BLOGG.JAN.2020

1

JANUARI 2020

ONSDAG NYÅRSDAGEN

Sidan uppdaterad  15.45

31 januari  2020

Välkommen till det nya året och den nya hemsidan! 

Ska göra mitt bästa som värd för dessa sidor från och med idag och framåt i tiden - hur långt eller länge är det ingen som vet, som tur är!

12.30 / -9 i Muodoslompolo

Så har det nya året rullat igång! ..och året är i räkningen det 2020:e året och det sista i detta decennium. För exakt tjugo år sedan fick världen pusta ut efter att ha våndats för alla möjliga och omöjliga händelser som skulle drabba världen och främst de tekniska framgångarna. Lyckligtvis

hände inget av de befarade.

Vid millenniumskiftet år 2000 orkade ingen ens tänka  på året 2020 för det kändes så himla avlägset så det fanns inte på kartan eller i tanken. Nu är vi i alla fall där!


- Ha en trevlig och hurtig Nyårsdag, denna första dag i det alldeles nya året och i den alldeles nya almanackan!

2

JANUARI 2020

TORSDAG

08.45 / -1 i Muodoslompolo

Så ljusnar den andra dagen! ..på det nykläckta året 2020. Ett enkelt årtal att komma ihåg, även om minnet inte alltid är i högsta trim. 

Återigen har vintervädret spelat spratt med oss nordbor och givit oss söderns känsla när det borde vara bitande kyla. Angenämt för mig som individ, men.. inte bra i ett vidare långsiktigt perspektiv. Mitt i vintern ska det vara kallt i norr, helt enkelt!

Det känns lite ovant att skriva i det här nya programmet och min minirouter från Telia levererar inte tillräckligt snabbt så texten på skärmen släpar efter tangenterna en halv sekund. Men men.. övning ger färdighet och ...

3

JANUARI 2020

FREDAG

19.50 / -3  i Muodoslompolo

Dagen var som en sen vårdag! ...snön smälte och från träden 'regnade' det som på en regnig sommardag.

Det blev Levi också idag. Vi åkte med två bilar och spa väntade de ivrigaste. Två gubbar satt och fördrev tiden på annat sätt, mest med att titta på folk som kom och gick. En liten treårig blond tjej från Sodankylä kom och underhöll oss ett bra tag genom att prata ivrigt och visa alla konster som Batman kan. Föräldrarna höll ett öga på henne på avstånd men kom sedan och hämtade lilltjejen för de skulle till lekrummet.

I julas åt vi buffé på hotellet, men nu valde vi pizzerian i samma byggnad. Standarden på det förra stället där vi varit i många herrans år vid storhelger hade försämrats till den grad att vi bytte ställe. Pizzorna var till allas belåtenhet.

Det var lite annat före på hemvägen eftersom temperaturen gått ner till minussidan. Det var ju plusgrader när vi åkte dit.

Skönt att vara tillbaks, och en tupplur efter äventyret lockade var och varannan :)

Det är inte bara Zlatan som står som staty medan han lever, för denna bild föreställer mig som staty vid Kengisforsens enorma vårvågrullning! :/

Foto: Elisabeth Pemer

Gott Nytt År

2020

4

11.40 / -8  i Muodoslompolo

 Plötsligt blev det snöfall! ..efter att på morgonen ha varit klart och sextongrader kallt. Så snabbt kan vädret ändras och nu blåser det rejält, risken är överhängande att det kan bli en eller flera strömavbrott under dagen. Hoppas att det inte blir så. Redan tidigare, innan jul, har det här området särskilt drabbats av flera elbortfall av varierande längd.

Annars..

..sprakar elden i den öppna spisen, som egentligen inte är öppen utan har glasluckor så att man ändå kan se gnistorna flyga som vid ett nyårsfyrverkeri, typ :/

Ungdomen skulle ut och springa i snöyran, antagligen runt myren, för att hålla sig i trim. Det borde jag också göra, men jag tror att jag nöjer mig med en rask promenad ;)


På eftermiddagen.. började det snöa och lite senare övergick snöandet till en  riktig rövare till snöstorm. Plogbilen dröjde och vägarna var snart ofarbara på grund av tvärliggande snödrivor. Vi var alla ute och hjälptes åt att få bort snön från infarten och gårdsplanen, från den yngsta till de äldsta. Snöröjningen gick smidigt som på film! :)

JANUARI 2020

LÖRDAG

JANUARI 2020

SÖNDAG Trettondagsafton

09.35 / -10  i Muodoslompolo

Sträcker på mig.. och försöker få åbäket igång igen! Natten har varit vilosam och dagen verkar bli lugnare än gårdagen med den hemska snöstormen. 

Nu måste jag få morgonkaffe för att kunna börja tänka klart..

'Den tolfte mannen' höll mig vaken till över midnatt. En norsk dramafilm grundad på verkliga händelser under Andra världskriget då Norge var invaderat av Hitlertyskland.

.

'I filmen har norska motståndsmän planerat ett hemligt uppdrag när nazisterna upptäcker deras fiskebåt. Jan Baalsrud (Thomas Gullestad) ser sina vänner bli avrättade men hinner precis lubba iväg genom snön, skottskadad och utan strumpa och sko på ena foten.' /Göteborgs-Posten

5

Första solglimtarna efter 'Midvinternatten'


Världens snöfall och snöstorm på efter- middagen. Småväg- arna drev nästan igen. Plogbilen kom så småningom när stormen hade avtagit.

5 januari visar sig solen över Meteelivaaras svank i söder. Ingen värmande sol ännu, men en försiktig sol som kikar fram över horisontlinjen under några minuter.

Foto: Någon av bröderna Soutukorva

6

15.40/ -10  i Muodoslompolo

Solen brassade på med helstyrka!  ..och naturen som legat i dvala och mörker i veckor tycktes vakna upp och gnida ögonen för att förvissa sig om att detta var på riktigt :/

Det var på riktigt, kan jag och andra intyga helhjärtat. Det var solen..

Jag var till Ruosteranta och hälsade på. Otroligt vackert med de vita snöytorna och de höga sammanpressade plogvallarna, vägen löpte som en djupfåra genom skog och mark. Det blåaktiga ljuset gav en fin nyans åt det hela, medan fjällen i bakgunden lyste helvita och halvrunda som endast en gränslös fantasi kan tyda enligt behag.

Trettondagen fortsätter mot kvällen och knyter sakta men noggrannt ihop julens och nyårsfirandets säck med olika slags juveler och godisbitar för att tagas fram igen till nästa års samma firande!


De vackraste julsångerna! ..sjöngs i vår kyrka ikväll. Kyrkan var mer än fullsatt och en massa extra stolar fick tagas in i gången. Alkovet var också fullsatt, och de mäktiga tonerna, som en av besökarna uttryckte det, lyfte taket en bit.

De flesta besökarna kom från finska sidan, och kyrkans personal kom från båda sidor om gränsen. Den finska prästen berömde vår fina kyrka och tyckte att nästa gång borde liknande sångstund sändas på teven. Hur det blir med det står skrivet i stjärnorna :/ 

JANUARI 2020

MÅNDAG Trettondagen

6 januari kl 17.00 - 18.00 sjöngs... de vackraste julsångerna i en överfull kyrka i Muodoslompolo.


Joulun kauneimmat laulut laulettiin kirkossamme tänään.

JANUARI 2020

TISDAG 

08.20/ -4  i Muodoslompolo

Skriver senare..        (Vardag och helgerna är slut nu)

21.15 / -2 i Pajjala

Muodoslompolo - Pajala idag! ..vädret och väglaget växlade mellan minus och plus vid nollstrecket, dimman låg i luften, renarna tittade förvånade när det kom ett par bilar i rad. 

Efter en kortare paus hos mig i Pajala fortsatte min dotter med familj neråt mot Luleå i bil och därifrån vidare med flyg söderut. Resan hade gått bra.

Annars.. har kvällen gått till att packa upp och installera mig hemma igen. Lite teve som avslutning på tisdagskvällen.

7

JANUARI 2020

ONSDAG 

09.30 / +1 i Pajjala

Home , sweet home! ..att vakna hemma, efter att ha sovit länge och färdigt, är som att.. vara hemma, hur bra man än haft borta, kanske till och med bättre än hemma :/

Nu vet jag inte vad jag ska göra idag, inte ännu i alla fall, utan försöker få i mig kaffe för att åtminstone få lite liv i slöfockarna uppe bakom pannbenet. De tycks fortfarande vara väldigt omtumlade och virriga efter natten då de bara kört 'gamla filmer' i huvudet på mig. Vad jag drömt har jag redan glömt, synd att de bara tagas upp i korttidsminnet där de raderas så fort man öppnar ögonen :/

Tyckte mig höra alldeles nyss regndroppar slå mot fönstren, men helt säker är jag inte om de var det. Plusgrader dock också idag!

22.00 / -1 i Pajala

En mörk dag.. och det kändes som att det började skymma redan vid tolvtiden. Var på en kortare promenad i byn för att lufta mig lite, och att sedan få ta det lugnt igen med godare samvetet i behåll.  /Godnatt!

8

JANUARI 2020

TORSDAG

11.35 / +1 i Pajjala

Det konstiga vädret fortsätter! ..och vi kollade med grannen en vecka framåt som skulle bli ungefär likadant som det nu har varit en längre tid med pendling kring nollstrecket på temperaturmätarna, och grått väder.

Ska väl ut en vända och lufta mig igen :)

21.50 / -2 i Pajala

Som avslutning på kvällen..  såg jag en gammal hederlig Vildavästern-film med bl.a. Gary Cooper i en av huvudrollerna. Filmen hette 'Mannen från väst.'

I övrigt.. har jag inte fått så mycket gjort  idag, förutom återupptagandet av de dagliga promenaderna. Skulle behöva få en 'energispruta' så här efter jul- och nyårshelgernas slappa dagar :) /Godnatt!

9

JANUARI 2020

FREDAG

08.15 / -5 i Pajala

Minus fem! ..lagomt kallt.  Vaknade vid sex-tiden och försökte somna om på nytt till sju - men nej, så jag klev upp och kokade mitt kaffe. Det kanske blir en klar och fin dag idag, av temperaturmätaren att bedöma.

Börjar lite smått bli bekantare med mitt nya program för hemsidan, man lär sig något nytt steg för steg :)

Gjorde samtidigt med morgonskrivandet en snabb affär. Satte in en annons för en halvtimme sedan och nu är grejen såld och betald. Ibland går det fort att få iväg en vara, andra gånger får den ligga tigga på nätet så den får liggsår. Den här gången var det en attraktiv presentsak, tydligen.  Så kan det va' och så kan det bli!

22.20 / -12 i Pajala

Skavlan ikväll.. efter juluppehållet. Bra som vanligt, några roliga gäster och en kvinnas starka berättelse om Jamal som mördades på en ambassad i Saudiarabien. /Godnatt!

10

11

JANUARI 2020

LÖRDAG

0950 / -6 i Pajala

Minus sex i Pajala! ..och det verkar inte bli så mycket kallare denna vinter. Vi hoppas ändå att februari blir en riktig vintermånad med smällkalla dagar och ännu kallare nätter. Det hoppas vi! ..och vilka 'vi' är.. är lika diffust som vädret :/

Lördag är det i alla fall och det innebär att man kan låtsas att det är en ledig dag, fast jag borde nog städa litegrann i alla fall - om jag ids :/ Jag får se!

22.25 / -2 i Pajala

Lördagskvällen på väg till idet! ..en engelsk romantisk komedi rullar på skärmen, 'Tamara Drewe' från 2010 som jag troligen sett för längesedan, känns mer och mer bekant, vilket är ett tecken på 'repris.'

Det är nog klokare att kojsa snart, än att sitta uppe och uggla :/  Godnatt!

JANUARI 2020

SÖNDAG

09.00 / -0,5 i Pajala

Nyhetsmässigt nollställd! ..är jag även denna morgon. Jag släpper inte in världen och förstör min morgonstund som ska vara andaktslik med kaffekoppen och de nyvaknade tankarna som enda sällskap. Dagen ljusnar i sakta lunk och man blir medveten om att man inte är ensam på denna planet, siluetter av grannskapet börjar träda fram utan större födslovärkar och snart har jag en hel värld runt omkring mig. Dock ingen solig värld idag, gissar jag eftersom det är mulet och grått.

23.20 / -13 i Gällivare

Via Dokkas till Gällivare! ..åkte halvelva från Pajala och var i Dokkas tolv. Såg både en stor sol och stora vindkraftverk längs vägen. Himlen hade klätt sig i en färggrann sjal i väst. Övernattar i Gällivare och sätter klockan på väckning. /Godnatt!

12

JANUARI 2020

MÅNDAG

06.20 / -16 i Gällivare

Gällivare vaknar! ...och det hör man tydligast på biltrafiken som sätter igång att cirkulera precis som blodomloppet på oss människor. Utan trafiken skulle samhället (samhällen) inte 'leva'.

Det är ganska kallt nu på morgonen och min bil står på gatan, hoppas att den sparkar igång som den brukar, trots kylan. Inte det minsta orolig.

Ska möta nattåget om dryga en timme, och numera sägs de hålla tiderna bättre än tidigare. Hoppas det!

20.50 / -5 i Pajala

Tåget var i tid.. eller någon minut före tidtabellen 07.57. Vi cirklade runt i Gällivare, kollade det stora bygget i centrum, var till några affärer och fikade på 'Allemans kafé.'

Till Norskavägen, via Dollarstore och sedan till Dokkas. Hemfärden gick bra och det hann bli mörkt innan vi anlände till Pajala vid fyra-tiden på eftermiddagen.


14

JANUARI 2020

TISDAG

13.00 / -7 i Pajala, mulet väder

Tisdag - en dag på startsträckan av veckan! ..och när vi kommit igång på riktigt så är det plötsligt fredag. Veckorna bara rullar iväg och snart är det vår. Solen har inte visat sig idag, men lär vara synlig på de flesta ställen nu, när den behagar sig att titta fram.

Vi var på en promenad i byn och vi gick över kyrkogården på den del som jag knappt varit på, och så fortsatte vi tillbaka till byn via butiken.  Kändes uppfriskande, samtidigt som jag fick betala för att jag fuskat med promenaderna de senaste dagarna.


15

JANUARI 2020

ONSDAG

11.30 / -5  i Pajala, mulet väder

Skriver senare.. och nu är det senare 13.50! Skymningen börjar falla och det är bara några minusgrader. Vi tog en promenad i byn och träffade ovanligt många bekanta. Handlade i affären för kvällens mål mat

Fick min beställda bok idag med posten och läste direkt ett antal sidor som inlednings- kapitlet omfattade. Den är skriven av en polis som berättade om sitt dagliga jobb för ett par år sedan, samtidigt som han bara bekräftade bilden av brottsligheten som många av oss medborgare redan hade anat eller visste. För det blev han mobbad och hackad av en 'politiskfärgad' polisledning som försökte med alla medel dölja sanningen om brottsligheten i vårt land. I bokens första kapitel berättar han om den sparkade rikspolischefen som hade varit punkare i bandet 'Bad Boo Band' med deras enda hitlåt: 'Knulla i Bangkok' och texten till hiten hade skrivits av just den sparkade rikspolischefen (också sparkad som chef för FK) Han med gummiarmbanden som skulle delas ut och vilka sedan skulle bota kriminaliteten. 

Herreguu' vilket val av landets högsta polischef i Löfvéns regering, men han var ju socialdemokrat och det räknas väl som överlägset högsta kvalifikation till vilken befattning som helst? Idag är samme punkare högste chef för en minst lika viktig myndighet, MSB, (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) Han har också varit generaldirektör för Migrationsverket. Om han blev sparkad också därifrån låter jag vara osagt.

Jag var medlem i Peter Springares fb-stödgrupp med över tvåhundratusen medlemmar för ett par år sedan. Jag kommer att sluka den här boken - ett som är säkert :/


16

JANUARI 2020

TORSDAG

21.00 / -8 i Pajala, mulet

På utflykt till utlandet!  Länsväg nummer 403 var i uselt skick och liknade mer en kärrstig än en modern länsväg, men långt ifrån nollvisionens mål vad gäller trafiksäker- het. Isig och spårig i både längsgående led som tvärgående som tvättbrädor är. Mycket tung långtradartrafik också på denna väg så att olycksrisken är hög. 

När vi passerade gränsen och kom till finska sidan så var det som att åka i söndags- tofflor på släta hyvlade vägar.

Tänkte på hur vägarna här sköttes för bara några decennier sedan då det fanns ansvariga vägmästare strategiskt placerade exempelvis i Pajala, Karesuando.. Vet att vägmästaren i Karesuando exempelvis åkte runt på 'sina' vägar varje fredag för att kolla skicket och skickade ut arbetsfordonen och gubbarna efter behov. Väghyvlarna, dessa fantastiska maskiner, var sysselsatta när det krävdes, medan de idag står troligen på olika musér. Då var skicket på vägarna en hederssak för dessa vägmästare.

Vi var till grillen i finska Kolari och åt gott som vi brukar. På hemvägen, på denna sida av bron, var vi till Ica Lahtis och köpte bland annat rödbetor och frukt. 

Kvällstimmarna rök framför teven, de flesta. /Godnatt!


17

JANUARI 2020

FREDAG

11.00 / -11 i Pajala, mulet

Skriver senare, som vanligt :) Ja och dagen gick till annat. Vi gjorde en låång promenad ända ner till södra bron, skulle kolla isläget där med vakar och sådant, och det fanns ju öppet vatten i anslutning till bron och under bron. Annars var det bara vitt och vitt. Mötte bekanta också idag och pratade en stund mitt på Laestadiusvägen. Trafiken var inte störande :)

Det blev tacos ikväll och en skvätt rött. En konstig film om en sekt i amerika som härstammade från Indien men flyttade sedan över med gurun i spetsen till amerika där de ställde till det för befolkningen som kom i minoritet. Vi såg de tre första delarna och tre återstår att se.


18

JANUARI 2020

LÖRDAG

11.05 / 8 i Pajala, mulet

Börjat snöa så smått! ..som det var lovat av väderexpertis. Det blev en sovmorgon idag, kanske var det gårkvällens filmtittande som skulle 'betalas' i en annan slags 'valuta' - i extra sömn :/

Nu gäller det att taga vara på denna lördag så att man mot kvällen får slappa på soffan med rent samvete och välluftade lungor :/ 


19

JANUARI 2020

SÖNDAG

14.30 / -7 i Pajala, mulet

Med sparkstötting på Torneälvens is!  ..och ju snabbare man sparkade desto fortare gled man på isen. 'Ingen risk att vi går genom isen när den har hållit för en traktor på tio ton som hade plogat banan', sade jag åt mitt sällskap och sparkade iväg snabbt som ..


13

JANUARI 2020

MÅNDAG

18.30 / +0,5 i Pajala

Det har blivit mörkt i Pajala! ..redan för flera timmar sedan. Utan alla elektriska ljusen skulle det vara ännu mörkare. Julens alla lampor har släckts.. nästan för några grannar låter dom lysa..och så jag.

Det blev ingen isrunda idag, tyvärr, men en runda blev det på fast mark i alla fall.

Och den nya almanackan har redan tappat tjugo dagar. Så fort går det och Solen var pigg och vass idag när den kikade fram från sydhorisonten genom springorna i gran- skogen här intill.

God hemgjord pyttipanna med tillbehör till kvällsmål gav ny energi för kvällen som kanske tillbringas på soffan framför någon skärm :/ 

23.00 / +0,4 i Pajala

Fem av sex avsnitt! ..av miniserien 'Alias Grace' på Netflix. En spännande utveckling mellan folk från lägre klass till finare folk. Och sådant kan många gånger få ödesdigra utvecklingar när svartsjukan skär igenom som ett knivblad. Hon som hade huvudrollen dömdes till döden genom hängning, det hjälpte inte att doktorn som skulle undersöka henne och ge ett utlåtande till de dömande blev ostyrbart kär i den tilltalade.

/Godnatt!


21

JANUARI 2020

TISDAG

22.20 / -9 i Muodoslompolo

Pick och packet in i bilen och.. färden gick norrut genom det supervackra vinterland- skapet i helvitt med ljusblå nyans som den klara himlen avspeglade. Solen var stark i backspegeln och lyste upp allt som låg framför. Vi hann möta några malmbilar och en låg bakom tills jag trampade på gasen så att den blev som stillastående :)

Nåja, jag körde väl som en söndagsåkare i början och den tomma malmbilen hade bråttomt till att bli lastad igen. Annars håller de hastigheten väldigt noga kring 80 km/timmen.

Innan gryningen åkte vi en tur till mitt gamla 'fädernesställe', men allt var under snön,

också en åktur mot Kätkesuando men vände tillbaka halvvägs.

På kvällen lite social samvaro där vi ska övernatta.


22

JANUARI 2020

ONSDAG

08.40 / -7 i Muodoslompolo

Dagen gryr i Byn! ..och det verkar bli en lika fin dag som igår. Morgonkaffet är avverkat och morgonminglet tagit vid. En hel oskriven dag ligger framför oss...

22.20 / -5 i Pajala

Hemma igen! ..efter att ha hälsat på hos ytterligare ett ställe valde vi finska sidan att åka hemåt mot. E8:an var som att köra hemma på köksbordet trots att vi mötte ett antal stora långtradare med många lampor som lyste som julbelysningar. Gjorde ett insväng till grillen med finska grillkorvar i Kolari innan vi skulle köra över bron tillbaka till Sverige. Handlade på Ica Lahtis och snart såg vi lamporna lysa på den andra bron över Torneälven i Pajala. Den svenska länsvägen 403 gav en känsla av 'tvättbräda.'  'Segern' var vår och vi var framme i god tid innan  kvällen tog vid.

/Godnatt!


20

MUODOSLOMPOLO


PAJALA

Ett skriv- och databord med så kallad. o-ordning!

SÖNDAG

PAJALA

METTÄ-DOKKAS

GÄLLIVARE

MÅNDAG

GÄLLIVARE

METTÄ-DOKKAS

PAJALA

En mycket läsvärd och upplysande bok om den svenska polisen skriven av en 'riktig' polis, Peter Springare.

PAJALA

KOLARI

GRILLEN

KAUNISJOENSUU

PAJALA

LÖRDAG

Lördag kl 12 cirka

Isläget vid södra bron i Pajala med två avlånga vakar längs älven, men ca en km uppåt bär isen vad som helst. Vattnet pressas samman mer vid bron och det blir starkare strömmar där som håller vakarna öppna. Det beror givet- vis också på att vintern varit så mild

Söndag kl 13 cirka

Lions i Pajala har plogat

upp 'sparkbanor' på an-

tingen 400 m eller 1 km

och tillhandahåller låne-

sparkar för hågade att

ta en sparktur på Torne-

älvens is.

Det fattades bara en brodd under sulan på sparkfoten, för att få upp farten på det hala underlaget.

PAJALA

MUODOSLOMPOLO

MUODOSLOMPOLO

MUONIO 

KOLARI fi

KUNISJOENSUU

PAJALA


En grabb med bestämda framtids-

drömmar

Fredagsmys eller..?

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt har meddelat att han slutar som ordförande för vänsterpartiet om några månader. Lite synd är det för han har stått för många bra krav och försökt bromsa alltför tokiga högeridér. Jonas har också en oförarglig oprovocerande framtoning i sitt framträdande.

Många tror att nästa partiord-

förande blir en kvinna och flera har pekats ut som ev kandidater. Hur som helst kommer V att gå ner i popularitet i och med bytet. De höga siffrorna är mycket Jonas förtjänst och just på grund av det som jag skrev nyss. 

En stor risk för V är att de nu väljer en av de aggressiva vänsterkvinnorna som redan slickar sig om munnen när posten som partledare hägrar. Då kan återigen vänsterpartiet bli en fem-

sex procentsparti. Vänsterpartiets grundidé platsar förstås inte i ett modernt demokratiskt samhälle.


Tanken slog mig.. fick jag i uppgift att göra ett gratulations- kort till Hermansson från Pajala vänsterpartister när han fyllde 90 år. Det var många år sedan.

Glömmer alltid att sitta rak i ryggen och får ont i nacken och över skuldrorna.. Grrr..

Fynda på.. www.rixmix.se/marknad.htm

JANUARI 2020

TORSDAG

11.35 / -6 i Pajala, mulet, börjat snöa

En grå dag igen! ..och snöflingor har börjat dala ner, som väderkartorna har lovat för idag och kanske också för imorgon. Vi får se.

23.35 / -3,5 i Pajala

Kanske dags att plocka ihop pinalerna.. och lägga sig och sova, i väntan på morgondagen som är en fredag.

Det blev sent ikväll också för vi tittade på ett Dox-program om 'ettbarnspolitiken' i Kina på 1970-talet. En politik med brutala bieffekter med tvångsaborteringar och nyfödda barn som lämnades på marknader för att någon skulle ta dom eller så dog dom där. Nyfödda som hittades på soptippar dit de lämnats. Ruskigt...

/Godnatt!


24

JANUARI 2020

FREDAG

11.40 / -5 i Pajala, sol och klart

Solen skiner! ..och det är lugnt och fint väder, vad jag kan se. Vi har morgonfikat med grannen. Posten damp ner i lådan för en stund sedan. Nu vill ju Postnord slippa bära ut post fem dagar i veckan och istället begränsa det till tre dagar i veckan. Det blir bara sämre och sämre. Hoppas hon sover dåligt om nätterna, hon som förstörde posten i ...


23

Snöat idag

..vårt land, Maud hette hon väl, hon som gjorde en annan superdålig affär när det gällde elenergin, var det inte 90 miljarder den affären kostade för oss svenska skattebetalare?

Så... samma Maud var tydligen en hejare på att göra affärer.. med andras pengar, minister som hon var :/

23.00 / -14 i Pajala

Fredagskväll!  ..och Skavlan hade extra bra gäster ikväll som Ari Behns föräldrar, Mark Levengood, en finsk grodman som var med och räddade ynglingar i en vattenfylld grotta i Thailand för en tid sedan. 

Vi tänkte sedan se en film på Netflix men fick inte det att fungera ikväll :( /Godnatt!

JANUARI 2020

LÖRDAG

-20

10.30 / -15  i Pajala, sol och klart

Rejält kallare idag! ..men kylan kommer att avmattas igen under kommande vecka. Vädret är numera som en berg- och dalbana som går upp och ner.

Vaknade mitt i drömmen där jag just kom till Övertorneå marknad just efter stängnings -dags, sista marknadsdagen. Hade två barn i baksätet och något barns svärmor !!! på passagerarsätet fram. Det droppade fortfarande folk från marknadsområdet fast klockan var kvart i sju på kvällen. Men det var ju sommar - i min dröm. Jag skulle visa min nya lägenhet åt dom i ett nytt hyreshus alldeles intill marknadsområdet. Så hade jag förresten också här när jag bodde på Kengisgatan, marknaden började alldeles utanför marknadsområdet.

23.00 / -20 i Pajala

Det blev ingen vinst! ..ikväll på mina lottorader som jag haft i tiotals år. Brukar köpa några trisslotter med överskjutande pengar  när jag förnyar mina lottorader. Nu köpte jag två minitriss för tio kronor styck och vann så att jag kunde köpa en vanlig trisslott för trettio kronor.. och vann ytterligare nittio kronor. Då slutade jag spela och gick med vinst :)


26

JANUARI 2020

SÖNDAG

-21

10.45 / -21  i Pajala, sol och klart

Brr.. så kallt! Idag får man dra ner mössan ordentligt över öronen för att inte bli nypt av kylan. Fördelen är att det är en klarkall himmel också och solen kommer att titta ner på oss med pilemariska ögon :)

Annars.. 

22.50 / -26 i Pajala

Bettan åkte hem idag! ..och så klart var det strul med tåget, som tyvärr inte är ovanligt. Buss till Gällivare.

Såg en gammal Vilda västernfilm på youtube som hade restaurerats och färglagts, Agenda och 'Överklassmördaren' som baserats på riktiga händelser. Som tidsfördriv för kvällen. /Godnatt!


27

JANUARI 2020

MÅNDAG

-26

09.30 / -26 i Pajala, troligen klart väder

Det är kallt.. och inget konstigt med det för vi är nu i den kalla perioden av vintern, som det alltid har varit. Tyska biltestarna kom alltid den 17 januari, och de ville ha riktigt kallt och hade säkert studerat noga när det brukar vara kallast här uppe.

Nu ska jag lyssna på Sverker i 'Ring P1', och på missnöjda svenskar som ringer in till radion. 

Lyssnade på motsvarande program igår i finska radion. Där har inte programledarna kravet att ifrågasätta varje inringare för att det ska bli 'balanserat', och där 'hackar' inte programledaren sönder det den inringande försöker framföra. utan samtalet blir mer som ett naturligt samtal.

21.30 / -17 i Pajala

Följt av och till 75 års-minneshögtiden.. över nazisternas judeförföljelser under Andra världskriget. En israelisk motorcykelkolonn som hade kört närmare 500 mil för att nå målet i Berlin, Brandenburger tor. De var ett tiotal motorcyklister med israeliska flaggor på varje mc. Bland andra en far med sin son var med, de var polskjudar och pappan var överlevande. När de transporterades mot dödslägret så lyckades mamman med sin 14-åriga son hoppa av tåget och springa undan nazisternas kulor. Deras överlevnad hade hängt på ett hårstrå.

- Jag kan inte förstå hur vissa människor kan tro på en Gud, frågade sig pappan, Han som lär se allt och rår över allt! 

En berättigad fråga som också jag har försökt finna ett svar på många gånger. Jag tycker att det duger inte med det enkla och 'heltäckande' svaret som man många gånger får; att det var guds vilja och att vi människor inte förstår Hans tanke bakom. Det räcker inte som svar, tycker jag! /Godnatt!

25

JANUARI 2020

TISDAG

-12

12.00 / -12  i Pajala

Kom att tänka på det jag skrev igårkväll.. när jag nyss rundade Mikkos ängar i det gråa snövädret under min dagliga promenad. Det var inte många andra som var ute i det friska, men trafiken på Genvägen var livlig med våra mått mätt, och snön yrde.

Jo, jag tänkte anknyta lite till vad den judiska överlevande pappan sade om Guds existens. Plötsligt slog mig en tanke att det kanske har skett någonslags kupp i himmelriket och att Gud har åtsidosatts medan han med hornen och den glödheta eldgaffeln från 'källarvåningen' tagit över makten, som det ser ut i vår lilla värld nu med elände på elände, klimathot, virushot, våld och brottslighet, osv.. Folk verkar ha fått än värre virus som i så fall påverkar både hjärnan och förnuftet?

Kaos och elände brukar ju bli följden även när det sker överrumplande maktöver- taganden i länder på vår jord., militärkupper exempelvis. Inte kul!

Som sagt, det är tisdag och jag har suttit med grannen på förmiddagen och ventilerat det ena och det andra. Sedan dammsög jag andra halvan av lägenheten, det jag inte iddes göra igår :/ Det kallas för arbetsportionering... kanske :)

21.45 / -11 i Pajala

Även ikväll visades det... på teven ytterligare en intervju med en överlevande från nazisternas dödsläger. Hon hade undkommit med mycket tur.

Hörde att skolungdomar redan i fjärde klass blir konfronterade med dessa hemska historiska händelser trots att många vuxna har svårt att handskas med hemskheterna som begicks då mot vanligt folk. Det är för starkt att utsätta så unga för sådant som borde komma först i de högre klasserna. Onödigt att skrämma upp små barn, anser jag :/ Godnatt!


29

JANUARI 2020

ONSDAG

11.50 / -9  i Pajala

Försökt 'sova' klockan runt! ..för just när jag hade somnat igårkväll så vaknade jag av att en dieselbil gick på tomgång just utanför mitt sovrumsfönster. Kände samtidigt avgaslukten inne i lägenheten för den drogs in av ventilationsfläkten så klart. Drygt en halvtimme puttrade kommunens bil på innergården där det för övrigt är förbjudet att parkera överhuvudtaget, vi boende har ju jagats av en parkeringsvakt och vissa har bötfällts när de behövt köra bilen närmare - dagtid. (Samma visa som förra vintern och vintern före, tänkte jag :(

01.10 gasade den iväg sedan och jag försökte somna om men kunde inte på hela natten. 

Tomgångsförbudet efter en minut gäller i hela kommunen och antagligen i hela landet, men tydligen gäller det inte kommunens egna bilar? Givetvis faller sådant på chaufförens ansvar, men främst handlar det om chaufförens bristande omdöme och bristande hänsynstagande till andra boende som ligger och sover på natten. Den riktiga parkeringsplatsen ligger bara femton meter bort invid gatan.

Har tydligen slumrat till lite på förmiddagen när andra redan varit igång i timmar. Klockan var halvtolv när jag vaknade :(

21.45 / -9 i Pajala

Sverige Sverige - bluffares, skojares, bedragarnas drömland! 

Vi har fina och dyra kontroll- och tillsynsmyndigheter i vårt land som kostar enorma summor skattepengar och som borde vara garanten att det mesta fungerar på ett bra sätt. Fina damer med fint filade naglar på sina fina kontor som bär ansvaret för att inga kossor eller andra djur far illa på gårdarna. Säger sig ha gjort både anmälda och oanmälda kontrollbesök enligt väldokumenterade regler och djurhållningslagar. Ändå kan bonden känna sig säker år efter år utan att ha åtgärdat eländet.

Kvällens 'Uppdrag granskning' handlade om mjölkjätten Arlas gård någonstans i Hälsingland där filmteamet hade mött fruktansvärda förhållanden för mjölkkossorna. De gick och låg på tjocka lager av kiss och bajs i salig röra, hade otäcka skador och var magra som lägerfångarna i Auschwitz på sin tid.

De tog också upp den falska polska sjuksköterskan som hade fått nytt jobb igen och kunde fortsätta att arbeta med sjuka människor. Där satt en fin dam som rekryterat honom och försökte hitta på en massa anledningar och kringgåenden varför så hade skett, trots att de fåt informationen att mannen inte var legitimerad sjuksköterska.

Och så fortsätter Uppdrag granskning att nysta upp konstigheter efter konstigheter.

När det uppdagas att någon anställts på falska grunder och det uppdagas så borde rimligen anställningen upphöra 'på stående fot.' Samma borde givetvis gälla fusk vid högskoleproven. Direkt tillbaka till ruta ett när fusk uppdagas, men inte i Sverige utan då börjas de malas fram och tillbaka, och ingenting händer. Sweden - skojarnas och fuskarnas paradis! /Godnatt!


30

JANUARI 2020

TORSDAG

11.40/ -8  i Pajala

Sovit dåligt! ..nästan ingenting alls :( ..och det snöar idag.

Tänkte på programmet igår om de vanskötta kossorna, och hur sådant kan förekomma i ett land som vårt där allt synes vara så prydligt exakt och välskött, men tydligen är det bara fasaden man försöker hålla fin.

En bybo tittar in och nu ska jag prata med honom..

- Senare..

22.15 / -9 i Pajala

Den finländske författaren, filmregissören, kritikern, debattören, mm, Jörn Donner har avlidit idag. Han var finnen som kunde tala svenska, enligt honom själv, och inte en finlandssvensk. Han regisserade film med bla. Ingmar Bergman och var chef för svenska filminstitutet en tid.

/Godnatt!

28

JANUARI 2020

FREDAG

04.40 / -9  i Pajala

Sovit tre timmar till 02! De senaste dagarnas nattliga störningar gjorde att min nattliga sömn stördes så att jag knappt sovit någonting på tre nätter. Nattrytmen stördes. Jag är tacksam att det blivit lugnt efter min lite bryska tillsägelse. 

Hoppas kunna slumra till ännu nu på morgontimmarna. Därför vädjar jag vänligen men bestämt..

..inga telefonsamtal eller besök på förmiddagen, för jag vill inte bli störd!

- Fortsatt godnatt! ..ska försöka få en blund till :/

15.30 / -9 i Pajala, skymmer

Storbritanniens sista dag under EU:s förmyndarskap! Grattis alla britter! ..som från och med imorgon har återfått sitt självbestämmande, och dessutom slipper pumppa in en massa pund till det enorma pengagapet som EU är. Där ofattbara summor bara försvinner utan att någon vet vart. Medlemsländerna verkar acceptera svinnet.

22.10 / -9 i Pajala

Skavlan' bra! ..och intressanta gäster, som Lassgård, den store mannen, Carina Bergenfeldt, usa korrespondent, norsk polis som var på Utöya när skjutninarna skedde.

Sedan var det ytterligare någon gäst som höll på med sång och musik.

/Godnatt!

31

Buss från Pajala - Gällivare Resecentrum, vidare med nattåget till Sundsvall.

Passagerarna från Narvik och Kiruna fick åka buss till

Gällivare på grund av att ett malmtåg urspårat.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx


För exakt 75 år sedan idag befriades koncentrations- lägren Auschwitz och Birkenau.


xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

En helrenoverad ljusgrå 'Mademoiselle' 1950-talet.

Design: Ilmari Tapiovaara

Hmm..

!

04.40

Tack, för att du besökte

min nya hemsida www.norrmix.nu

Till gamla bloggen