Vi vet alla hur besvärligt det då kan bli 'där nere' på marken.

Nåja, vi får väl hoppas på något lugnare och mer 'välordnad' övergång, och det gäller ju alltid när något ska ändras radikalt, det får inte gå för fort, som exempelvis landets förändring har blivit. 

Läste att 'lilla Greta' uppmanar folk att 'inte lyssna på henne', vad den rubriken sedan syftar på har jag ingen aning om. Kanske har hon lessnat på den enorma uppståndelsen kring hennes unga person? Kanske!

Nu ska jag fylla på min kopp för en påtår och sedan ska jag ta itu med 'Europadagen' som den kallas för i almanackan. Fast jag skulle tycka att 'samarbete' mellan länder vore bättre än 'överstlighet och förmyndar- skap. Det vore bättre att enskilda fick utvecklas var för sig med bästa förmåga och att det skulle uppstå en viss 'tävlingsanda' i vem och vilket som är bäst!? Att bara 'klumpa ihop de eolika degen till en enda stor klump blir bara en jäsande stor 'klump'!!  Men trots det..


- Ha en fridfull söndag och europadag! 

..men klumpa er inte ihop för mycket :/

23.10 / +-0 i Pajala

Så var det dags igen! ..att plocka ihop pinalerna och försöka hitta en säng att sova i :) Det lär väl inte bli så svårt.

Förresten, fick ett trevligt och långt telefonsamtal ikväll från en fd. kollega. Vi har svamlat pratat och skrattat. Det behövdes nog i denna coronatid, att få träna sina käkmuskler så att de blir smidigare efter den långa vinterns tröghet ;/    

/Godnatt!

9

MAJ 2021       

MÅNDAG                      VECKA 19  

08.50 / +-0 i Pajala, soligt

Det gasas och bromsas! ..och det brummar och bankas precis som det ska vara en måndagsmorgon. Inte tyst och stilla som söndagsmorgnar- na brukar vara. Det är verksamhet som skapar ljuden och ljuden betyder att 'livet' har återuppstått - varje måndagsmorgon :/

Vi fortsätter att lyssna och jag hämtar en ångande brunrandig kaffe- kopp som jag ställer här framför mig på bordet :/

22.40 / +4 i Pajala

Det regnade idag! ..och snön smälte ytterligare. Och som vanligt tog jag en lunchpromenad runt byn och sedan tog jag bilen och var över bron och kollade isläget. Det hade gått upp lite mer just kring bron. Det tar sig' och nu när det lär bli varmare så...                          /Godnatt!

10

MAJ 2021       

TISDAG                      

08.15 / +3 i Pajala, mulet

Mulen dag,  som sagt! ..och det har nog regnat också under natten, som det ser ut, när jag kikar mellan persiennbladen. Hoppas på sol!

"Hoppas", säger du, det kan man göra och bli hoppfull. Man ska ju inte vara "deppig" för en regnig dag dag, för utan regn och sol blir det ingen sommar, och inga mygg :) Våra "sommargäster" och våra plågoandar! Fy katten för myggen!

22.30 / +6 i Pajala

Lite Tv på kvällen! ..om bland annat almarna i Stockholm som skulle fällas och folk protesterade och vann. Det blev hårda sammandrabb-ningar mellan 'busar' och poliser. Almarna blev kvar och anarkismen vann. Det utspelades natten mot 12 maj 1971 i Kungsträdgården.

I övrigt..                                                                       /Godnatt! 

11

MAJ 2021       

ONSDAG                      

07.40 / +4 i Pajala, soligt

I natt jag drömde..! Så tänk hur hjärnan kan plocka ihop detaljer från dagens tankar och händelser, stoppa i en påse och skaka om och sedan koppla ihop till en dröm som varken har huvud eller svans :) Inatt var jag någonstans i norr och skulle hämta en cykel från en gård och ta någons post. Det var mörkt och bängligt, tappade posten, och plötsligt tändes utelampan fast ingen skulle vara där. Jag backade ner till landsvägen, fastnade i snödrivan, ingen syntes till. 'Filmen' gick av och jag vaknade..'

22.10 / +7 i Pajala

Folk i rörelse idag! ..och det berodde väl på att många från byarna kom och fick andra covid-sprutan. Vissa besiktade bilen och andra hade andra ärenden. Fem polisbilar hade stått framför hotellet, så någonting var i görningen.                                                         /Godnatt!

12

MAJ 2021       

TORSDAG                  Kristi himmelfärds dag         

08.10 / +5 i Pajala, mulet

Godmorgon! ..och jag läser att 'Raketer skjuts rakt in i Tel Aviv'. Israel försvarar sig, och det har de all rätt att göra. Svenska regeringen är på angriparnas sida som vanligt, förmodar jag, vilket är obegripligt. Ofta sägs det också i vårt land när försvaret kommer på tal att 'Det ska kosta mer än det smakar att angripa vårt land'. Samma rätt bör väl alla ha? 

Nu är det synd.. om de bombar sönder de urgamla historiska byggna- derna som ändå finns kvar i de båda länderna.

Det är den som först börjat skjuta som bär det största ansvaret, och den angripne har rätten att försvara sig med nödvändiga mått, är väl regeln. Men men.. vår regering stödjer väl sina 'kompisar', som vanligt, och så gör de även inom vårt eget land.  En obegriplig inställning att stå på 'angriparens' sida. Om båda sidorna skulle låta bli den andra så skulle det inte uppstå oroligheter.  Enkelt uttryckt i morgonyran. ;/

21.55 / +5 i Pajala

Njöt av.. en gammal Vildavästernfilm, amerikansk så klart; 'Mannen från väster'.                                                                             /Godnatt!

13

MAJ 2021       

FREDAG          

07.10 / +2 i Pajala, mulet

Fredagsmorgon, och vädret verkar vara grått och regnigt! Idag ska jag få andra covidsprutan och hoppas så klart att det blir lika lätt som första. 

18.00 / +3 i Pajala

Funderade på morgonen... om jag skulle ta en tunnare sommarjacka, eller täckjackan, och vilken tur jag hade som valde täckjackan. Fick ju stå ute i kön och det var svinkallt med bitande nordanvind. Sedan flöt det på lugnt och välplanerat fram till 'sticket'. En kvarts väntan i stora dans- salen innan utgång. Det gick bra!

Slank in på Ica snabbt som katten kring het mjölk och hämtade ut ett paket. Skönt att det blev gjort, med andra sprutan, kanske kan man känna sig lite säkrare längre fram. Kanske!                    21.05 /Godnatt!

14

MAJ 2021       

LÖRDAG          

06.30 / +1 i Pajala, mulet

Det är en okristlig tid.. att vakna så här tidigt, eller tidigare, som fem! Grrr.. Men men

så får jag ta en tupplur framför teven på eftermiddagen.

Inte känt något av covidsprutan igår, annat än

lite öm i axeln där det stacks, ville inte sova 

på den axeln, kändes det som.

15

Verkar bli ytterligare en kylig och kanske regnig dag, vi får se. Och på tisdag är det 'Erik', Erkin päivä' och då ska det vara kallt enligt gamla väderindikatorer. En av de mest kända inom den branschen var som bekant Enok Sarri i Nikkaluokta. Till och med radion ringde då och då och hörde med Enok hur exvis sommaren skulle bli och Enok gav en långtidsprognos grundat mest på vilka 'signaler' han fått från naturen. Hur pass pålitliga Enoks prognoser var vågar jag inte gå in på, men ett är säkert, att han fick både rätt och fel :)


- Ha en alldeles utmärkt lördag!                                       Foton idag >>

22.50 / +4 i Pajala  /Godnatt!

MAJ 2021       

SÖNDAG          

08.50 / +3 i Pajala, mulet

Gäzzpar.. så att käkbenen knakar! Ändå har jag sovit ett antal timmar, haft lite aktiviteter i drömmarna, och så..

Det mulna vädret verkar fortsätta och vårens muskler hålls i schack, men inte matt!

Ska försöka hedra vilodagen och inte göra så mycket, eller åtminstonen försöka göra så lite jag kan ;)

21.55 / +7 i Pajala                                                                        /Godnatt!

16

MAJ 2021       

MÅNDAG                      VECKA 20  

08.45 / +5 i Pajala, soligt

Sätter mig ner vid maskinen! ..med en ångande kopp bredvid och försöker få fart på slöfockarna på loftet. Och det är inte världens enklaste sak att göra det.

Bomberna fortsätter väl att falla i Mellanösterns mellan Israel och  palestinierna. 'Den som kastar första stenen..' medan alla har rätt att försvara sig. Så enkelt kan man se på saken, fast  riktigt så enkelt är det inte, antar jag. Människan är en skadlig varelse här på vår jord, ointelligent och primitiv från tidernas början!

Men trots det...


- Ha en bra början på veckan!

..och låt bli att kasta stenar på varandra :/               

22.05 / +15 i Pajala     /Godnatt!

17

MAJ 2021       

TISDAG                       

08.15 / +9 i Pajala

Det har regnat kraftigt inatt! ..men solen är framme nu på morgonen. Riktigt rikligt 'sommargörande' regn så att pölarna på gatan är som mindre oceaner. Det blir nog en sommar ändå!

Em motorcykel brummar fram på gatan med respektabelt många hästkrafter och cylindervolym av det dova ljudet att bedöma. Dom kommer fram med sommaren.

Norge har firat färdigt deras nationaldag, så även hos min dotters familj där flickan var klädd igår i sin jättefina norska nationaldräkt, såg jag en bild på.

I Sverige går det nog mycket lugnare till den 6 juni för vi har alldeles för många vilsna globalister i detta land :/   Men trots det..

22.30 / +12 i Pajala

Rena sommarvärmen idag! ..och idag gick det att sitta ute med grannarna. Också byborna var i farten idag. Gräset här ute började grönska på riktigt idag, regnat på natten och sol på dagen gör susen.

/Godnatt!

18

MAJ 2021       

ONSDAG                       

08.55 / +5 i Pajala, halvmulet väder

Onsdag idag! ..och himlen har täckt sig, vad är i görningen! Månaden går också fort i dessa islossningstider, hörde igår att flaken flöt också hemmavid så älven börjar var 'ren' vid det här laget. Borde kanske göra en 'inspektionsrunda' idag, kanske. Får se!

22.20 / +13 i Pajala

Nu är sommaren på gång! ..när islossningen är i full gång och älvfåran full. Kengisforsen hinner inte svälja allt så snabbt. Nu lovas det svalare väder och det är en naturlig broms som underlättar för 'matsmältningen'. :)

/Godnatt!

19

MAJ 2021       

TORSDAG                       

09.10 / +7 i Pajala, halvmulet väder

Ja, vad ska man skriva.. medan man väntar på att5 kaffevattnet ska koka? Det blir ganska enformigt att skriva om detta väder som finns bakom persiennerna, eller om sommaren för nu stoppas processen igen av att det ska bli kallare, och redan har blivit. I sina drömmar kan man däremot flyga snabbt före och då är man redan i sommaren, klipper gräsmattor och kämpar med myggen. Hoppas fästingen inte fått större fäste här uppe, eller så har den.

Nåja, det är väl bara att bida tiden och leva på hoppet som f. Matti Nykänen, för honom var hoppet viktigt :)

22.05 / +9 i Pajala

För trött..!   /Godnatt!

20

MAJ 2021       

FREDAG                       

08.00 / +4 i Pajala, mulet

Ingen värme ute! ..och regnet lurar bakom horisonten. Men det är fredag i alla fall, vad det nu är för skillnad mellan måndag och fredag.

Eller..?

22.55 / +-0 i Pajala

Snöar snöar snöar! Usch! ..men isen i älven hade fortsatt färden neråt och älvfåran var så gott som tom på isflak.

Det var kallt idag med kall nordanvind!                           /Godnatt!

21

Isfritt i Torneälven idag!

MAJ 2021       

LÖRDAG                       

08.20 /  +-0 i Pajala

Snö snö snö i Pajala! ..och inte så lite heller, utan det har kommit kanske tio cm som meteorologin hade lovat. Inte riktigt något skidföre precis, och det ser inte heller så inbjudande att gå ut överhuvudtaget :(

Veckans nyheter har som bekant handlat om den killen som försökte mörda sju svenskar i Vetlanda för en tid sedan. Nu har den svenska 'rättvisan' , om man kan kalla den så, ett jätteproblem med att försöka fabricera en så mild dom som möjligt. Det handlar ju faktiskt om ytterligare ett grovt fall, som denna regering också är ansvarig för, dock i andra hand. De har redan 'sopat bort' stridsropet som killen skulle ha ropat innan anfallet enligt ett vittne, och då har graden 'terroristbrott' fallit ur. Nu återstår alltså bara halmstrået att förklara förövaren 'tillfälligt sinnesförvirrad', alltså ett snabbt övergående sinnesläge, som gör att gärningsmannen kan landa mjukt på dunmadrassen med vita lakan, och kommer att vara ute i samhället fort som en fjärt. 

De flesta av oss vet sedan länge att det är ett brott att spatsera runt på stan med ett 'mordvapen' på sig, alltså en kniv. Det verkar inte vara ett problem för den svenska rättvisan. Självklart, om jag skulle stoppa en vass förskärare lättillgänglig under västen när jag tar min promenad så har jag väl en avsikt med det, annars börjar jag inte bära på den, eller hur? Förresten, vem vet om jag kanske gör så, ingen har kollat :/

Nåja, det ska bli intressant att se vad domen blir, hur våra rättsvårdare ser på ett så allvarligt brott som i vissa länder skulle innebära upp till sju livstidsdommar!

Mycket blod och elände har ju redan de ytterst ansvariga på sina händer. Vi andra tomtar.. ser bara på med plirande blå ögon och tummen djupt i munnen.

22.20 / +2 i Pajala

Alltför trött för att skriva! Sett ett bra musikprogram på finska teven och det höll på i flera timmar. Det är ju faktiskt pingstafton nu.

ESC pågår väl ännu från rotterdam, men inte intresserad av det.

/Godnatt!

22

MAJ 2021       

SÖNDAG                   Pingstdagen 

09.10 / +-0 i Pajala

Ingen värme ännu! ..och det ser inte lovande ut den närmaste tiden heller när jag tittar på yr.no  'Sviterna' efter senaste snöfallet sitter kvar som 'slamsor' efter ett påkört djur på våra vägar, ungefär :/ (Menar givetvis 'snöslamsor') Men men, sommaren kommer snart, hur det än är idag, får man hoppas :)

Ska inte företaga mig något särskilt denna pingstdag, annat än det vanliga.

23.20 / +4 i Pajala

Det blev sent igen! ..när jag tittade till slutet på tv-programmet om de turkiska kvinnornas kamp mot samhällets förtryck. För mannen som hade lemlästat sin kvinna så totalt finns egentligen inget tillräckligt straff, utan det närmaste man kunde tänka sig som en dålig jämförelse vore kors- fästning, typ. Kvinnan får ju dras med skadorna resten av livet.  /Godnatt!

23

MAJ 2021       

MÅNDAG                      VECKA 21 

08.25 / +2 i Pajala

Vi börjar en ny vecka igen, den tjugoförsta på året! Ingen hejd på dagarna och veckorna längre, tycker en som åkt med ett tag :)

Vädret verkar inte vara så lovande, för det ska regna idag. mot veckoslutet lovas det sol sol sol..

16.15 / +4 i Pajala, mulen dag

Räknade upphissade flaggor på pingstdagen igår! Kommunalkontoret hade flaggan i topp givetvis plus en.. en privat flagga såg jag. Tydligen bryr sig inte folk. Idag när jag tog min promenad runt 'Mikkos ängar' såg jag att flaggan var på halvstång på kommunens flaggstång.

Svenskarna verkar ha ett särdrag att 'inte bry sig' om att följa regler hastighetsbegränsningar och annat som vi anser vara ganska riskfritt. Samtidigt som vi är fega och duktiga ögontjänare; ingen vågar köra om en polisbil fast den ligger långt under hastighetsbegränsningen. Vi bromsar in just innan en fartkamera, och gasar på ordentligt så fort vi kommit bakom den. Fyy på oss! :)

24

MAJ 2021       

TISDAG                     

07.50 / +5 i Pajala

Sol i sikte! ..men inte riktigt ännu. Tisdag lär vara pensionärernas dag, i alla fall när det gäller att gå i butiker och handla. Undrar om 5% rabatterna gäller fortfarande på tisdagar?

Jag brukar smita in på Ica på söndagar efter att ha kollat parkeringen hur många kunder som förväntas vara inne för tillfället. För det mesta är det ganska lugnt just på 'vilodagen' :)

21.50 / +8 i Pajala

Envisheten bär frukt! ..kunde jag konstatera också idag. Hade beställt en 'handskanner' och skulle skanna av en av mina tidigare böcker. Tar alldeles för lång tid att skriva om, så nu har jag skannat av nästan halva boken. Tjohoo! Men det var inte med den jag skannade utan med min gamla kopiator/scanner, fick däremot ett program med handscannerna som gick att använda.

Annars.. var det en bra dag, hade gäster från Byn, men dom har ju alltid så bråttomt hem till byn :)                                               /Godnatt!

25

MAJ 2021       

ONSDAG                     

07.15 / +4 i Pajala

Solen är vaken och pigg! ..och då är ju allt som det ska vara. Det är dessutom vår :/

Ska göra några 'administrationssysslor först och sedan ska jag ta en runda ut i det friska. Härligt med Sol!

21.30 / +11 i Pajala, solig kväll

..men inte så varm! Som ni ser på dagens bilder så har islossningen gått ganska lugnt till eftersom stränderna är så rena från isflak. Torneälven ser ut nästan som en sommarälv och de vita molnen med himlen speglas mot vattenytan som i sin tur blir blåvit som Finlands flagga :/  /Godnatt!

26

MAJ 2021       

TORSDAG                     

08.15 / +7 i Pajala, soligt

En fin morgon! ..men ingen riktig värme. 

Självklart har den angripne rätten att försvara sig! Hur skulle det annars bli? Vi vet också att våra skattefinansierade statsmedier och i detta fall Sveriges Radio månar om de palestinska barnen när Israel försvarar sig mot angriparen som började skjuta raketer på israeler och israelska barn.  

Lika självklart är också att Israel har ett överlägset bättre försvar än den palestinska sidan, men det innebär inte att de inte får försvara sig mot en angripare. Läs mer...

22.30 / +14 i Pajala

Idag kunde man njuta av dagen! Solen var generös och molnen höll sig undan bakom horisonten någonstans :/ Några timmar har jag dock suttit och 'jobbat', men också suttit ute och bara njutit av tillvaron. Det blir väl en likadan dag imorgon, som det lovats.                             /Godnatt!

27

MAJ 2021       

FREDAG                     

08.45 / +5 i Pajala, mulet

Godmorgon! ..och det sägs vara fredag! Inte så många dagar kvar av årets bästa månad, suck! Varför bästa? ..jo för att det händer så mycket just i denna månad, naturen byter från vinterpäls till sommarskrud, älvarna visar sin mäktighet.. och jag är född i maj, som så många andra :)


- Ha en bra fredag!

--------------------

Centerpartiets förslag blir tydligen att luta sig mot S och Mp, hörde jag på radion, och kritiken är hård från de 'riktiga centerpartisterna' som vill värna om lands- bygden och en sund centerpolitik som varit den stadiga grunden, innan Annie Lööf och Maud Olofsson omvandlade det till ett 'Hattifnatt-parti' som få begriper sig på :/

22.50 / +8 i Pajala

Orkade inte se filmen till slutet! En amerikansk thriller och familjedrama i finska femman. Den blev för bökig på slutet så jag tyckte att det var lika bra att stänga av. Annars en bra fredag, fick matkassar från Coop på eftermiddagen och tog en promenad sedan, kall blåst från norr.                                                                                                                                  /Godnatt!

29

MAJ 2021       

LÖRDAG                     

07.50 / +3 i Pajala, mulen morgon

Godmorgon världen! Ibland brukar jag snabbt ögna igenom Expressens största rubriker för att få en uppfattning om läget både här hemma och ute i världen. Nu gör jag inte det för jag vill vara i fred från sådana saker. Många äro de som inte vill veta, men under dagen kan man inte slippa att höra de viktigaste händelserna, åtminstonen här hemma. Låt så bli även denna lördag!

22.20 / +12 i Pajala

/Godnatt!

28

MAJ 2021       

SÖNDAG              Morsdag

08.30 / -1 i Pajala, solig morgon

Snart är det sommar! ..börjar nu till veckan, säger prognoserna. Sedan vet vi inte hurudan sommar det blir, men vi hoppas på en bra sommar, så klart :/

Jag har inga speciella planer för denna sista söndag i maj, så jag går här planlöst och funderar. Vädret är inbjudande, men friskt, och jag vet inte om det stämmer att det har varit minusgrader på natten? Brr..

22.05 / +13 i Pajala

'Det är oacceptabelt! Förresten, har ni hört det uttrycket någongång? Det ante mig, alltså några miljoner gånger, och ikväll var mycket igen som var oacceptabelt i kvällens Agenda. Det verkar vara politikernas favoritord och ursäkt många gånger. Det heter aldrig: 'Det accepterar vi inte!' Nej, det är bara en ökande mängd händelser som 'bara' är oacceptabla, som sagt. Jag skulle vilja kröna den ramsan till decenniets mest slitna ramsa, en absolut tom fras för att skylla ifrån.  /Godnatt!

30

MAJ 2021       

MÅNDAG                      VECKA 22 

08.50 / +13 i Pajala, solig morgon

Denna månad sjunger på sista versen! ..och imorgon börjar den efterlängtade sommaren. Hörde att myggen redan vaknat på vissa ställen i söder, och hoppas att de missar norrland det här året. Hoppas kan man ju alltid!

En snabblick på yr.no visar att vi kommer att ha sol på morgonen och på kvällen, men mulet mitt på dagen. Nåja, helt ok med det!

21.50 / +15 i Pajala

Ett fint avslut på denna majmånad! ..och bättre lär de bli de närmaste dagarna. Det var lagomt varmt att sitta ute på dagen, blåste ganska så friskt. Rundade 'Mikkos ängar' under min promenad, vindjackan behövdes på ditvägen och mot nordanvinden, sedan blev det för varmt när jag skulle hemåt, söderut, i medvind. Så krångligt kan det vara :)

Hoppas vi syns här igen i junimånad, för det är ju redan imorgon, och då börjar den riktiga sommaren. Löven i björkarna grönskar snabbt, liksom i andra lövbärande buskar och träd.

/Godnatt!

31

En klok man med kloka åsikter och förklaringar! Klicka på bilden och lyssna.

Roland Cedermark:

2 miljoner sålda skivor

12 guldskivor

enligt Wikipedia

Norges nationaldag

17e mai!

Grattis Norge!

07.30 / +2 i Pajala

Godmorgon torsdag! ..och almanackans dagar rullar på som löpande bandet på någon fabrik, ungefär :/

En mulen morgon här i Pajala, men ok, det duger väl också, fast man blivit lite bort- skämd av alla soliga dagar som varit den senaste tiden.

Skaren är också i

fara nu om det

blir varmare, men

de flesta tar nog

hellre värmen än

skaren, skulle jag

tro :) 

19.00 / +2 i Pajala

Det mullrar,

åskar och

blixtrar i Sverige!

..som aldrig förr.

Halva sveriges

befolkning pekas

ut som potentio-

nella våldtäkts-

män och kvinno-

mördare. Kvinnor

våldtagas, folk

skjuts och bomber

detonerar.

På kort tid har

fem kvinnor

mördats av sina

närstående män och igår smällde tre bomber på Malmös gator. 


Skolministern är rejält i blåsväder efter att det... Läs mer..

Mina tidigare utgivna böcker

Förboka redan nu den nya     >>> boken som just nu är på         >>> tryckeriet.                               >>>

Klicka på bilden och boka per

e-post:

mixarense@gmail.com

Elis 9 år har tecknat sin mosters familj.  Helt fantastisk teckning :)

Till nya sidan

Vårt samhälle

Tack, för att du besökte

min hemsida www.norrmix.nu

Min första bil, liknande denna.   Googlebild.

Visdom eller vishet är ett ord som har en djupare innebörd än all intelligens, kunskap och förstånd'.                   /Wikipedia

..för tusan!