BLOGG.Dec.2021

MIN BLOGG

DECEMBER  2021

Sidan uppdaterad

24.00

31 december 2021

Våran hund 'Sorry' från Pilkkasaivo som liten valp.

1

DECEMBER 2021                       VECKA 48

ONSDAG                                    JOULUKUU  2021

Tidigare månaders bloggar hittar du under fliken ARKIVET här ovan.

Snögubben från Muodos...'

Boka redan nu!

..'min bästa bok', enligt läsare. Planerar en andra upplaga för den första upplagan har varit helt slut till sista boken för längesedan.

En omarbetad och snyggare bok!        Boka på: mixarense@gmail.com

11

09.30 / -7 i Pajala

Nu är det kaffearomerna.. som söker sig till näsan och ger hopp för dagen! 'Morgonstund har guld i mund', eller 'Morgonstunderna är guld värda' kan man också översätta det med. Även om jag så klart sover bort några som andra anser vara så värda, men vad är skönare än att vakna och sedan dra ett par timmar till.. zzz

22.30 / -5 i Pajala

Lugn dag! ..tog en promenad i centrum på dagen och förvånades över att det var så lite folk i farten. Kanske lugnet före julstormen?

Kvällen blev desto livligare när finska teven visade en amerikansk action-film som gjorts av Spielberg, ett kidnappningsdrama och vilda polisjakter i bästa amerikanska stil :/             /Godnatt!

DECEMBER 2021  

LÖRDAG                

12

06.50 / -4 i Pajala

Nu kan man knappast klaga på vädret! ..när 

pelaren inte är så långt ifrån nollstrecket.

Söndagsmorgon och tredje advent, enligt mina beräkningar. Det tredje ljuset som får tändas.

14.10 / -5 i Pajala

Mjukt' och dämpat väder idag! ..vad det nu betyder, men så upplevde jag det under min dagliga promenad runt byn.

Elen gick just när jag skulle skriva ut några fotografier och skrivaren stannade mitt i allt. Befarade att något skulle hända med skrivaren, men den bara fortsatte att skriva när strömmen kom tillbaka. Hipp!

21.40 / -2 i Pajala                                          /Godnatt!

DECEMBER 2021  

SÖNDAG                

15

08.20 / -3 i Pajala

Så kom onsdagen den femtonde! ..då jag ska iväg. Kommer att hålla några dagars paus med 'bloggandet', men fortsätter sedan igen till veckoslutet.


- Ha en bra dag!

DECEMBER 2021  

ONSDAG                

17

08.55 / -2 i Pajala

'Åter igen gryr dagen..' men det tar längre och längre tid för dagen att 'födas' fram. Men inte så länge till innan det igen börjar gå att andra hållet och dagarna börjar 'växa och växa.

22.10 / -3 i Pajala

Promenerade genom byn.. mitt bland 'fredagsrusningen'  vid lunchtid ;) Nåja, istället var det ganska lugnt, om jag ska säga sanningen och jag blev lite förvånad, för julen närmar sig och det var fredag!! Det råkade väl vara så just då.                    /Godnatt!

DECEMBER 2021  

FREDAG                

19

09.15 / -4 i Pajala

Julen närmar sig med enorma steg! ..och redan idag är det säkert många söderifrån som är på väg upp eller ner. Mina första väntas på tisdag. Hoppas vädret håller sig inom rimliga gränser över helgerna.

Nu greppar jag tag i kaffepannan, eller rättare sagt i vatten- kokaren...

21.15 / -6 i Pajala

Stängde av teven! ..kikade en stund på 'Helenius hörna' med gäster som Kiyo typ, Björn Skifs och den 'norske vilden', vad han nu heter. Lite roligt program om man råkar vara på samma våglängd, vill säga :/ 

Imorgon är det måndag igen och början på julveckan. Tänk så fort det har gått och snart börjar dagarna bli längre och längre. Några måndagar och månader till så är vi inne i våren, den härliga årstiden.                                                                         /Godnatt!

DECEMBER 2021  

SÖNDAG                

20

08.30 / -12 i Pajala

Godmorgon världen! Vad har du att erbjuda för idag? ..kan man undra, annat än lite kyla och vinterkänsla. 

Nåja, vi får se vad det blir.

22.30 / -9 i Pajala

Bybor tittade in! ..och julgästerna har börjat komma. Imorgon kommer det fler. Hoppas att transportsidan fungerar som den ska så att folk slipper bli besvikna vid juletid.

Här ska det i alla fall sovas nu.    /Godnatt!

DECEMBER 2021        VECKA 51 

MÅNDAG                

21

09.30 / -23 i Pajala

Brrr.. kallt! ..och klart vinterväder. Hoppas det går bra för rese- närerna och att bilen är varm, och ingen batteribil ;/

Det är tisdag, som sagt, och tomtarna lär vara väldigt aktiva inför deras årliga 'föreställning' och uppgift!

21.40 / -29 i Pajala

Julresenärerna tittade in! ..och fortsatte sedan till byn med stort B dit Tomten absolut hittar och bankar på dören på julafton.                                                                      /Godnatt!

DECEMBER 2021  

TISDAG                         Vintersolståndet               

21 dec:  Vintersolståndet, då vi vänder från mörkret till ljuset igen. Dagarna börjar bli längre och solen väntas kika upp i början av januari.  Tjohoo!

DECEMBER 2021  

FREDAG                        JULAFTON  

24

08.45 / -9 i Pajala

Godmorgon och God Jul till alla! Nu var vi plötsligt där, dvs. julen som så många har förberett, pysslat och donat med i månad eller månader. Jultomten har bråda tider och förväntning- arna på honom är stora.

God Jul!

Åkte norrut mot Tomtelandet! ..naturen och himlen var vackra som på julkorten med snötyngda träd och himlen i alla spektrummets färgnyanser. Plötsligt korsades vägen framför mig Tomteekipaget med åtta renar, fullpackad släde och en riktig erfaren Tomte som styrde det hela. Snön yrde när de nästan flög över vägen. Jag hann bromsa bilen och allt gick bra.


OBS! Dagens datum hittar du alltid genom att scrolla neråt.

Det är inte bara Charlotte Kalla och Zlatan som står som staty medan de lever, för denna bild föreställer mig som levande staty vid Kengisforsens enorma vår- vågor! :/

Foto: Elisabeth Pemer

Foto: Martin Soutukorva

Foto: Någon av bröderna Soutukorva

20 år och livet tycktes vara på topp, men i själva verket hade det bara börjat,

Foto/färg; selfie på den tiden ;)

Välkommen

   DECEMBER

 månad!

DECEMBER 2021 

TORSDAG                

2

11.40 / -4 i Pajala

Grått grått grått idag! ..men mildare och lite mänskligare väder. Sov till halvtio och det ska man också göra när vi går in i 'midvinternatten'. Nallebjörnarna i skogen har nog redan gått och lagt sig under någon gran, skulle jag tro.

I övrigt.. har jag sackat lite efter med bloggen pga trippen till Gällivare, men jag skrev redan igårkväll, helt i onödan såg jag nu, för jag hade tydligen glömt att spara och fanns inte texten mer utan hade försvunnit bara. 

Men skam den som ger sig...

22.15 / -8 i Pajala

Såg ytterligare ett avsnitt av 'Knutby.' 

Det är bra filmatiserat och sektmönstret framträder tydligt. De ledande kom nog för lindrigt undan, kan man tycka, för de skadade så många människor. Åsa Walldau lär finnas kvar på denna jordklot fortfarande.                            /Godnatt!

Pajala C  2 dec 2021

10

DECEMBER 2021  

FREDAG                

DECEMBER 2021 

FREDAG                

3

09.30 / -18 i Pajala

Vaknade efter tuppen! ..och suttit och korrekturläst boken som är på tryckeriet. Felen är färre nu när jag låter word- rösten högläsa och följer själv med i texten. Om man bara läser texten så ser man inte felen lika lätt för man har texten i huvudet och är på sätt och vis lite blind för vad det står :)

Annars.. vet jag inte så mycket, annat än att det är fredag :)  Såh'..

22.20 / -13 i Pajala

Sista programmet med Fredrik Skavlan!

Det som varit höjdpunkten på fredags- kvällarna i flera år. Det var lite feststäm- ning ikväll och Skavlan själv blev rörd när programmet slutade.                 /Godnatt!

DECEMBER 2021  

LÖRDAG                

4

08.45 / -16 i Pajala

Och så var det kallare igen! Vintervädret växlar, tydligen, och frågan är om det ska bli så här hela vintern? Man kan bara undra.

Nu väntar det ångande kaffet bredvid på det stökiga bordet, och det känns så hemtamt och bekant :)

16.20 / -24 i Pajala

Nu är det allvar igen! ..när 'kvicksilvret' kryper neråt och skosulorna knarrar som gamla ladugårdsdörrar, ungefär. Natten förväntas bli kall på vissa ställen speciellt. Säkert en bra bit under 30-strecket, gissar jag. Jag har ju åldern inne som 'väderspå-

man', men det är bara talangen som fattas :/

Hoppas att svt bjuder på lördagskvälls förströelse, eller så får jag leta fram något på nätet eller på svt-play!

22.10 / -31 i Pajala                           /Godnatt!

DECEMBER 2021  

SÖNDAG                

5

08.10 / -32 i Pajala, brrr..

Nu har kung Bore anlänt! ..med allt vad det innebär för oss av kyla och snö. Förr var vintrarna kalla och hårda och folk hade inte samma tillgång till varma kläder som det är idag. Pälsarna var stora tunga och klumpiga, till nutidens lätta och varma. Då var det vanligt med -30, -40, och till och med -55 grader. Det senare var väl inte så vanligt, men förekom.

Men som sagt, idag är det vinter!

22.05 / -32 i Pajala                 /Godnatt!


PS!

Någon hade sett en tomte smyga omkring vid skogskanten, i Muodoslompolo!

6

DECEMBER 2021             VECKA 49 

MÅNDAG                

09.25 / -31 i Pajala

Finland firar Självständighetsdagen!

Blev självständig år 1917, eller för 104 år sedan.

Grattis Finland!

-

Annars... bara kallt ute! -32


21.40 / -19 i Pajala               /Godnatt!


Googlefoto

DECEMBER 2021  

TISDAG                

7

10.50 / -16 i Pajala

Lite mildare väder i alla fall!

21.45 / -16 i Pajala

Kollat på teve, så klart, på ett program om Alf Svensson politiska liv, om nazismens offer, och skulle ha velat se Joanna Lumlys reseprogram, men orkar nog inte.                                                                        /Godnatt!

DECEMBER 2021  

ONSDAG                

8

10.20 / -16 i Pajala

Sovit som en gammal torrfura! ..nästan runt klockan med kort uppvakn-ande vid sextiden. Det gör gött att sova! Ta t.exempelvis björnen som sover hela vintern, inte väl så dumt.. om de stackarna hade en varm säng att sova på, och tak över huvudet. Det har dom förstås på sätt och vis, fast dom riskerar att få snö på sig och under 'kragen'.  

Såh'.. så är det med det..

14.55 / -16 i Pajala

Slagit in några julpaket! ..trots att det egentligen är Jultomtens påhitt och huvudsakliga syssla, så borde ju han med alla sina tomtenissar fixa det hela, men..

Lyssnat också på andra 'tomtar' nämligen i Sveriges riksdag som idag redogör för hur Sverige ska förvara utbränt kärnbränsle i framtiden. En ytterst viktig och allvarlig fråga. Det är dock lite oroande att det är en tidigare sparkad minister och en nyligen av kronofogden jagad minister som haft en massa obetalda räkningar privat. Tydligen är det inte så viktigt med personens karaktär och vandel om rätt partibok finns! Det är lite skrämmande att liknande 'ödesfrågor' för våra barnbarn handhas av 'diskutabla' ministrar och företrädare.

Håller faktiskt med, hör och häpna, Per Bolund Mp, att det är oroande att den nya regeringen nu forcerar fram ett beslut i tidernas största miljöfråga som sträcker sig 100 000 år framåt i tiden, av politiska skäl!

Men men.. det är en svår framtidsfråga och tyvärr finns det inga experter heller som äger en förmåga att se allt vad 'skiten' kommer att orsaka på ofattbar lång tid framåt. Människan är inte klok! 

21.20 / -16 i Pajala  /Godnatt!

DECEMBER 2021  

TORSDAG                

9

08.55 / -16 i Pajala

En tyst morgon! ..det enda som hörs är luftströmmen som trycks in via ventilationskanalerna från fläkten. I övrigt inga andra ljud, inga billjud heller just nu, konstigt nog. Folk verkar sitta i sina 'iglon' och bara mysa. Och det är väl bra det! :/

22.40 / -8 i Pajala                                                                                   /Godnatt!

08.40 / -8 i Pajala


Godmorgon världen!

22.30 / -9 i Pajala

I Finland.. förstår dom sig på vad fredagsunderhållning ska vara på teven, minsann; Jo, en gammal färglagd Vilda västernfilm, 'Silverado', med de gamla hjältarna som Kevin Costner, Scott Glenn, Kevin Kline, och andra.. Så var det ikväll.            /Godnatt! 

13

DECEMBER 2021   VECKA 50 

MÅNDAG       Lucia           

06.50 / -1 i Pajala

Godmorgon! ..och igen föregick jag väckarklockans ringsignal med god marginal. Den slapp skrämma'

mig vaken :/ Skulle passa en

tid 08.10 och det gick bra.

22.00 / -6 i Pajala

Filmen; Lapland Odysse 2

fick avsluta denna lucia-

dag.               /Godnatt!

DECEMBER 2021  

TISDAG                

14

09.40 / -6 i Pajala

Godmorgon tisdag!

21.25 / -5 i Pajala

Inget att klaga över vädret iaf! Elen var borta igen.. i kanske en timme helt svart. Varför har den börjat bråka nu, redan flera gånger?

Men nu har vi el och teven har också börjat fungera. Det verkar ta tid innan den kommer igång efter strömavbrott!!                        /Godnatt!

DECEMBER 2021  

TORSDAG                

16

22.55 / -13 i Pajala

Ligger man ett par dagar på sjukhus så börjar man tro på mänskligheten igen!

..tänkte jag när jag låg en dag på Sunderby sjukhus.

Åkte ner igår och kom hem idag.

/Godnatt!


DECEMBER 2021  

LÖRDAG                

18

10.15 / -6 i Pajala

Ja, det e´lörda' idag och här satt jag och vänta..'    på att kaffet ska koka och nu är det färdigt ;)

Man måste ju få den där 'koffein- kicken' på morgonen så att man blir människa igen :/

Verkar inte vara så kallt heller idag..

14.30 / -6 i Pajala

Folk är som gamar! ..för i början av pandemin fyllde svenskarna sina bilar med toalettrullar så att andra blev 

utan. Nu är det tydligen samma med snabbtesterna för covid-19. Folk har hamstrat igen till ingen nytta och andra som skulle behöva blir utan!! Vad är det för fel på folk, eller är egoismen så stark bland svenskarna, trots det fyllda hjärtan av översvämmande godhet för hela världen!! ..kan man undra?  Bara JAG inte blir utan toalettrullar eller snabbtester!

Men trots det;

22.15 / -5 i Pajala

/Godnatt!

DECEMBER 2021  

ONSDAG                

22

09.05 / -32 i Pajala

Minus 32 i Pajala!!! Kallt så in i norden, och absolut myggfritt!

Det känns lite ovanligt med en sådan kyla som vi inte brukar ha så ofta nuförtiden. Förr var man van vid att det blev kallt på vintern.

Men men.. det gäller bara att bita ihop och ta an det som bjuds :/

22.50 / -19 i Pajala                                                                                       /Godnatt!

DECEMBER 2021  

TORSDAG                

23

10.50 / -12 i Pajala

Sov bonus några morgontimmar! ..och dagen känns redan lite ljusare, men det är nog bara en känsla. Kanske några sekunder längre än i förrgår.

Klockan snuddar nästan elva när jag tar första ångande morgonkoppen och det smakar förstås lika bra, om inte bättre.

Julaftonen och  jultomten närmar sig med samma fart som Apollokapseln mot månen, eller hur det nu var ;)

21.15 / -11 i Pajala                                                                          /Godnatt!

12.50 / -10 i Muodoslompolo

Juldagen! ..och de yngre julfirarna har också kommit upp efter julaftonens spännande tomtehändelser. Vädret är inte lika färgglatt och ljust som igår. Snön hänger kvar i träden, trots kalla vindar.

- Ha en julig juledag!

15.00 / -10 i Muuodoslompolo

En seg början på Juldagen, helt naturligt! ..men en frisk promenad runt byn med nästan hela gänget gav hopp för resten av dagen.

Finland har spelat julmusik och julsånger hela dagen, enligt gammal tradition, så att man kände ilningar i ryggraden. Högtidligt! 

Här i landet vill man ju komma ifrån från sådana traditioner, och påstår istället att vi inte har några sådana, om jag förstått det rätt!


- Ha en fortsatt God Jul!

DECEMBER 2021  

LÖRDAG                              JULDAGEN 

25

07.00 / -11 i Muodoslompolo

Endast frysboxen surrar! ..där jag vaknar och för längesedan har berg- värmens borrar tystnat, nu hörs bara ett nästan ohörbart spinnande från anläggningen. Ute är det mörkt medan andra juldagen håller på att födas fram. Vi fortsätter i julens spår..

15.40 / -21 i Pajala

Hemåt idag! Körde efter min dotter Ninas familj från Muodos.. till Pajala. Vi var framme före klockan tretton, de tittade in snabbt och åkte vidare mot Luleå och flyget därifrån. Det blev kallare igen!

21.30 / -18 i Pajala

Nu är julen slut slut slut... salut!                                             /Godnatt!

DECEMBER 2021  

SÖNDAG                    ANNANDAG JUL 

26

DECEMBER 2021  

MÅNDAG                

27

09.15 / -14 i Pajala

Som att vakna till vardagen efter jul! ..om det nu är någon större skillnad för en som knappt märker någon skillnad på vardag och helg. Då är det självklart annorlunda när 'barnen' med familjer varit här. När man med äldste barnbarnet kunde prata om 'lumpartiden' och jämföra med hur det var på min tid. Trots allt, verkar de ha många liknande rutiner och traditioner som det var under min tid i det militära. Bra så!

20.40 / -18 i Pajala

Det blev ingen promenad idag!  ..bara till och från garaget. Det kändes kallt med 'draget' från norr. Man anade dock Solen någonstans i väster bakom horisontens rand.                                                        /Godnatt!

DECEMBER 2021  

TISDAG                

28

09.30 / -24 i Pajala

Morgonen ljusnar så sakteligt! ..och natten ger vika för ljusets krafter. Steg för steg och sekund för sekund blir dagarna längre och längre. En match mellan ljuset och mörkret, 'domaren' utnämner vinnaren om någon månad. Ljusets seger över mörkret!

22.15 / -15 i Pajala

Mildare.. och det är bra!                                                            /Godnatt!

DECEMBER 2021  

ONSDAG                

29

09.00 / -12 i Pajala

Så närmar vi oss årsskiftet! ..och  nu kan vi nästan börja räkna ner i timmar det gamla året 2021, ungefär som vi gjorde när vi muckade från det militära. Men med den skillnaden att här står ett nytt som tar emot direkt.

Så kan det vara!

Inte imorgon, men sedan är det Nyårsafton!

22.15 / -6 i Pajala                                                                                              /Godnatt!

DECEMBER 2021  

TORSDAG                

30

08.45 / -8 i Pajala

Idag väntas nyårsfirare! ..min yngsta dotter med familj kommer. Trevligt att träffa 'småbusarna', fast de inte längre är så små.

Det gamla året går oss ur händerna..

21.50 / -7 i Pajala

Det har börjat snöa lätt! Resenärerna fortsatte mot Byn. Det blev lite sent för dem pga. av senare flyg.                                                         /Godnatt!

DECEMBER 2021  

FREDAG                          NYÅRSAFTON   

31

08.50 / -7 i Pajala

Det gamla och det nya! ..där det gamla året går och möts av det nya! Siffror ändras och får större valör. Åren flyr undan..

Nyårskvällen:     2021 - 2022

Nyårsmiddag, Tomtebesök för andra gången, julklappar och God Jul!

På kvällen var vi med två bilar till finska gränsen och stod på bron och såg finska fyrverkerier. Enorma smällar vid Harrinivas turistanläggning. Kallt -22!

Vi smällde några raketer, enligt tradition, på kyrkbacken i Muodos.. Hör och häpna, en polispiket passerade oss just när vi var färdiga.Lite dålig kännedom om vilka bestämmelser som gäller för nyårsraketer i vårt land.

En stund TV vid nyårsklockslaget och sedan Godnatt!


Gott Nytt År 2022!

Dagen efter /  (-15)  i Pajala

Snöat och mildare!

Hämtade bilen från Hc med en hjälpsam granne. Och den startade direkt, trots att den stått över natten i sträng kyla.

Värmde upp den med en runda runt byn, var snabbt in i affären och väl hemkommen garagerade jag den och 'band fast den i väggen med en gummikabel', eller lite enklare uttryckt; kopplade i motorvärmarkabeln för kommande behov.

På kvällen såg jag 'Uppdrag granskning' som handlade om statsterror med tentakler också till vårt land. Inget konstigt med det eftersom vårt land stått och står med 'öppna famnen' vid våra gränser. 'Det tycks vara synd om alla som bor utanför våra gränser. 

En ny regering har vi fått och redan är det skandalartat med mins en nygamma minister som tidigare blivit sparkad; en som inte kunnat hantera sin ekonomi och hade kronofogden i hasorna. Nio obetalda skulder, vilka dock betalades inatt!! Påminner om en tidigare minister som gillade Toblerone.

Sköter man inte sina skulder så visar det på en personlighet som inte går att lita på, anser jag, och sin personlighet är det hartnär omöjligt att ändra på.

Men Magdalena har fullt förtroende för henne, och det förstår man, vad annars kan hon säga för att inte förvärra saken!

'Låt stå!' inlägg från passerade novemberbloggen 

Uppgående sol mellan Muodoslompolo - Pajala

 Beställ enkel läsning, enkelt!

'TULLHUNDENS ÅR' Voff voff

 'Blåtiran'


                         KLICKA HÄR!

Mikis Theodorakis  (Klicka här)

och (Klicka på bilden)

Juhani Markola

Spelas bl.a. i filmen 'Lapland Odyssey 2'

Konstnären flyttade 'hem' 

till sina hemtrakter!

Klicka här! ..för att se på hennes tavlor.

Sirkka Riekkola

Nya

- KÖP BILLIGT BRA GREJER

Om du är intresserad av..

Sidan uppdaterad

24-08-2021

Titta där...

   SLÖSA PENGAR!

   SPARA PENGAR!

Till salu!   >>>

Hemgården till salu. Vackert belägen vid Muonioälv och med Visantoforsen ständigt brusande utanför bildens vänstra kant. Finska Pallastunturi i bakgrunden. Tomten är på 1,6 ha, strandtomt.  Huvudbyggnaderna i dåligt skick. Två stugor och bastu i bra skick finns. Finska Ylimuonio på andra sidan och tre km till Karesuandovägen. Utgångspris: 500 000 SEK.   Fri prövningsrätt förbehålles.

Till nya sidan

Vårt samhälle

Tack, för att du besökte

min hemsida www.norrmix.nu

Min första bil, liknande denna.   Googlebild.